Na początku każdej rozważanej sytuacji finansowej leży opracowanie i opracowanie koncepcji indywidualnie najbardziej odpowiedniego planu finansowania. Po rozwiązaniu koncepcji, generowana jest najkorzystniejsza stawka na rynku w oparciu o tę koncepcję.
Do koncepcji należy rozważyć wcześniej następujące możliwości:
1) Jaką ratę odsetkową i spłaty mogę sobie pozwolić
2) Czy dostępne są środki pomocowe od państwa
3) Jakie środki KfW są dostępne
4) Czy mogę zaoferować zabezpieczenia zastępcze, jakie korzyści i wady niosą
5) Czy mam umowę oszczędnościową mieszkaniową, czy powinienem wykorzystać droższe pożyczki mieszkaniowe w celu obniżenia sumy
kredytu hipotecznego i tym samym obniżenia mieszanej stopy procentowej potrzebnych środków
6) Czy dostępna jest
pożyczka pracodawcy
7) Podział potrzeb finansowania na kilka elementów, gdzie część pożyczek otrzymuje całkowitą spłatę, co powoduje obniżenie ceny całkowitej i tym samym obniżenie mieszanej stopy procentowej
8) Podział potrzeb finansowania zgodnie z etapami wypłaty w przypadku nowego budownictwa lub dużej modernizacji na kilka elementów w związku z różnymi okresami bezpłatności, co prowadzi do obniżenia warunków finansowania w przypadku krótszego okresu bezpłatności i zmniejszenia mieszanej stopy procentowej
9) Podział potrzeb finansowania na kilka elementów z uwzględnieniem opcji dodatkowej spłaty, gdzie rezygnacja z określonej części może skutkować obniżeniem warunków
kredytu
10) W przypadku wysokiej sumy
kredytu hipotecznego ze względu na niski kapitał własny, należy rozważyć uwzględnienie
kredytu subordynowanego, który może pomóc obniżyć mieszaną stopę procentową
11) Rozważyć możliwość pożyczki prywatnej w rodzinie
12) Jeśli chodzi o wysokie bezpieczeństwo, należy rozważyć model całkowitej spłaty pożyczki w postaci niższej kwoty spłat w ramach umowy oszczędnościowej mieszkaniowej w porównaniu z kredytem hipotecznym z ratami spłaty w ramach umowy oszczędnościowej mieszkaniowej, ewentualnie rozważyć
kredyt zlikwidowany po upływie czasu w Bausparen
13) Która suma ewentualnie brakuje, by osiągnąć kolejne korzystne wypłaty
14) Zwiększenie wkładu własnego przy modernizacjach, a konkretnie wybranie go oraz kosztów w taki sposób, aby doprowadzić do odpowiedniej wypłaty
15) Wybór banków po uwzględnieniu, aby uzyskać wartość 100% planowanych modernizacji jako wzrost wartości nieruchomości