Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie?

Napisany przez Hoernchen
Cześć wszystkim,

Zastanawiam się nad zakupem kolejnej nieruchomości i nie jestem pewien, czy w mojej obecnej sytuacji mogę otrzymać kredyt. Bardzo chciałbym otrzymać ocenę moich możliwości oraz możliwych warunków.

Moje pytanie dotyczące możliwości finansowania jest ogólne, ale oto przykładowy obiekt, który obecnie rozważam:
Mieszkanie własnościowe o powierzchni 120 mkw, cena zakupu około 500 tys. zł, położenie w Badenii-Wirtembergii.
Do użytku własnego, ja jako jedyny pożyczkobiorca i właściciel.

Moja sytuacja:
Od niedawna jestem urzędnikiem (jeszcze na okres próbny), moje miesięczne wynagrodzenie w pełnym wymiarze wynosi około 3800-4000 euro netto
Ale: Obecnie jestem na urlopie rodzicielskim (do października: 1650 euro zasiłku rodzinne, a potem:
75% pracy w niepełnym wymiarze czasu w urlopie rodzicielskim z około 3200 euro netto)
Mam dziecko z moją niezamężną partnerką. Dzielę z nią opiekę nad dzieckiem,
w związku z tym obecnie nie ponoszę żadnych opłat alimentacyjnych według mojego budżetu domowego.

Posiadam istniejące nieruchomości o wartości około 700 tys. zł, sfinansowane przez kredyty zabezpieczone hipoteką w wysokości 370 tys. zł oraz kredyt bez zabezpieczenia w wysokości 37 tys. zł (mogę go spłacić w krótkim terminie, jeśli to problematyczne.
Alternatywnie byłbym zainteresowany refinansowaniem.)
Nieruchomości te częściowo sam używam (mieszkanie dla dojeżdżających) oraz generuję dochody z
wynajmu lub dzierżawy gruntów (obecnie około 1900 netto, jedno mieszkanie wkrótce powinno zostać ponownie wynajęte, wtedy około 2700 netto).
Obciążenia hipoteczne dotyczą tylko części portfela,
dwa obiekty o łącznej wartości około 170 tys. zł są wolne i mogłyby stanowić dodatkowe zabezpieczenie.

Bezpośredni wynik w bazie Schufa: 98,87

Poza tym nie jestem zupełnie bez środków finansowych... Chcę powiedzieć, że w razie potrzeby mogę całą kwotę 500 tys. zł zapłacić z kapitału własnego.
Jednak w obecnym okresie niskich stóp procentowych chętnie sfinansowałbym tyle, ile jest to możliwe przy korzystnym oprocentowaniu.
Aby podać orientacyjną kwotę: 380 tys. zł pożyczki byłoby miło.

Wiele pozdrowień,

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie?

Napisany przez bruno68
Oto, Wiewiórko,

są bajkopisarze, którzy mają zdolność do wszystkiego! Ale równocześnie doprowadzają klientów na skraj bankructwa!
Dlatego radzę im niestety zrezygnować z urlopu rodzicielskiego, ponieważ z jednej strony są Państwo milionerami, ale jednocześnie obciążeni długami w wysokości 70%!
Nawet nieprecyzyjne dane odnośnie GS, gdzie są koszty dodatkowe? Ile lat i jaki procent oprocentowania dodano? Dodatkowe 15 lub 20% od 370 tys. euro daje 74 000 euro!
Jak widać, istnieje już kwota długu wynosząca 444 000 euro jako zastaw hipoteczny! A ten zastaw ma pierwszeństwo w stosunku do wszystkich ksiąg wieczystych, nawet jeśli nie mieliby Państwo o tym pojęcia!
Dlatego niezwykle istotne jest uzyskanie wszystkich ksiąg wieczystych w celu ich osobistego sprawdzenia, lepiej pójść do notariusza i dowiedzieć się o dostępie GS do całego majątku!
Ponieważ sprzedaż przymusowa nie oznacza koniecznie utraty ich domostwa, w którym mieszkają, lecz innych niew obciążonych aktywów! Wierzyciel musi zapewnić, że nie staniecie na ulicy.
Dlatego w najgorszym przypadku wierzyciel będzie sprzedawał Państwa aktywa i zajmował konto, aż długi zostaną spłacone, zarówno wobec niego, jak i innych wierzycieli!
Są skonfiskowane konta = zgodnie z przepisami § 850 c KPC, z dochodu po uzyskaniu urlopu rodzicielskiego przez wiele miesięcy nie można skonfiskować nic! Wasze dziecko ma bowiem prawo do alimentów zgodnie z Tabelą Düsseldorfską!
Jest to uwzględniane w dochodach i potwierdzane przez wyciągi bankowe! Wasze dziecko ma prawo do alimentów przez najbliższe 21 lata, to roszczenie należy już teraz uwzględnić i oszczędzać oddzielnie w swoim obliczeniach.
Jeśli związek ulegnie załamaniu, sąd rodzinny oraz wasz pracodawca nie okazują litości! Roszczenie dziecka zostanie w całości skutecznie zrealizowane! Przez 21 lata płatnościć miesięcznych, 254 miesiące x ??.
W tym przypadku zalecam zapoznanie się z Tabelą Düsseldorfską i uwzględnienie dziecka w Państwa świadczeniach rodzinnych, ponieważ z uwagi na wysokie alimenty dziecko może założyć własne ubezpieczenie zdrowotne!
Z powodu ryzyka zalecałbym na razie, ze względu na niejasną sytuację dziecka, wprowadzenie ograniczenia urlopowego, roszczenia o alimenty oraz ogromne przesunięcie majątku. Ponieważ z uznanie dziecka zmienia całe dziedziczenie, wyklucza rodzeństwo na korzyść dziecka.
Ponadto taka finansowania jest tak zwane złożone finansowanie, poprzez podział kwoty zastawu hipotecznego, co skutkuje dodatkowym obciążeniem w postaci oprocentowania.
Sądzę, że to, czego chcą, jest raczej przeszkodą w sytuacji rodzinnej, mają Państwo majątek! Ale sytuacja rodzinna nie jest łatwa, możecie zrezygnować z alimentów między sobą rodzicami, ale nie wierzyciel, który musi odjąć wartość Tabeli Düsseldorfskiej od dochodu podlegającego zajęciu komorniczemu!
Ponieważ dziecko ma prawo do wszystkich dochodów, także do czynszów, ponieważ Państwa dochód nie składa się wyłącznie z wynagrodzenia urzędniczego!
Uporządkujcie to wcześniej! Zanim dodacie kolejne długi i załamię się w wyniku rozstania!
Minimalne alimenty dla nieletnich dzieci po rozstaniu rodziców zależą od minimum egzystencji dziecka oraz tzw. rozporządzenia o minimalnych alimentach (§ 1612a Kodeksu Cywilnego).
Te minimalne kwoty alimentów obowiązują od 1 stycznia 2021 r. na miesiąc dla nieletnich dzieci:
do 6. roku życia: 393 euro
do 12. roku życia: 451 euro
do 18. roku życia: 528 euro
Te kwoty należy w miarę możliwości płacić. W zależności od wysokości dochodu, może być to jednak więcej. Jeśli nie jesteś w stanie zapłacić minimalnych alimentów, państwo ma na to wsparcie w postaci zaliczki na alimenty. Zgłosić wniosek o zaliczkę może osoba, u której dzieci mieszkają głównie. Załatwić ją można w urzędzie skarbowym w miejscu zamieszkania. Osoba zobowiązana do płacenia alimentów musi jednak zwrócić zaliczkę w przypadku ponownego zwiększenia dochodów.
Tak ustalisz, ile musisz płacić zgodnie z Tabelą Düsseldorfską
W Tabeli Düsseldorfskiej znajdziesz miesięczne kwoty alimentów dla dzieci, uzależnione od dochodu netto zobowiązanego do alimentowania i wieku dzieci. Istnieje dziesięć kategorii dochodów i cztery grupy wiekowe.
Ustal, do której kategorii dochodów netto zaliczysz się Ty, a do której grupy wiekowej dzieci. W ten sposób możesz odczytać miesięczne kwoty alimentów.
Od 1 stycznia 2021 r. stawki alimentów dla dzieci wzrosły o około 30 euro. Dokładne kwoty przeczytasz w aktualnej Tabeli Düsseldorfskiej 2021. Zmieniły się również zasady ustalania alimentów dla dzieci pełnoletnich.
Przykład: Twój dochód netto związany z alimentacją wynosi 2600 euro. Znajdujesz się w trzeciej kategorii dochodów między 2301 euro a 2700 euro. Twoje dziecko ma siedem lat, więc znajduje się w drugiej grupie wiekowej. Tabela Düsseldorfska 2021 określa prawo do alimentów w wysokości 497 euro miesięcznie.
Liczba dzieci
Stawki alimentów w tabeli dotyczą dwójki dzieci uprawnionych do alimentów. Jeśli masz więcej niż dwójkę dzieci lub tylko jedno dziecko, możesz płacić więcej lub mniej alimentów, niż wynika to z tabeli. Będziesz zatem przypisany do odpowiedniej grupy dochodów netto (kolumna 1).
Najwięksi zarabiający muszą płacić więcej
Jeśli zarabiasz więcej niż 5501 euro po potrąceniach, kwota alimentów nie wynika bezpośrednio z Tabeli Düsseldorfskiej. Dotychczas wysokość ta była określana na podstawie okoliczności indywidualnych – często zobowiązany do alimentacji po prostu płacił maksymalną stawkę.
Według nowego orzecznictwa Bundesgerichtshofu zobowiązany do alimentacji musi udzielić konkretnych informacji na temat swoich zarobków, aby można było obliczyć wysokość alimentów w kontynuacji Tabeli (BGH, postanowienie z dnia 16 września 2020 r., Az. XII ZB 499/19). Różnica między zarabianiem 6000 euro a 30 000 euro miesięcznie ma znaczenie.
Jeśli dotychczas otrzymywałeś maksymalną kwotę z Tabeli Düsseldorfskiej, od teraz możesz żądać wyższego świadczenia alimentacyjnego.
Schematyczne kontynuowanie Tabeli określa kwotę, o którą możesz żądać więcej – przynajmniej do dochodu netto w wysokości 11 000 euro.
Punktem wyjścia jest dziesiąta grupa dochodów netto powyżej 5500 euro i odpowiednie świadczenie alimentacyjne w wysokości 160 procent minimalnego świadczenia alimentacyjnego – znajdziesz je w pierwszej linii dochodów. Dochód jest dalej aktualizowany co 400 euro, ze stopniowym wzrostem świadczenia alimentacyjnego o 8 procent. Przy dochodzie netto 7500 euro miesięcznie obowiązane jest płacenie 200 procent minimalnego świadczenia alimentacyjnego.
Zamiast obecnej maksymalnej kwoty dla dziecka dwunastoletniego w wysokości 845 euro, zobowiązany do alimentacji musiałby zapłacić miesięcznie 1056 euro według schematu kontynuowania Tabeli.
Kwota kontroli zapotrzebowania i procent
Wraz ze wzrostem dochodu zobowiązany do alimentacji zatrzymuje dla siebie większą kwotę. To tzw. kwota kontroli zapotrzebowania, którą znajdziesz w tabeli Düsseldorfskiej w ostatniej kolumnie.
Procent w przedostatniej kolumnie określa wzrost alimentacji w danej grupie dochodów w stosunku do minimalnego świadczenia alimentacyjnego. Kolejność dag ze wzorowanie mnożenia minimalnego świadczenia alimentacyjnego z odpowiednim procentem oznacza wysokość roszczenia alimentacyjnego. Możesz odczytać ją jako odpowiednią kwotę euro w tabeli.

W kwotach alimentacyjnych nie są uwzględnione składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze, oraz opłaty za studia.

Obydwa są przykładami dodatkowych potrzeb, które musisz dodatkowo zapłacić.

Jako wydatki specjalne uznaje się jednorazowe, nieoczekiwane, wysokie, konieczne wydatki, które zobowiązany do alimentacji musi w danym przypadku pokryć - na przykład koszty leczenia ortodontycznego lub zakup własnego komputera do nauki na odległość.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata