Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Decyzja o finansowaniu budowy trwa wiecznie?

Napisany przez Sonic89
Hej,

cztery tygodnie temu zleciłem pracownikowi Dr. Klein pośrednictwo w kwestii finansowania budowy. Na chwilę obecną nadal nie mam konkretnego potwierdzenia, a doradca wydaje się zwlekać. Co jakiś czas przychodzi z pozornie pewnym potwierdzeniem, które jednak znowu trwa... Zaraz na początku powiedział, że mam potwierdzenie finansowania i powinienem udać się do notariusza. Zrobiłem to i projekt umowy kupna jest już napisany... Czy to normalne? Raczej nie...

Moje dane (ogólny opis):
- Urzędnik
- Właściciel nieruchomości: Nieruchomość ta nie została jeszcze spłacona (zakup w 2016 r.), ma być wynajęta.
- Dobra zdolność kredytowa
- Brak innych kredytów poza obecnym finansowaniem budowy
- Własny kapitał w wysokości kosztów dodatkowych dostępny, istnieją dodatkowe rezerwy

Napisany przez BenniG
Poza podanymi informacjami potrzebujemy również ZDF (Zahlen-Daten-Fakten).
Urzędnik może być w stopniu A9, ale także w stopniu A12.
Jak wysoka jest zadłużenie, jaka była cena zakupu?
Jak wysoka ma być cena nowej nieruchomości?

Czysto tekstowo, można by powiedzieć, że twoje finansowanie jest bardzo krytyczne i banki odmawiają po jednym.

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim, w której banku została złożona, przedstawiona sprawa?

Napisany przez Sonic89
Dom kosztował 63 000 zł, wliczając w to modernizację, pożyczono 80 000 zł, wraz z partnerką pozostało jeszcze do spłacenia 70 000 zł. Mamy razem córkę, zasiłek rodzinny wpływa na konto partnerki.

Moje dochody: 2400 zł netto (odjęte składki na ubezpieczenie zdrowotne)
Urzędnik na całe życie

Dom kosztuje 175 000 zł (szacowana wartość rynkowa 195 000 zł), brak pośrednika, dostępny wkład własny na pokrycie kosztów dodatkowych.

Finansowanie powinno być tylko na mnie, ponieważ moja partnerka (zarobki 1500 zł netto) ma nową pracę (jeszcze niedochodową) i według jej własnych słów, w czasie gdy była bezrobotna, narobiła sobie wpisu do Krajowego Rejestru Długów.

Napisany przez Sonic89
noelmaxim pisze:
Przede wszystkim, w którym banku została zgłoszona ta sprawa?

Sparda Bank: Tam odbywa się także finansowanie istniejącej nieruchomości. Słyszałem, że dotąd nie udało mu się przekazać dokumentów dalej i dopiero niedawno to uzupełnił...

ING: Otrzymał pas finansowania, następna kontrola ma się odbyć dzisiaj

Ocena w Banku 1 Saar i Deutsche Bank jest pozytywna, ale nie przeprowadzono jeszcze konkretnej kontroli.

Poza tym, przez 4 tygodnie nic się nie działo. Ciągle słyszę tylko: to już niedługo, jeszcze trochę cierpliwości.

Napisany przez NaTwoim13
O rany, 4 zgłoszenia? Pośrednik musi być bardzo niepewny, albo bardzo niedoświadczony, albo sytuacja wymaga tego postępowania.

Napisany przez Sonic89
noelmaxim pisze:
O rany, 4 wnioski? Pośrednik musi być bardzo niepewny, albo bardzo niedoświadczony, albo sytuacja wywołuje taką procedurę.

Wobec mnie jest bardzo pewny siebie. Ale słyszałem, że ma tendencję do nieterminowej pracy. Rozmawiałem z ludźmi, którzy mieli podobne doświadczenia i szybko dostali finansowanie gdzie indziej.

Napisany przez NaTwoim13
Klasa, no to zaczynamy. 4 zgłoszenia są w różnych językach.

Napisany przez Sonic89
noelmaxim pisze:
Klasse, na dann man tau.

4 Einreichungen sprechen aber mehrere Sprachen.

Jak byś to zinterpretował? Myślę, że będę szukać nowego pośrednika.

Napisany przez Rubberduck
Sonic89 pisze:
Dom kosztował 63000 zł, w tym 80000 zostało wziętych na modernizację, razem z partnerką, nadal otwarte są 70000 zł. Mamy razem córkę, zasiłek rodzinny jest przekazywany na konto partnerki.

Finansowanie powinno przebiegać tylko na mnie, ponieważ moja partnerka (zarobki netto 1500 zł) ma nową pracę (jeszcze nie na stałe)

Napisany przez Sonic89
Rubberduck pisze:
Nie rozumiem. Kolejność czasowa? Czy ta sytuacja jest poprawna?
-> Wspólnie finansowaliście Dom 1. Potem straciła pracę. Potem zaciągnęła długi za Twoimi plecami. A teraz znów ma pracę.

Dlaczego nie rozmawiasz sam z Bankiem Sparda? Ja bym od tego zaczął.
Jeśli partnerka jest wpisana do księgi wieczystej, ma prawo do części opłaty czynszowej związanej z domem 1.
Wtedy całość stanie się zbyt obciążająca dla domu 2, jeśli ona nie będzie uczestniczyć...

Założenia są poprawne. Obecnie płacimy 300 euro miesięcznie za nieruchomość 1.

Napisany przez BenniG
Sonic89 pisze:
Dom kosztował 63000, włączając w to modernizację zaciągnięto 80000, razem z partnerką, pozostało otwartych 70000. Mamy razem córkę, zasiłek rodzinny wpływa na konto partnerki.

Moje dochody: 2400 netto (po odjęciu składki zdrowotnej)
Urzędnik na całe życie

Dom kosztuje 175000 (szacowana wartość rynkowa 195000), bez pośrednika, kapitał własny w wysokości kosztów dodatkowych dostępny.

Finansowanie ma się tylko odbywać mnie, ponieważ moja partnerka (dochód 1500 netto) ma nową pracę (jeszcze nie na czas nieokreślony) i według własnych informacji, gdy była bez pracy, nabyła wpis do rejestracji dłużników.

Dobrze, to są rzeczywiście nieruchomości w przystępnym zakresie.
Dlatego możesz z całym spokojem zaufać Tomaszowi i w ciągu kilku dni otrzymasz decyzję.

Sonic89 pisze:
Myślę, że poszukam nowego pośrednika.

Po prostu porozmawiaj bezpośrednio z kilkoma bankami. Wtedy będziesz wiedzieć, gdzie leży problem.

Napisany przez Sonic89
BenniG pisze:
Okej, obie są w rzeczywistości nieruchomościami w przystępnej cenie.
Dlatego możesz śmiało zaufać Tomasowi i wkrótce otrzymać akceptację.

Dziękuję za odpowiedź. Kto to jest Thomas?

Napisany przez Smirnoff1983
Sonic89 pisze:
Dzięki za Twój feedback. Kto to jest Thomas?

Użytkownik noelmaxim. Dotychczas słyszałem tylko dobre rzeczy o nim.

Po prostu spójrz wyżej w wątku, tam jest również jego numer i link do jego strony domowej.

Czy negatywny wpis w rejestrze Schufa partnerki został kiedykolwiek zweryfikowany?
Czy to tylko domysł? Może samo sprawdzenie dostarczy wyjaśnień.
Czasowa praca nie jest koniecznie problemem. To zależy od banku.

Napisany przez Sonic89
Poprosiła teraz o dokumenty w Biurze Informacji Gospodarczej, nie jest tego pewna w 100%.

Zaczyna się robić coraz ciaśniej, ponieważ dokumenty leżą u notariusza. Pośrednik zawsze mówi, że wszystko idzie gładko, ale nic się nie dzieje i poza potwierdzeniem finansowania z ING nie mam nic w ręku. Wydaje mi się również, że nie złożył pełnych dokumentów w innych bankach. Ogólnie rzecz biorąc, jest bardzo niezawodny.

Nawet moja pensja powinna być wystarczająca. 2400 netto, 70 euro miesięcznie z instalacji fotowoltaicznej. Dom zamierzam wynająć za co najmniej 450 miesięcznie. Miesięczna rata kredytu wynosi 300 euro. Nawet jeśli miałbym liczyć tylko połowę czynszu, powinno to wystarczyć na nowy Dom z miesięczną ratą 650 euro. Zaproponował wzięcie 125 000 od jednego banku i 50 000 od KfW.

Napisany przez ZehWeh
To brzmi dość dziwnie. Zazwyczaj w przypadku pośredników procedura wygląda tak, że najpierw pozyskują podstawowe dane (w tym raport z Biura Informacji Kredytowej) od kredytobiorcy. Następnie w automatycznym procesie drukowane są oferty od banków, które są gotowe udzielić pożyczki na podstawie dostępnych danych. My mieliśmy oferty od kilku banków już następnego dnia.
Oferty można wtedy sprawdzić i zdecydować się na jedną, ewentualnie można jeszcze negocjować warunki. Następnie zawierana jest umowa, zazwyczaj dość szybko, i to tylko z bankiem, którego ofertę wybrano. Jeśli wszystkie dokumenty są w zasadzie gotowe, cały proces nie powinien trwać dłużej niż 2 tygodnie. Tak przynajmniej było w naszym przypadku, załatwialiśmy to przez Interhyp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata