Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Odliczenie straty przy najmie i dzierżawie vs. rozliczenie z innymi dochodami?

Napisany przez Michi2020
Cześć Wszystkim,

W zeszłym roku po raz pierwszy wynajęliśmy mieszkanie w naszym domu. Po śmierci dotychczasowego mieszkańca (bliskiego krewnego) w 2018 roku, cały rok 2019 i do czasu wprowadzenia najemców (koniec 2020 roku) przeprowadziliśmy kompleksową modernizację tego mieszkania, do tej pory mieliśmy tylko wydatki. W związku z rozliczeniami podatkowymi mam następujące pytania:

1. Czy istnieje możliwość wyboru, aby straty nie były zrównoważone w danym roku z pozytywnymi innymi dochodami, a zamiast tego były przenoszone na kolejne lata jako zaliczka na straty w wynajmie i dzierżawie?

2. Remonty i modernizacje są uznawane za koszty utrzymania i mogą być uznawane za koszty uzyskania przychodów w przypadku wynajmu i dzierżawy w całości w roku, w którym dokonano płatności, lub rozłożone na maksymalnie pięć jednakowych rocznych rat, czy tak jest prawda?

Serdeczne podziękowania za Wasze wskazówki i pomocne odpowiedzi

Michi

Re: Odliczenie straty przy najmie i dzierżawie vs. rozliczenie z innymi dochodami?

Napisany przez StGe1973
Przeniesienie straty:

Nie, o ile mi wiadomo. Oznacza to, że jeśli strata może zostać w pełni odliczona od dochodów, to zostanie odliczona. Jeśli masz tak dużą stratę, że Twoje dochody stałyby się ujemne, to zostanie ona przeniesiona na kolejny rok lub odliczona część, która nie może być już wykorzystana.

Amortyzacja:
Poczekaj, aż tneub się wypowie, on wie lepiej niż ja. Nie jesteś całkowicie swobodny. Zawsze myślałem, że to jest 12,5%, ale w innym wątku tneub wiedział, że jest to inny procent... chyba 15%. Jeśli koszt jest wyższy niż ta wartość (mierzone jako odsetek całkowitej wartości), musisz go aktywować i przeprowadzić przez proces amortyzacji.

Ale poczekaj na tneuba, on się na tym zna....

Napisany przez Michi2020
Dzięki za informację @StGe1973

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
AfA:
Czekaj, aż tneub się wypowie, on wie lepiej niż ja. Nie jesteś całkowicie wolny. Zawsze myślałem, że to jest 12,5%, ale w innym wątku tneub wiedział, że jest to inny procent... chyba 15%. Jeśli nakłady przekraczają tę wartość (względem wartości całkowitej), musisz aktywować i korzystać z linii AfA.

Ale poczekaj na tneub, on to wie….

Pfft. Od 15 lat nie złożyłem deklaracji podatkowej poza własną. Moim tematem przewodnim jest raczej bilansowanie w firmie i czasami po prostu deklaracja podatku dochodowego od osób prawnych lub deklaracja podatku od nieruchomości.

Te 15% dotyczą nakładów związanych z produkcją nabytek w ciągu pierwszych 5 lat. W tym przypadku całość musi zostać dodana do podstawy amortyzacji, a nie obniżona jako koszty. Niestety nie wynika stąd, czy mieszkanie było w waszym posiadaniu przez ponad 5 lat.

Jeśli chodzi o rozłożenie kosztów modernizacji na 5 lat, musiałbym to jeszcze sprawdzić. Ale brzmi mi to znajomo.

Pojawia się również pytanie, czy w ogóle możecie łatwo określić podstawę do amortyzacji? Czy mieliście koszty nabycia, czy może Dom został wam podarowany?
W przypadku spadku lub darowizny koszty nabycia przechodzą na poprzednika prawnego.

Mała wskazówka ode mnie. Może warto zostawić w pierwszym roku przygotowanie tego wszystkiego biuru rachunkowemu, nawet jeśli to trochę kosztuje. Skorzystajcie z okazji, aby zadać wszystkie pytania, jakie macie. Spróbujcie zrozumieć wszystkie liczby. Spiszcie wszystko, a w drugim roku zróbcie to sami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata