Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zagraniczna para poszukująca możliwości finansowania.

Napisany przez ofey
Cześć wszystkim,

chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami z zakupem nieruchomości w Monachium i możliwościami finansowania, oraz może uzyskać pomoc, gdyż nie wiemy, jak dalej postępować.

Moja dziewczyna i ja (obaj niebędący obywatelami UE) od stycznia 2021 roku szukamy sposobu na zakup dwupokojowego mieszkania do własnego użytku w Monachium. Obecnie moja dziewczyna posiada czasowy tytuł pobytu (istnieje możliwość zmiany go na Niebieską Kartę w listopadzie 2021 roku) przy stałym zatrudnieniu w dużej niemieckiej korporacji z biurem w Monachium. Ja pracuję na umowie czasowej jako asystent naukowy na uczelni w Norymberdze i doktoruję w dziedzinie programowania. Bardzo prawdopodobne jest, że moja umowa zostanie w przyszłym roku jesienią przedłużona o 2 lub 3 lata (do czasu obrony doktoratu). Mam już zapewnienie o obywatelstwo Niemiec z warunkiem zrzeczenia się mojego obecnego obywatelstwa (co zajmie około 1,5 roku).
Oboje rozpoczęliśmy pracę w marcu 2020 roku i zgromadziliśmy kapitał własny w wysokości 38 000 €. Nasze dochody netto wynoszą 5600 € miesięcznie. Moja dziewczyna zamierza jak najszybciej wprowadzić się do mieszkania, ja - po zakończeniu pracy doktorskiej.

Równolegle z poszukiwaniami nieruchomości zapytaliśmy również w firmach Interhyp, Check24 oraz w banku mojej dziewczyny, czy są gotowe do udzielenia nam kredytu. Pierwsze dwie firmy odmówiły natychmiastowo, ponieważ oboje posiadamy tytuły pobytu czasowego. Bank dziewczyny zaakceptował w lutym kredyt do 300 000 € dla mojej dziewczyny, a moje pieniądze mogłyby być użyte teoretycznie na dodatkowe spłaty. W połowie marca mieliśmy rozmowę w Wüstenrot w Monachium, gdzie bankier zgodził się udzielić nam kredytu do 550 000 €. Następnie znaleźliśmy obiekt w Monachium - cena sprzedaży 410 000 € netto plus 23 000 € koszty dodatkowe. Poszliśmy z tym do Wüstenrot. Niestety, wszystkie współpracujące banki poza jednym odmówiły, ponieważ oboje mamy czasowe tytuły pobytu. Jeden z banków zwrócił uwagę na nasze tytuły pobytu, ale też odmówił, argumentując, że cena nieruchomości jest zawyżona o 20%. Porównałem jednak tę nieruchomość z innymi podobnymi w okolicy i cena nie odbiegała znacząco od średniej. W ostatnim mailu z piątku nasz bankier z Wüstenrot ostatecznie odmówił nam finansowania. Dodatkowo zarezerwowaliśmy ten obiekt dzień wcześniej (w czwartek), ponieważ do ostatniego dnia bankier obiecał nam finansowanie. Bankier napisał również: Wygląda na to, że nie uda się z zakupem mieszkania, które chcecie kupić. W przyszłym tygodniu dostanę od klienta inne mieszkanie na sprzedaż. Ten obiekt jest większy, tańszy i również w pobliżu mojego biura.

1. Czy my jako cudzoziemcy posiadający czasowe tytuły pobytu mamy możliwość znalezienia finansowania (o stosunkowo niskim oprocentowaniu poniżej 1,30%) w Niemczech? Jeśli tak, to jakie banki zajmują się takimi przypadkami?
2. Jak Pan/Pani oceniłby bankiera? Jaka grę gra z nami?

Dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Nie zbliżaj się do doradcy z Wüstenrot i czy naprawdę jest on wykwalifikowanym bankowcem, skoro jest nazywany bankierem, pozostaje kwestią otwartą.

Jakiego narodowości jesteś?

Napisany przez ofey
Jestem Ukraińcem, a moja dziewczyna jest Chinką.

Napisany przez NaTwoim13
Jaki tytuł mają Państwo, pozwolenie na pracę? Pojawi do zamieszkania? Pojawi do osiedlenia się? Pozwolenie na stały pobyt w UE?

Jak podzielone jest dochód?

Napisany przez ofey
5 600 € miesięczny dochód netto dzieli się następująco: ja - 2 600 €, moja dziewczyna - 3 000 €. U mnie ważna jest zezwolenie na pobyt (18B ABS. 1) do 31.10.2022, u mojej dziewczyny ważna jest NIEBIESKA KARTA UE (18B ABS. 2 S.2) do 22.02.2023. Korekta do mojego pierwotnego wpisu: w listopadzie 2021 roku moja dziewczyna może złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt stały!

Napisany przez bruno68
Nun ja ofey,

Ich habe mal ihre gesetzliche Situation angeschaut! Sie selbst schreiben ja, dass sie die Blaue Karte besitzen!

Demnach gehören Sie beide zum Förderkreis nach den § 18 b und hier liegt der Fehler vor!

Bei mir ist Aufenhaltserlaubnis (18B ABS. 1) gültig bis 31.10.2022, bei meiner Freundin ist die BLAUE KARTE EU (18B ABS. 2 S.2) gültig bis 22.02.2023. Korrektur zu meinem ursprünglichen Beitrag: im November 2021 kann meine Freundin die Niederlassungserlaubnis beantragen!

Leider gehen Sie hier von einer fehlerhaften Voraussetzung aus das sie eine Aufendhaltserlaubnis besitzen!

In den gesamten § 18 gibt es einen Querhinweis auf den § 19 f in den wird grundsätzlich geregelt wer welchen Zulassung zum Aufendhalt hat!

Grundsätzlich gilt es

- das es keine Doppelzulassungen europaweit gibt

Es ist ausgeschlossen
- dass man ein Aufenthaltsrecht anderer Staaten wie Frankreich und gleichzeitig Deutschland hat
- dass man eineBlaue Karte anderer Staaten wie Frankreich und gleichzeitig Deutschland hat
- Dass man eine Blaue Karte von Deutschland mit einen Aufenthaltsrecht von Frankreich haben kann

Des weiteren erliegen sie leider einen Irrtum in den Glauben das Sie ein Aufenthaltstitel haben! dies wird schon

Gesetz über den Aufenthalt, die Erwerbstätigkeit und die Integration von Ausländern im Bundesgebiet (Aufenthaltsgesetz - AufenthG)
§ 19f Ablehnungsgründe bei Aufenthaltstiteln nach den §§ 16b, 16c, 16e, 16f, 17, 18b Absatz 2, den §§ 18d, 18e, 18f und 19e
....
(3) Eine Aufenthaltserlaubnis nach den §§ 16b, 16e, 17 Absatz 2, den §§ 18d und 19e wird über die in Absatz 1 genannten Ausschlussgründe hinaus nicht erteilt an Ausländer, die eine Blaue Karte EU nach § 18b Absatz 2 oder einen Aufenthaltstitel, der durch einen anderen Mitgliedstaat der Europäischen Union auf Grundlage der Richtlinie 2009/50/EG des Rates vom 25. Mai 2009 über die Bedingungen für die Einreise und den Aufenthalt von Drittstaatsangehörigen zur Ausübung einer hochqualifizierten Beschäftigung (ABl. L 155 vom 18.6.2009, S. 17) erteilt wurde, besitzen. Eine Aufenthaltserlaubnis nach § 18d wird darüber hinaus nicht erteilt, wenn die Forschungstätigkeit Bestandteil eines Promotionsstudiums als Vollzeitstudienprogramm ist.

Demnach besitzen Sie Selber für den Zeitraum der Promotionsstudiums, gesetzlich nur die Blaue Karte Und nicht ein eigenständiges Aufenthaltsrecht!

Ob oder in wieweit ihr Geburtsland...
- ein gesetzlich garantiertes Einkommen von 52 % der jährlichen Beitragsbemessungsgrenze in der allgemeinen Rentenversicherung
- wenn sie ein Gehalt in Höhe von mindestens zwei Dritteln der jährlichen Bemessungsgrenze in der allgemeinen Rentenversicherung erhält und keiner der in § 19f Absatz 1 und 2 geregelten Ablehnungsgründe vorliegt.

Ob Sie als Deutscher oder als Ausländer mit Aufenthaltstitel das gleiche Einkommen erhalten würden, möchte bezweifeln!

auf der anderen Seite ist es so das es nach den zeitlichen Ablauf der Blauen Karte, keine Garantie gibt auf ein Aufenthalt in Eu- Europa!

Und nach einer Finanzierung zu fragen die Jahrzehnte länger lauft als das Aufentsrecht zum Zeitpunkt der Anfrage, halte ich für nicht erfüllbar.

Bruno68

Napisany przez BenniG
Cześć Ofey,

rozumiem, że szukacie nieruchomości i macie trudności z waszymi stosunkowo słabymi podstawami - jeśli chodzi o narodowość - dla tego projektu.
Oczywiście macie dobry dochód i super stopę oszczędności - prawie 3 000 € miesięcznie.

Jak wysoka jest obecnie opłata za wynajem twojej dziewczyny?

Na razie wydaje się, że dwupokojowe mieszkanie jest idealne - a 410 000 € za warunki monachijskie wydają się jeszcze stosunkowo tanie, ale czy to wystarczy na dłuższą metę dla waszych potrzeb?
Jesteście pewni, że chcecie pozostać na stałe w Monachium - albo że w ogóle tam się przeprowadzicie?

Ja na waszym miejscu po prostu poczekałbym jeszcze te 18 miesięcy do uzyskania obywatelstwa i oszczędzał. Być może w międzyczasie sytuacja na rynku nieruchomości się nieco uspokoi.
Jeśli wasza pensja może wtedy jeszcze bardziej wzrośnie, czy myślicie, że powinniście od razu wziąć mieszkanie z trzema lub czterema pokojami.

Alternatywnie, jeśli jednak chcecie teraz od razu kupić nieruchomość, może warto byłoby poprosić o pomoc finansową w waszych rodzimych krajach.

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez ofey
BenniG pisze:
Cześć Ofey,

Rozumiem, że szukacie własności i frustruje Was fakt, że wasze warunki wyjściowe w tym projekcie - jeśli chodzi o narodowość - są stosunkowo złe.
Macie oczywiście dobrą pensję i świetną zdolność oszczędzania - prawie 3 000 € miesięcznie.

Jakiej wysokości jest obecnie czynsz, który płaci Twoja dziewczyna?

Na chwilę obecną wygląda na to, że dwupokojowe mieszkanie jest dla Was idealne - a 410 000 € jak na warunki monachijskie wydaje się być relatywnie tanie, ale czy to wystarczy na stałe waszym potrzebom?
Jesteście pewni, że chcecie na stałe pozostać w Monachium - albo że w ogóle tam się przeprowadzicie?

Ja na waszym miejscu po prostu poczekałbym jeszcze 18 miesięcy do uzyskania obywatelstwa i oszczędzał. Być może w międzyczasie rynek nieruchomości się nieco uspokoi.
Jeśli Wasza pensja wtedy być może jeszcze bardziej wzrośnie, uważacie, że powinniście od razu wziąć mieszkanie z 3 lub 4 pokojami.

Jako alternatywę, jeśli chcecie teraz od razu kupić nieruchomość, możecie poprosić o pomoc finansową w swoich krajach rodzinnych.

Pozdrowienia
BenniG

Moja dziewczyna aktualnie płaci 730 € czynszu, co bardzo nas motywuje do zakupu własnego miejsca.

Znalezione mieszkanie jest przeznaczone na pierwsze 10 lat. Oboje lubimy to miasto i chcielibyśmy tu zatrzymać się na dłużej. Z uwagi na nasze wykształcenie/ pracę, uważamy, że mamy dobre szanse na znalezienie zatrudnienia. Dlatego chcemy (po spłaceniu kredytu) przeprowadzić się do znacznie większego mieszkania w Monachium lub okolicach.

Napisany przez BenniG
ofey pisze:
Moja dziewczyna aktualnie płaci 730 € czynszu, co nas bardzo motywuje do zakupu własnego mieszkania.

Na zimno czy na ciepło?

Przy 400.000 € i 1% będziesz płacić 333 € odsetek.
Do tego dochodzi jeszcze odpisy na amortyzację/utrzymywanie.
Dodatkowo 50 € za zarządzanie.

Szybko dochodzisz do 700 €.
Czyli nie wygrywasz zbyt wiele.

Cytat ofeya

Znalezione mieszkanie jest planowane na pierwsze 10 lat. Oboje lubimy to miasto i chcielibyśmy tu zostać. Z naszego punktu widzenia, mamy dobre szanse na znalezienie pracy związanej z naszym wykształceniem/zawodem. Dlatego po spłaceniu kredytu planujemy przeprowadzkę do znacznie większego mieszkania w Monachium lub okolicach.

Czy chcecie również czekać 10 lat na potomstwo czy w ogóle o tym nie myślicie?
Chcecie być wynajmującymi po 10 latach czy zajmować się tylko jedną nieruchomością?
Jak wysokie są koszty dodatkowe związane z zakupem? Przy zakładanych 15% będą to 60.000 €, czyli dodatkowe 500 € miesięcznie.

Jeśli po 3 latach zauważycie, że mieszkanie jednak do Was nie pasuje, macie dwie opcje:
- albo sprzedać mieszkanie, tracąc koszty zakupu.
- albo zatrzymać mieszkanie i mieć nadzieję, że mimo pozostałego długu w wysokości (co najmniej) 300.000 €, nadal będziecie mieli wystarczająco pieniędzy na odpowiednią alternatywę.

Napisany przez ofey

Zimno czy ciepło?

Przy 400 000 € i oprocentowaniu 1% zapłacisz 333 € odsetek.

Do tego dochodzi to samo dla amortyzacji/utrzymania.

Dodatkowo 50 € na zarządzanie.

I już jesteś na 700 €.

Więc faktycznie nie wygrasz niczego.

Czy planujecie również czekać 10 lat na potomstwo, czy wcale o tym nie myślicie?

Czy po 10 latach chcecie być właścicielami nieruchomości czy po prostu dbać o jedną nieruchomość? Jak wysokie są całkowite koszty zakupu? Przy planowanych 15% wynoszą one 60 000 €, czyli dodatkowo 500 € miesięcznie.

Jeśli po 3 latach zauważycie, że mieszkanie jednak nie pasuje do Was, macie dwie opcje:

- albo sprzedajcie mieszkanie, tracąc koszty zakupu.

- albo zachowajcie mieszkanie i miejcie nadzieję, że pomimo pozostałego długu (przynajmniej) 300 000 € nadal będziecie mieli wystarczająco dużo pieniędzy na odpowiednią alternatywę.

W przypadku mojej dziewczyny czynsz wynosi 730 € wraz z opłatami. Planujemy mieć dzieci za trzy lata i zamierzamy zostać z nimi w mieszkaniu przez 6-7 lat. Następnie przeniesiemy się do większego mieszkania, jak już powiedziałeś, 3- lub 4-pokojowego. Niestety nie mam pojęcia, jak to jest mieszkać z dzieckiem na 46 m2. Mam nadzieję, że nie będzie za ciasno.

Po przeprowadzce do większego mieszkania chcielibyśmy zachować stare. Ale nie wiem, czy z naszych przyszłych podwyżek zarobków uda nam się zbudować nowy wkład własny na drugą nieruchomość.

Koszty zakupu u nas wynoszą 23 000 €.

To wszystko jest jeszcze dalekie. Ale nie mniej ważne, niż znalezienie teraz banku, który sfinansuje nasze plany :-)

Napisany przez bruno68
Niestety większość nadal nie zrozumiała, co właściwie oznacza Niebieska Karta:

Oznacza to, że osoba z kraju trzeciego otrzymała zezwolenie na pobyt wraz z zezwoleniem na pracę w zawodzie deficytowym lub ma taką możliwość!

Jeśli osoba z kraju trzeciego nie chciałaby wykonywać zawodu deficytowego (np. murarz, rzemieślnik), to w zasadzie nie doprowadziłoby to do otrzymania Niebieskiej Karty, a tym bardziej do uzyskania prawa pobytu z zezwoleniem na pracę. Pobyt w UE byłby nielegalny, a praca - praca na czarno! W przypadku kontroli nastąpiłoby zdecydowane wydalenie.

Z tego wynika, że prawo pobytu oznacza prawo do przebywania w UE, ale nie przewiduje automatycznie prawa do pracy, jest to jasno określone w ustawie, czyli w ogóle nie jest to przewidziane!

Choć po uzyskaniu tytułu licencjata lub magistra przysługuje prawo do jednorocznego zatrudnienia na podstawie ustawy, ale tylko w dziedzinie swojego kierunku studiów. Przedłużenie możliwe jest tylko w przypadku, gdy dana osoba a) zostanie obywatelem kraju, obywatelem UE lub podejmie następne studia (dr.).

Dodałam informacje o tym, co się dzieje z osobami posiadającymi zezwolenie na pobyt po upływie okresów!

Z tego wynika, że ofey nie może mieć prawa pobytu, ponieważ po ukończeniu studiów doktoranckich i jednorocznym stażu po prostu musi opuścić Europę! Patrz również § 20 ust. 4 zdanie 4 Ustawy o pobycie.

Również tekst ustawy § 19f dotyczący przyczyn odmowy zezwolenia na pobyt zgodnie z przepisami § 16b, 16c, 16e, 16f, 17, 18b ust. 2, przepisami 18d, 18e, 18f i 19e.

(3) Zezwolenie na pobyt zgodnie z przepisami § 16b, 16e, 17 ust. 2, przepisami 18d i 19e nie będzie udzielane obcokrajowcom, którzy posiadają Kartę Niebieską UE zgodnie z przepisem 18b ust. 2 lub zezwolenie na pobyt, które zostało udzielone przez inny kraj członkowski Unii Europejskiej na podstawie dyrektywy Rady 2009/50/WE z dnia 25 maja 2009 r. w sprawie warunków wjazdu i pobytu obywateli państw trzecich w celu wykonywania wysokiej jakości pracy (Dz. Urz. UE L 155 z 18.6.2009 r., s. 17).

Dodatkowo zezwolenie na pobyt zgodnie z § 18d nie będzie udzielane, jeśli działalność badawcza jest częścią studiów doktoranckich jako programu studiów stacjonarnych.

Należy zauważyć, że jeśli Ofey nadal twierdzi, że posiada zezwolenie na pobyt, musi opuścić Niemcy po 1 roku od ukończenia pracy doktorskiej! Po ukończeniu doktoratu i rocznym pogłębieniu, ustawa nie przewiduje możliwości przedłużenia zezwolenia na pobyt! Istnieje obowiązek wyjazdu, chyba że stanie się obywatelem niemieckim!

Oto dlaczego obojgu odmówiono aktualnego finansowania! Wydalenie po ukończeniu studiów stoi na przeszkodzie udzieleniu pożyczki!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata