Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny

Napisany przez Dennis90
Cześć,
Mam następujące pytanie, a mianowicie w zeszłym wtorek kupiliśmy nieruchomość. Dom składa się praktycznie z dwóch budynków. Mały Dom o powierzchni 70 m² z garażem i duży Dom o powierzchni 230 m². Finansowanie wynosi 120%. Aktualnie planujemy wynająć mały Dom oraz jedno mieszkanie w dużym domu. Przychody z najmu wynoszą około 1400 euro netto. Do zrobienia są tylko 2 łazienki, które zostaną odnowione przez mojego ojca i dobrego przyjaciela.
Moja partnerka życiowa i ja pracujemy oboje na pełny etat, osiągając wspólnie dochód netto w wysokości 4600 euro.
Notarialny termin miał miejsce 11.5.21 roku, więc kwota jeszcze nie została zapłacona.
Ze względu na kłopoty w pracy, tj. częste spięcia z szefem, które mocno mnie przygnębiają, porozmawiałem z dobrym przyjacielem, który polecił mi przyjść na okres próbny do jego firmy, ponieważ obecnie potrzebują więcej pracowników, oczywiście z lepszą pensją o około 80 euro miesięcznie. Termin próbnej pracy został ustalony na 31.5.
Teraz pojawia się pytanie, czy bank zgodzi się na to, zważając na fakt, że ponownie będę miał 6 miesięcy okresu próbnego. Obecnie pracuję przez około 10 godzin dziennie głównie od 14:00 do północy.
Nowa praca miałaby trwać od 6:00 do 14:00. Oznacza to lepsze godziny pracy, lepsze wynagrodzenie 2380 euro netto, lepszą jakość życia, jednak okres próbny wiąże się z pewnym ryzykiem.
Miesięczna rata wynosi 1580 euro.
Około 1400 euro otrzymalibyśmy z dochodu z najmu.
Boję się porozmawiać o tym z moim doradcą finansowym, szczególnie teraz, z powodu sytuacji związanej z koronawirusem.
Proszę was o kilka wskazówek.
Planowany przeprowadzka ma nastąpić w przyszłym miesiącu. Tak naprawdę lubię moją obecną pracę, ale z powodu niekiedy nie do zniesienia sytuacji, w tym mobbingu, chciałbym zaryzykować ten krok, jeśli to możliwe.
Dziękuję.
Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Jeśli faktycznie wynajmiesz mieszkania za 1400 €, to zmiana pracy z powodu raty w wysokości 1580 € nie powinna być bardziej ryzykowna niż wcześniej, kiedy zapewne płaciłeś znacznie więcej niż 500 € czynszu.

Pracuj tam najpierw na próbę, a potem zobaczysz dalej.
Jeśli finansowanie jest zabezpieczone i rata jest spłacana, możesz zasadniczo robić w swojej karierze, co zechcesz, bez skargi ze strony banku.

Napisany przez Dennis90
Dziękuję benniG

Napisany przez Dennis90
Jaka oferta?

Napisany przez Muenchner82
Czy dobrze rozumiem, że transakcja została potwierdzona, ale nie ma jeszcze żadnego finansowania?

Napisany przez wbs
Drogi Dennis90,

czy finansowanie jest już zabezpieczone, czy umowa jest jeszcze negocjowana?
W zależności od sytuacji, byłoby korzystne podpisanie umowy jeszcze podczas trwania obecnego stosunku pracy.

W mojej długiej karierze nie zdarzyło mi się jednak dotychczas, aby okres próbny był decydującym czynnikiem dla negatywnej opinii kredytowej.
Jeśli chodzi o wynajem, czyhają wiele pułapek:

- Większość instytucji kredytowych przyjmuje maksymalnie 75% realistycznej czynszowej opłaty.
- Nie zapomnij o obciążeniach podatkowych związanych z wynajmem, ponieważ dochody z czynszu podlegają opodatkowaniu!
- Koniecznie uwzględnij koszty, których nie można przerzucić na najemcę!
- Wykorzystaj inteligentny model finansowania, na przykład poprzez podział poszczególnych części nieruchomości, aby nie obciążać całej nieruchomości jednym bankiem.
- Uwzględnij odpowiednią rezerwę, która może być wyższa lub niższa w zależności od wieku obiektu.
- Przede wszystkim zaznajom się z podstawowymi przepisami dotyczącymi wynajmu.

Dochody wydają się nieco niewystarczające dla inwestycji o takiej skali.
Dlatego ze względu na 120% finansowanie musisz koniecznie spłacać co najmniej 3%, aby uniknąć dyskwalifikacji przy prolongacie.

Wszystkiego dobrego!

Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez Dennis90
Cześć wbs, dziękuję za odpowiedź. Tak, umowa jest już podpisana, a płatność z banku powinna nastąpić w ciągu najbliższych 10 dni. Tak, jest mi znane, że bank uwzględnia tylko 75% dochodów z czynszu. Znam również obowiązek podatkowy. Według tabeli czynszowej regionu mogę liczyć na przychody z najmu w wysokości 1520 euro netto, a mieszkania w regionie są bardzo poszukiwane, ponieważ znajduje się blisko, odpowiednio w Trójstyku. Z przychodami z czynszu będę miała miesięczny kapitał w wysokości około 6100 euro. Wszystkie możliwe koszty, które mogę przenieść na najemców, są rozdzielane przez mojego doradcę finansowego. 2 domy stoją na jednej działce. Są 2 kredyty, jeden z kfw w wysokości 100 000 euro, a drugi w naszym banku. Celem jest stały wynajem małego domu i wynajem mieszkania nad nami na około 10 lat. Oprocentowanie jest ustalone na 3%. Moim celem jest całkowite spłacenie domu w ciągu 22 lat poprzez coroczną nadwyżkę wpłat. To jest moim celem, ale jeśli potrwa to 25 lat, to też jest ok. Dziękuję Heidi, że poświęciłaś na to czas. Pozdrowienia z powrotem Dennis

Napisany przez Muenchner82
Kiedy umowa jest podpisana, zmiana miejsca pracy nie stanowi problemu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata