Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Konstrukcja przed warunkami.

Napisany przez Mefi
Cześć wszystkim.

Mam pytanie do pośredników. Zawsze mówią: Konstrukcja przed warunkiem.

Co to dokładnie oznacza? Czy ktoś ma jakieś przykłady?

Z góry dziękuję za informację zwrotną.

Napisany przez 2tneub
Prawdopodobnie gra rolę wiele czynników, a nie tylko stopa procentowa. 1) Wyobraź sobie, że otrzymujesz pożyczkę na 1,2% dla 100 000 € (Wariant 1) W wersji 2 pośrednik składa dla Ciebie konstrukcję z 2 części Część 1 po 1,1% dla 95 000 € Część 2 po 4% dla 5 000 € Przy zakładanym spłacie rocznej w pierwszym roku w wariancie 1 płacisz 1200 € odsetek W wariancie 2 jest to 1245 € odsetek, więc tak naprawdę jest gorzej. Przy takiej samej procentowej spłacie w wariancie 2 miałbyś gorszą skuteczną stopę procentową na obie części. Ale jeśli część 2 jest spłacana w pierwszej kolejności, w latach 2 lub 3 wariant 2 będzie lepszy niż wariant 1. 2) Oprócz tego istnieje wiele innych rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Na przykład jeśli można się spodziewać regularnych dodatkowych spłat z tytułu jednorazowych płatności od pracodawcy, wówczas może być sens płacić ewentualnie 0,1% więcej odsetek i uwzględniać opcję dodatkowych spłat. Jeśli ktoś nie planuje dokonywać dodatkowych spłat, to także nie ma sensu płacić za tę opcję. 3) Czy ktoś chce nabyć działkę i następnie zbudować, to ma sens zrobienie pożyczki zmienną, aby później być swobodnym w finansowaniu. pożyczka zmienna jest na początku oczywiście droższa niż na 10 lat. W finansowaniu domu pożyczka zmienna może być spłacona w pierwszym rzędzie, a uzyska się lepsze finansowanie, niż gdyby pożyczka na działkę jeszcze była w pierwszym rzędzie. Tak można znaleźć wiele przykładów, gdzie na początku stopa procentowa jest wyższa, ale ostatecznie w sumie płaci się mniej odsetek.

Napisany przez NaTwoim13
Na początku każdej rozważanej sytuacji finansowej leży opracowanie i opracowanie koncepcji indywidualnie najbardziej odpowiedniego planu finansowania. Po rozwiązaniu koncepcji, generowana jest najkorzystniejsza stawka na rynku w oparciu o tę koncepcję.
Do koncepcji należy rozważyć wcześniej następujące możliwości:
1) Jaką ratę odsetkową i spłaty mogę sobie pozwolić
2) Czy dostępne są środki pomocowe od państwa
3) Jakie środki KfW są dostępne
4) Czy mogę zaoferować zabezpieczenia zastępcze, jakie korzyści i wady niosą
5) Czy mam umowę oszczędnościową mieszkaniową, czy powinienem wykorzystać droższe pożyczki mieszkaniowe w celu obniżenia sumy kredytu hipotecznego i tym samym obniżenia mieszanej stopy procentowej potrzebnych środków
6) Czy dostępna jest pożyczka pracodawcy
7) Podział potrzeb finansowania na kilka elementów, gdzie część pożyczek otrzymuje całkowitą spłatę, co powoduje obniżenie ceny całkowitej i tym samym obniżenie mieszanej stopy procentowej
8) Podział potrzeb finansowania zgodnie z etapami wypłaty w przypadku nowego budownictwa lub dużej modernizacji na kilka elementów w związku z różnymi okresami bezpłatności, co prowadzi do obniżenia warunków finansowania w przypadku krótszego okresu bezpłatności i zmniejszenia mieszanej stopy procentowej
9) Podział potrzeb finansowania na kilka elementów z uwzględnieniem opcji dodatkowej spłaty, gdzie rezygnacja z określonej części może skutkować obniżeniem warunków kredytu
10) W przypadku wysokiej sumy kredytu hipotecznego ze względu na niski kapitał własny, należy rozważyć uwzględnienie kredytu subordynowanego, który może pomóc obniżyć mieszaną stopę procentową
11) Rozważyć możliwość pożyczki prywatnej w rodzinie
12) Jeśli chodzi o wysokie bezpieczeństwo, należy rozważyć model całkowitej spłaty pożyczki w postaci niższej kwoty spłat w ramach umowy oszczędnościowej mieszkaniowej w porównaniu z kredytem hipotecznym z ratami spłaty w ramach umowy oszczędnościowej mieszkaniowej, ewentualnie rozważyć kredyt zlikwidowany po upływie czasu w Bausparen
13) Która suma ewentualnie brakuje, by osiągnąć kolejne korzystne wypłaty
14) Zwiększenie wkładu własnego przy modernizacjach, a konkretnie wybranie go oraz kosztów w taki sposób, aby doprowadzić do odpowiedniej wypłaty
15) Wybór banków po uwzględnieniu, aby uzyskać wartość 100% planowanych modernizacji jako wzrost wartości nieruchomości

Napisany przez Mefi
Super, dzięki za wyjaśnienia.

Napisany przez Mefi
noelmaxim pisze:
Na początku każdej refleksji dotyczącej warunków finansowych leży opracowanie koncepcji i stworzenie odpowiedniego planu finansowania dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Koncepcja przewyższa oprocentowanie, innymi słowy, gdy plan jest ustalony, odpowiednie warunki są generowane na rynku na podstawie tej koncepcji.

Do koncepcji należy przemyślenie kilku kwestii, a mianowicie:

1) Jakie odsetki i raty kapitałowe mogę sobie pozwolić
2) Czy dostępne są środki pomocowe od państwa
3) Jakie środki oferuje KfW
4) Czy mogę zaoferować dodatkowe zabezpieczenia, jakie są ich zalety i wady
5) Czy mam konto oszczędnościowe, czy powinienem wykorzystać droższe kredyty hipoteczne z kont oszczędnościowych do obniżenia oprocentowania wymaganych środków
6) Czy jest dostępny kredyt pracodawcy
7) Podział potrzeb finansowych na kilka elementów, gdzie jedna część kredytów jest spłacana w całości, co prowadzi do obniżenia oprocentowania całości i tym samym obniża mieszane oprocentowanie
8) Podział potrzeb finansowych zgodnie z etapami wypłaty przy nowym budownictwie lub znacznym udziale modernizacyjnym na kilka elementów, z uwzględnieniem różnych okresów dostarczenia środków, co prowadzi do rabatów na warunki przy krótszym czasie dostawy środków oraz obniża mieszane oprocentowanie
9) Podział potrzeb finansowych na kilka elementów związanych z opcjami dodatkowej spłaty, gdzie rezygnacja z określonej części może spowodować obniżenie oprocentowania
10) Przy wysokich wypłatach z powodu niskiego kapitału własnego, uwzględnienie kredytu subordynowanego, co może obniżyć mieszane oprocentowanie
11) Sprawdzenie możliwości kredytu prywatnego w rodzinie
12) W przypadku potrzeby wysokiego zabezpieczenia, porównanie modelu całkowitej spłaty z wariantem kredytu hipotecznego o niskiej raty kapitałowej z zaplanowaną spłatą w koncie oszczędnościowym, ewentualnie również sprawdzenie kredytu z ostateczną spłatą poprzez oszczędzanie
13) Jaką kwotę ewentualnie brakuje, aby osiągnąć następny korzystny poziom wypłat
14) Zwiększenie udziału wkładu własnego w przypadku modernizacji, wybór kosztów tak, aby doprowadzić do odpowiedniego poziomu wypłat
15) Wybór banków po uwzględnieniu uwzględnienia 100% planowanych modernizacji jako wzrostu wartości

Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia.

Czy mogliby Państwo pokazać mi na przykładzie, jak poprawnie obliczyć mieszane oprocentowanie? Czy należy ważyć tylko odsetki do kwot kredytów, czy uwzględniać również czas trwania kredytu?

Jak uzyskać kredyt subordynowany, aby obniżyć poziom wypłat?

Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Czy możesz podać mi konkretną sytuację wyjściową, konkretny plan?

Napisany przez Mefi
noelmaxim pisze:
Czy możesz podać mi konkretną sytuację wyjściową lub konkretny plan?

Na razie nie mam konkretnego planu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata