Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy muszę opodatkować kapitał z wypowiedzenia umowy o oszczędzanie na budowę Wohn-Riester?

Napisany przez Sallyally
Cześć wszystkim,

chciałbym zrezygnować z mojej umowy Bausparvertrag Wohn-Riester i zrzec się państwowych dopłat.
Czy muszę opodatkować moje tam wpłacone środki, jeśli bank wypłaca mi je po odliczeniu dopłat?

Jeśli nie, świetnie.
Jeśli tak, dlaczego? W końcu oszczędzałem na tę umowę Bausparvertrag ze swoich już opodatkowanych dochodów. Dlaczego więc miałbym musieć je jeszcze raz opodatkować? Jeśli pozostawiłbym je na moim zwykłym koncie, nie podlegałoby to dodatkowym podatkom.

Niestety, nie rozumiem się za bardzo w takich kwestiach podatkowych, a w internecie nie znajduję jasnych informacji na ten temat.

Z góry dziękuję za oświetlenie
Sally

Re: Czy muszę opodatkować kapitał z wypowiedzenia umowy o oszczędzanie na budowę Wohn-Riester?

Napisany przez 2utopus
Jakie dofinansowanie od państwa otrzymałeś? Premiera na cele mieszkaniowe? Dofinansowanie oszczędności pracowniczych? Dofinansowanie Riester dla ciebie/małżonka/dzieci? Ulga podatkowa od urzędu skarbowego? Ewentualne odzyskiwane środki od urzędu skarbowego są oprocentowane w wysokości 6% rocznie - może to być dosyć drogie.

Napisany przez Sallyally
Cześć utopus,

czy nie jest obojętne, o jakiego rodzaju premię chodzi? Przecież nie zostanie mi ona wypłacona, ponieważ nie korzystam z umowy. Będzie mi tylko zwrócony mój kapitał początkowy wraz z odsetkami.

Pozdrowienia
Sally

Napisany przez 2utopus
Dla różnych form wsparcia istnieją różne terminy - niektóre z nich możesz nawet zachować - jeśli urząd skarbowy uwzględnił umowę w zeznaniu podatkowym, nie jest to już kapitał pochodzący z opodatkowanych dochodów. Co na to powiedziała kasa oszczędności budowlanych i urząd?

Napisany przez Sallyally
Bausparkasse mówi, że stracę bonus ze swojej rezygnacji. Dla mnie to w porządku. Tylko nie zrozumiałbym, gdybym musiał opodatkować kwoty oszczędzane. Oprocentowanie z tego wynikające byłoby zrozumiałe, ale również oszczędności?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata