Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Commerzbank konto osobiste Basic - Przelew własny?!

Napisany przez Datenklau
Cześć!

Od 01.10.2020 r. Commerzbank wymaga minimalnego wpływu środków w wysokości 700 €, aby prowadzenie konta było bezpłatne. Czy ktoś wie, czy przelewy z konta w innej banku są wystarczające, jeśli właścicielem konta jest ta sama osoba?

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
W ING wystarczy przelać 700€ z konta spoza ING - jednak nie jestem pewien, czy można to połączyć z Commerzbank i czy oba konta są wtedy bezpłatne.

Napisany przez Rubberduck
Datenklau pisze:
Cześć!

Od 01.10.2020 Commerzbank wymaga minimalnego wpływu pieniędzy w wysokości 700 euro, aby prowadzić konto za darmo. Czy ktoś wie, czy przelewy z konta w innym banku są wystarczające, jeśli właścicielem konta jest ta sama osoba?

Pozdrowienia

Po prostu zapytaj?

Moje zapytanie do ING wykazało, że 700 euro nie muszą być wpłacone jako jedna kwota. Liczy się suma wszystkich wpłat.
W ING zdecydowanie nie musi to być wynagrodzenie. Przelew z innego konta w innym banku jest wystarczający.
W ten sposób otrzymuję wpływy z najmu. To trochę mniej niż 700 euro. Resztę dorzucam.

Napisany przez Datenklau
Tak, to nie jest takie proste. Według infolinii, nawet przelane pieniądze nie są brane pod uwagę. W regulaminie nie ma wyłączenia dotyczącego przekazywania własności, więc w zasadzie powinno to działać. Trzeba przyznać, że jestem stałym klientem, a moje konto było dotąd bezwarunkowo darmowe. Teraz zostanę przeniesiony na inny rodzaj konta i na pewno infolinia nie zaleci mi bawienia się w takie sztuczki... Bank chce przecież pobierać opłaty.

Datenklau pisze:
Tak, to nie jest takie proste.

Według infolinii, nawet przekazane pieniądze nie są brane pod uwagę. W regulaminie nie ma wyłączeń dotyczących dyspozycji właściciela. Dlatego powinno to działać.

Trzeba powiedzieć, że byłem dotychczasowym klientem i moje konto było dotychczas całkowicie darmowe. Teraz zostanę przeniesiony i infolinia na pewno nie doradzi mi, abym sprawiał takie kłopoty... Bank chce mieć swoje opłaty.

Z infolinią nigdy nie mam do czynienia... Zapytanie przez e-mail. To powinno już trafić do drugiego poziomu i być wiążące.

Napisany przez Datenklau
Tak więc to jest skomplikowane.

Nie mam osobistego doradcy, a wsparcia przez e-mail nie ma. Pozostaje tylko telefon lub filia.

Mam czas do 30.06. Być może do tego czasu skontaktuje się ktoś, kto używa konta Basic do wpłaty własnej. W przeciwnym razie będę musiał to samodzielnie przetestować.

Napisany przez 2tneub
Commerzbank zmienia teraz ponownie model opłat. Jeśli dobrze to rozumiem, darmowe konto 0 już nie istnieje.

Napisany przez Datenklau
Tak, to prawda. To mnie dotyczy. Mam zostać przeniesiony na konto bez minimalnej wpłaty miesięcznej za 4,90 €/miesiąc.

Alternatywą byłoby konto Basic. Kosztuje 0€ przy wpływie 700€, w przeciwnym razie 9,90€/miesiąc.

Dlatego interesuje mnie, czy przelewy z mojego drugiego konta w innym banku będą również uznane jako wpłata.

Napisany przez 2tneub
Okej. Zrozumiałem to inaczej. Myślałem, że 700€ było już granicą i teraz również miało zostać zniesione. Ale jak się okazuje, dotyczyło to tylko nowych klientów. Byłem już gotowy zmienić bank.

Napisany przez benre
Nie mogę nic powiedzieć o Commerzbank. Ale w przypadku ING wystarczy jedna lub więcej przelewów (łączna suma musi wynosić powyżej 700 €) z innego konta ING. Na przykład co miesiąc przekazuję z własnego konta ING kwotę ponad 700 € na wspólne konto domowe z moją żoną. Dzięki temu nie płacimy dotychczas opłat za prowadzenie konta.

Napisany przez 2tneub
Pytanie brzmi, jak długo w ogóle będą istniały darmowe konta.
Banki stacjonarne prawie na pewno już wszystkie przeszły na płatne. Nawet na pozostałych darmowych bankach internetowych, takich jak DKB, ING i N26, prawdopodobnie jest już wystarczająco dużo oszczędności, które trzeba drogo przechowywać w EZB. To kwestia czasu, zanim i tam zacznie chwiać się darmowe konto.

Posiadamy rozwiązanie z 3 kontami, aby na przykład móc kupić prezent dla partnera, nie mając obaw, że zobaczy to na koncie bankowym. Na razie wszystkie są bezpłatne. Ale na pewno nie będziemy płacić opłat za 3 konta. Myślę, że tak jak u nas, wielu ludzi doświadczyłoby jednorazowego efektu oczyszczenia. Dotychczas byliśmy przyzwyczajeni do korzystania z tej bezpłatnej usługi.

tneub pisze:
Pytanie brzmi, jak długo będą w ogóle istnieć bezpłatne konta.
Banki stacjonarne prawdopodobnie już prawie wszystkie zrezygnowały z takiej opcji. W przypadku pozostałych bezpłatnych banków internetowych, takich jak DKB, ING i N26, prawdopodobnie zgromadzi się wystarczająca ilość oszczędności, które trzeba drogo przechowywać w EZB. To tylko kwestia czasu, zanim i tam możliwość prowadzenia darmowego konta zacznie szwankować.

Przykładowo, Sparda Hessen jest nadal darmowa.
Oczywiście, trzeba kupić co najmniej jedną udziałową w Spółdzielni (52 euro). Jednakże wypłacają oni kilka groszy dywidendy.

Napisany przez 2titan1981
Na rynku nadal istnieją darmowe konta osobiste oraz warunkowo darmowe konta. Zobaczymy, jak długo to potrwa.

Do tej pory zawsze udawało mi się uniknąć opłat. Jednak od pewnego czasu mam kilka kont...

DKB - wynagrodzenie - konto wynagrodzeniowe: 700€ dla klientów aktywnych
Comdirect - utrzymanie - minimalny wpływ 700€
ING - gospodarstwo domowe - minimalny wpływ 700€
EDEKA - Dom - brak wymaganego wpływu
XXX - ubezpieczenia itp. - brak wymaganego wpływu

Na razie nie otworzyłem jeszcze wspólnego konta z moją partnerką, wcześniej miałem takie konto z moją byłą partnerką w Consorsbank i cieszyłem się, że mam zerowy debet...

Napisany przez Datenklau
Jak użyteczne uważacie teraz otworzenie konta w Norisbank dla pewności? Tam akceptowane są przelewy własne jako minimalne wpłaty gotówki i można je wpłacać na automatach Deutsche Bank.

Właściwie potrzebuję tego konta tylko wtedy, jeśli Commerzbank nie przyjmie przelewów własnych. Ale będę tego pewny dopiero za 2 miesiące. Być może wtedy konto osobiste w Norisbanku nie będzie już dostępne dla nowych klientów.

Obecnie korzystam jedynie z Commerzbank do okazjonalnego wpłacania niewielkich kwot w gotówce. Obecnie mam dwa konta i unikam trzeciego. (Prawdopodobnie ma to obniżyć moją ocenę w Biurze Informacji Kredytowej...)

Czy w Norisbanku obecnie nie obowiązuje także minimalny depozyt w wysokości 500€? Szukam również sposobu na wpłacanie pieniędzy, chociaż mógłbym się tym zająć dopiero po zakończeniu drugiego kwartału, gdy moja historia kredytowa zbliży się do wartości celowej, którą ustaliłem, aby móc ponownie aktywować konto. Trzeba uważać, aby zbyt wiele kont nie zepsuło naszej wartości w rejestrze Schufa...

Napisany przez Datenklau
W Norisbanku istnieje minimalny wymagany dochód. Ale infolinia powiedziała, że przelewy własne też się liczą. W Commerzbanku infolinia stwierdziła, że przelewy własne się nie liczą.

ciągle reklamują darmowe konto osobiste i przychód w wysokości 700 €,... oraz nie ma żadnej informacji, że 700 € nie muszą pochodzić z własnych przelewów, a jedynie jako przychód....

Napisany przez 2tneub
Czy naprawdę macie tyle gotówki do wpłacenia?

W momencie zmiany na bank internetowy miałam takie same wątpliwości. Dlatego zostawiłam moje konto w Commerzbank, ale ostatni raz wpłaciłam pieniądze 12 lat temu, i to tylko po to, by zaoszczędzić kilka euro, zamiast faktycznie wpłacać. Zawsze tylko wypłacam pieniądze.

Jeśli jednak zdarzyłoby się, że konieczna byłaby wpłata, to z mojej wiedzy również można wpłacić pieniądze na obce konta bankowe (w tym przypadku własne w innym banku) za odpowiednią opłatą, na przykład w Postbanku, Sparkasse itp.

Napisany przez Datenklau
Opłaty za wpłatę na obce konto wynoszą około 15€ (lub więcej)...

Nie, nie potrzebuję tego tak często. Jednak zdarza mi się to od czasu do czasu. W CB można na przykład wpłacać także monety.

Napisany przez bruno68
O nie,

przez 4,90 € miesięcznie! Ludzie, pomyślcie, czy warto podejmować taki trud dla 4,90 € miesięcznie? To już nie ma sensu! Zamiast tego lepiej poszukać dziur, gdzie zielone banknoty (banknoty o wartości 100 €) znikają i załatać te dziury, to przyniesie więcej korzyści niż te 4,90 €.

W Rewe, Kaufland i Edeka planowane są nowe automaty do monet: Supermarkety wywierają ogromną presję na banki

Ja robię to jeszcze łatwiej i taniej: Moje puszki po chipsach (marka własna Rewe,...) mają w pokrywce szczelinę, do której wrzucam drobne. Również puszka na 2 € monety jest prawie pełna, zebrałem w niej już prawie 200 €!
Do banku chodzę raz w miesiącu, odbieram wyciągi i gotówkę, robię maksymalnie 5 przelewów miesięcznie na bankomacie, to wszystko!

Trzaskaj na karty kredytowe i bankowość online, to tylko kosztuje i nic nie przynosi. Tylko kusi do wydawania pieniędzy, a te zielone banknoty znikają w szale zakupów!

Lepiej prowadzić konto po stronie salda dodatniego niż martwić się o opłaty za prowadzenie konta, bo odsetki od zadłużenia na koncie są znacznie droższe niż śmieszne 4,90 € miesięcznie.

bruno68

Zbydlęcenie robi się z gówna. Kto nie potrafi się opanować, powinien tego unikać. Zielone, żółte i fioletowe banknoty szybciej znikają wśród doradców, którzy nie są tego wartu i machają certyfikatami, ale nigdy nie oferują zrozumiałego rozwiązania. Comdirect na razie wstrzymał opłaty i czeka na wynik. Więc nie ma minimalnego obrotu w wysokości 700€ miesięcznie.

Napisany przez Datenklau
Pozostaje abymy zobaczyli, czy Commerzbank dojdzie do tego. Na razie nie ma żadnych informacji na temat Commerzbanku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata