Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odwołanie kredytu

Napisany przez JeanyB
Cześć wszystkim,

Natknąłem się na tę stronę z dużym zainteresowaniem.
Mam pytanie, moja była partnerka chce odwołać kredyt hipoteczny udzielony przez DSL Bank. Chce wycofać się z naszego wspólnego kredytu hipotecznego. Ja natomiast nie chcę odwoływać pożyczki!
Dlatego moje pytanie brzmi: Czy może to zrobić całkowicie samodzielnie? Pozywa teraz bank, wszystko bez mojej zgody! Jeśli jej uda się odwołać, co to oznacza dla mnie? Czy kredyt zostanie automatycznie cofnięty? Czy mogę się sprzeciwić? Czy muszę wyrazić zgodę?

Dziękuję za informację!

Napisany przez bruno68
Cześć JeanyB,

Wszystko, co piszesz, jest poprawne! Możesz napisać do banku DSL z prośbą o zwolnienie drugiego pożyczkobiorcy z odpowiedzialności!

Ponieważ od miesięcy wydaje się, że sami opłacają odsetki i spłatę kapitału.

Nie znam warunków płatności i kwot, ale nie jest tak łatwo wyjść z kredytu i księgi wieczystej.

Jeśli rzeczywiście przestali płacić, mam nadzieję, że oni przejęli płatności! W przeciwnym razie kredyt może stać się niewypłacalny!

Powinieneś poprosić swoją byłą / byłego partnera, aby przestał / przestała, może tylko stracić finansowo!

I istnieje ryzyko, że zostaniesz zobowiązany do przestrzegania umowy! Wtedy nie będziesz mógł się wycofać.

Twój przypadek wydaje się być dość interesujący, dopiero drugi raz w ciągu 22 lat, kiedy jeden z pożyczkobiorców chce wyjść z powodu rozstania!

bruno68

Napisany przez JeanyB
Cześć Bruno,

Dziękuję za odpowiedź!

Sprawa jest bardziej skomplikowana niż się wydaje.
Bank DSL odmawia zwolnienia z długu, co prawdopodobnie nie jest jego obowiązkiem.
W księdze wieczystej jestem wymieniony tylko ja, ona nie.

Spłacam również samodzielnie całe zadłużenie wraz z odsetkami.

Ona po prostu chce wyjść z umowy i teraz wniosła pozew o sprzeciw.

W moim poczuciu sprawiedliwości nie powinno tak być?!
Ale jeśli to nie byłoby zgodne z prawem, jak może wytoczyć pozew? Zwłaszcza że jako drugi kredytobiorca nie zostałem o tym poinformowany! (Żadnych oficjalnych dokumentów, tylko przypadkiem)

Czytałem, że BGH pozwala tylko na wniesienie sprzeciwu wspólnie z wszystkimi współkredytobiorcami.

Dzięki za dodatkowe informacje!

Napisany przez JeanyB
Być może podam jeszcze informację o odstąpieniu od umowy, może pomoże to dalej

...coś mi tu nie wyszło?!

Napisany przez StGe1973
JeanyB,
każdy DN może odwołać umowę. Jeśli Twój ex-partner podpisał umowę, to także może on ją odwołać. Ty nie możesz się temu sprzeciwić ani wyrazić zgody, on ma to prawo wyłącznie.
W zasadzie wszystko zależy od tego, jak odwołanie przebiegnie przed sądem. Jeśli przejdzie, umowa pożyczki zostanie odwołana i unieważniona. W takim przypadku powinieneś oczywiście mieć odpowiednie finansowanie na rękę... Jeśli nie przejdzie, pożyczka będzie funkcjonować normalnie.
Jedyna inna możliwość to ugodowe rozwiązanie między powodem a bankiem. To zależy od tego, jak bank ocenia swoje szanse....

Napisany przez JeanyB
Cześć StGe1973,

Dzięki za Twoją odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie: Wydaje mi się, że mojej byłej partnerce chodzi przede wszystkim o wyjście z umowy kredytowej. Czy istnieje zatem możliwość, że nawet jeśli odstąpi od umowy, umowa nadal będzie obowiązywać i będzie kontynuowana normalnie, tylko ze mną jako DN?

Napisany przez bruno68
StGe1973, tak łatwo nie jest. Dobra jest ta osoba tylko w zapytaniu kredytowym i umowie kredytowej, a nie w księdze wieczystej. Nie wolno zapominać, że ex tu napisał jako poręczyciel! I nie zagrał roli klauna tańczącego w deszczu! Moim zdaniem JeanyB zostanie wezwana jako świadek i pomimo swojej zgody na zwolnienie z umowy kredytowej, nie będzie zwolniona tylko z zemsty banku! Pamiętaj: Raz wejście, to już nie wyjście! Mogę tylko polecić JeanyB napisanie listu z prośbą o jak najszybsze zwolnienie ex z umowy kredytowej! Powody są tu: - że się rozstaliście, - że jesteś jedynym właścicielem w księdze wieczystej, - że od tamtej pory spłacałeś wszystkie raty wyłącznie! ... Aby uniknąć dalszego sporu prawnego, jeszcze raz proszę o uwolnienie ex z umowy kredytowej z numerem: xxxx. Ale odpowiedź może brzmieć: Dochód JeanyB może nie wystarczać!. W takim przypadku powinieneś mieć inne finansowanie w zanadrzu. bruno68

Napisany przez StGe1973
Nein, istnieją tylko 2 możliwości:

Albo sąd orzeka, że odwołanie było zgodne, ponieważ termin do odwołania się jeszcze nie rozpoczął = Umowa uważana jest za odwołaną i tym samym już nie istnieje...

Albo sąd uważa, że termin odwołania się minął, odwołanie nie jest już możliwe = Umowa o pożyczkę pozostaje w mocy...

To, co możesz zrobić, to:

1. Porozmawiać z bankiem, czy zaakceptuje cię tylko jako pożyczkobiorcę (w zależności od twojej zdolności kredytowej), jeśli pozew zostanie wycofany.

2. Porozmawiaj ze swoją byłą partnerką i powiedz jej, że zostanie zwolniona z umowy, jeśli wycofa pozew.

3. Problem (jeśli wszystkie strony się zgodzą): Jak dotychczas poniesione koszty adwokackie i/lub sądowe ponosi twoja była dziewczyna albo ty, jeśli zaoferujesz.

Jednak uważam, że wątpliwe jest, czy faktycznie twojej byłej partnerce zależy tylko na tym. Jeśli adwokat twojej byłej partnerki ocenia szanse na zwycięstwo jako bardzo dobre, to chodzi zazwyczaj o dużo pieniędzy...

Ale możesz spróbować tego sposobu i jeśli bank i była partnerka się zgodzą, to pozew zostanie wycofany, a tym samym umowa o pożyczkę pozostanie w mocy...

Bruno,

naprawdę masz bardzo dziwne wyobrażenia. Bank nie mści się. Bank zawsze podejmuje decyzje zgodnie z ekonomicznością. W zależności od tego, jak bank ocenia szanse na odwołanie, tak też będzie działał. Jeśli szanse są bardzo dobre, to bank będzie gotów do wielu rzeczy, aby obronić pozew albo by pozew został wycofany. Jeśli bank ocenia szanse jako bardzo niskie, to nie będzie gotów zrobić zbyt wiele (o ile w ogóle).

Napisany przez JeanyB
Spróbowałem naprawdę wszystkiego, aby uwolnić moją byłą partnerkę z kredytu. Naprawdę wszystkiego, ale bank po prostu blokuje. Wszystko wyjaśniają moje dochody, co jest śmieszne, bo zarabiam więcej niż dobrze. Po prostu nie było szans z bankiem. Ponieważ, jak podejrzewałem, nie mam kontaktu nawet z moją byłym partnerką, nawet nie zostałam poinformowany o odwołaniu. Nie rozumiem, jak to mogło przejść tak łatwo bez mojej zgody. Muszę ponosić konsekwencje. Zwłaszcza że jestem zdania, że powinna ona również spłacić 50% kredytu, co pewnie nie zrobi. Czyli ja, bez własnej zgody, musiałbym spłacić całą kwotę kredytu?! Co najmniej mam pewność co do refinansowania. Potwierdził mi to już inny bank.

Napisany przez JeanyB
To znalazłem w sieci:

Odwołanie umowy kredytowej / OLG Karlsruhe: skuteczne tylko w przypadku wycofania się przez wszystkich kredytobiorców!
19.04.2016
Czas czytania 2 minuty
(5)
OLG Karlsruhe (OLG Karlsruhe, wyrok z 15.12.2015 r., 17 U 145/1) w wyroku - naszym zdaniem - bardzo istotnym orzekło, że jednostronne odwołanie przez jednego z dwóch - w międzyczasie rozwiedzionych - kredytobiorców jest niedopuszczalne i dlatego pozwolenie zostało odrzucone.

Ponieważ wszyscy kredytobiorcy są stronami umowy z bankiem udzielającym kredyt, konieczne jest wspólne skorzystanie z prawa odwołania się, tak sądził sąd w orzeczeniu dość kontrowersyjnym.

Jeśli jeden z kredytobiorców - co często ma miejsce w przypadku zepsutych stosunków małżeńskich - nie decyduje się sam na skorzystanie z prawa odwołania, oświadczenie odwołania drugiego kredytobiorcy jest bez skutku.

Sąd uzasadnił swoją decyzję odwołując się do podobnych praw do formowania, takich jak wypowiedzenie, zmniejszenie, a także prawo odkupienia i przyspieszenia. Takie działanie może być skuteczne tylko za zgodą wszystkich dotkniętych partnerów umownych po stronie chcącego/zamierzającego złożyć oświadczenie. Podobna konstrukcja jest dogmatycznie uzasadniona faktem, że wszyscy kredytobiorcy odpowiadają solidarnie. Również przepis § 351 BGB wskazuje na taki zamysł ustawodawcy.

Ta decyzja ma największe znaczenie. Pokazuje, że należy zwracać uwagę na to, aby odwołanie było składane przez wszystkich kredytobiorców - w wątpliwych przypadkach osobiście.

Decyzja wskazuje również na kolejne miejsce na skuteczne skorzystanie z prawa do odwołania umowy kredytowej: jeśli składanie oświadczenia odwołania jest konieczne przez wszystkich kredytobiorców (osobiście) w woli zawarcia umowy o kredyt konsumencki, to często zawarte w pouczeniach o odwołaniu banków i kas oszczędnościowych pouczenie, że uprawnienie do odwołania przysługuje każdemu kredytobiorcy (tylko) nie może mieć mocy prawnej. Konsument ma na celu nie tylko uzyskanie informacji o swoim prawie do odwołania, ale także możliwość jego wykorzystania (BGH, NJW 2009, 3572). Takie sformułowanie sugeruje kredytobiorcom, że skorzystanie z prawa odwołania przez jednego kredytobiorcę jest wystarczające. Jednak zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego tak nie jest.

Napisany przez StGe1973
JeanyB, SN, SN b Bundesgerichtshof ostatecznie widział to inaczej: https://www.widerruf-darlehen-anwalt...ebungsvertrag/ Może wydawać ci się sensowne, że twa była 50% musiałaby zwrócić. Ale jesteście obaj odpowiedzialni solidarnie, zarówno za raty, jak i spłatę kapitału. Tak po prostu... Jeśli bank nie chce, nic nie możesz zrobić... Kiedy ustalona będzie refinansowanie, pozostaje ci tylko czekać na orzeczenie sądu.

Napisany przez JeanyB
Ok, tego wyroku nie znałem. Dzięki za informację. Oczywiście ponoszę odpowiedzialność solidarną, rozumiem. Mimo to bank powinien zwrócić się do nas obojga, a nie tylko do mnie w kwestii płatności. Ona również posiada majątek i nie jest bez środków. Moja odpowiedzialność powinna nadejść dopiero wtedy, gdy u niej nie ma nic do zrobienia, czy się mylę?

Napisany przez StGe1973
Nie odpowiadasz, jeśli ona nie ma nic do stracenia, obydwoje jesteście odpowiedzialni, co oznacza, że bank może swobodnie zwrócić się do was o pieniądze.

Ostatecznie oznacza to:

Zakładając, że odwołanie zostanie zakończone sukcesem, zostanie obliczona pozostała suma kredytu np. 300 000 euro. Ta suma zostanie od was i twojej byłej partnerki, ale prawdopodobnie nie będziecie w stanie tego z kieszonkowego zapłacić.

Jeśli oboje powiecie: Ok, tej sumy nie mam, bank zajmie się nieruchomością i ją zrealizuje. Otrzymacie od banku resztę (dochód z licytacji przymusowej - kwota kredytu) albo będziecie winni tej kwoty. Bank będzie wymagał od was spłaty do momentu uregulowania reszty (bez względu od kogo).

Jedyną inną opcją jest posiadanie refinansowania, które pokryje, na przykład, 300 000 euro.

Ale zanim zaczniesz się teraz szaleć, zatrudnij prawnika, który zna się na odwoływaniu umów kredytowych. Przedstaw mu swoją klauzulę odstąpienia i zapytaj, czy faktycznie uważa to odwołanie za skuteczne...

Jeśli powie nie, to martwisz się sprawami, które prawdopodobnie i tak się nie wydarzą.... umowa kredytowa wtedy będzie przebiegała normalnie.

Napisany przez JeanyB
Dziękuję za odpowiedź.
Z pewnością dużo się zastanawiam, ale ostatecznie chodzi również o mój Dom :/
Niestety, nie ma sensu już zatrudniać prawnika, rozprawa już odbyła się, a wyrok zostanie ogłoszony w środę.
Sam nie potrafię ocenić, czy odwołanie będzie skuteczne - tutaj na forum czytam wiele, ale nic o tym, co się dzieje, jeśli pozew nie przyniesie sukcesu?! Wiele prawników wydaje się chcieć się bawić tą sprawą, jednak nie potrafię ocenić, czy odnosi to duży sukces...

Napisany przez bruno68
Tak, StGe1973, Bruno, masz naprawdę bardzo absurdalne wyobrażenia. Bank się nie zemści. Bank zawsze decyduje zgodnie z opłacalnością. W zależności od tego, jak bank ocenia szanse odwołania, tak będzie działał. Jeśli szanse są bardzo dobre, bank będzie gotowy do wielu rzeczy, aby bronić się przed pozwem lub aby został on wycofany. Jeśli bank ocenia szanse jako bardzo niskie, nie będzie on gotowy do (prawie) niczego. Kiedy mówiłem o zemście, miałem na myśli coś innego, czyli zwrot kosztów dla adwokata i koszty sądowe! ponieważ przegrany płaci obu adwokatów i sąd! Dla banku DSL byłoby z pewnością łatwiej, tańsze i bardziej przyjazne dla klienta, gdyby natychmiast zwolnił 2 wnioskodawców z umowy kredytowej! To znowu ta mentalność du..py, niemieckiego banku! Powoduje koszty, które mogą spowodować, że dłużnik trafi do upadłości! Była kobieta złożyła pozew, przeciwko komu, myślisz, że DSL żąda zwrotu kosztów? Prawdopodobnie przeciwko obu, ponieważ obaj są wpisani jako kredytobiorcy! Zawsze powtarzałem, że odsetki od kredytu nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem! Koszty zawsze pojawiają się, gdy odchodzi się od umowy. Powinno się zwracać uwagę na wartość sporu, ponieważ to ona decyduje o kosztach! Czy postępowanie było przed sądem rejonowym czy sądem okręgowym? do 10.000, powyżej 10.000 €! Zgadzam się z Tobą, co do nowych kredytów, ale proszę bez drugiego współkredytobiorcy. Bruno68

Napisany przez JeanyB
To, że teraz bank DSL nie jest najbardziej przyjazny dla klienta, jest mi już jasne. Ale teraz nie mogę już nic z tym zrobić, jest jak jest.

Wartość sporu przekracza 10 000 euro, dlatego najprawdopodobniej sprawa trafi do sądu okręgowego. Rozprawa odbyła się w Karlsruhe.

Nigdy więcej nie podpiszę umowy o pożyczkę z drugą osobą, to jest dla mnie całkowicie jasne.

Jeśli kogoś to interesuje, umowa z bankiem DSL została podpisana w 2013 roku. Wiele wyroków, które znalazłem przeciwko bankowi DSL, dotyczyło umów zawartych do 2010 roku. Następnie nie znalazłem zbyt wiele informacji na ten temat. Jak powiedziałem, nie jestem pewien, czy wyroki, które nie uznają odwołania, są trudniejsze do znalezienia w sieci.

Napisany przez StGe1973
To, co dotyczy wyroków, nie musi oznaczać niczego. Jeśli sędzia zasugeruje, że odwołanie może być udane, banki również zapobiegają wydawaniu wyroków. Innymi słowy, przed wydaniem wyroku dochodzi do ugody, aby uniknąć wyroku. Skoro już masz prowizję gwarantującą, możesz spokojnie poczekać na wyrok. Jeśli pozew zostanie uwzględniony i stanie się prawomocny, będziesz mieć prowizję gwarantującą. Jeśli pozew zostanie odrzucony, wszystko i tak będzie przebiegać normalnie...

Napisany przez JeanyB
Niestety nie jest to takie proste.

pożyczka jest spłacana tylko z oprocentowania, a do tego została przeniesiona umowa oszczędnościowa na cele budowlane. Umowa oszczędnościowa była istniejącą umową mojej byłej partnerki, która jest na jej nazwisko. Jeśli pożyczka zostanie odwołana, moim zdaniem przeniesienie umowy oszczędnościowej również przestaje obowiązywać. Bank nie może moim zdaniem po prostu użyć kwoty z umowy oszczędnościowej. Prawnie przysługuje mi połowa tej umowy oszczędnościowej - ale na pewno spowoduje to kolejne problemy z moją byłą partnerką. Nie chcę już tego, nasz spór trwa już od kilku lat.

Napisany przez JeanyB
W celu uzupełnienia informacji, zapłaciłem również 50% stawki za BV.

Napisany przez StGe1973
Tylko prawnik będzie w stanie Ci pomóc. Tutaj, na forum, nie możesz oczekiwać wiążących odpowiedzi na skomplikowane przypadki prawne, takie jak Twój - dotyczący kredytu dla dwóch osób, jednej osoby mającej BV, która teraz wnosi sprzeciw itp.

W takich sytuacjach potrzebny jest prawnik...

Napisany przez bruno68
Mała wskazówka,

Ścisk śrubowy Zakaz obszaru może być użyteczny, aby zmusić do zwrotu pieniędzy, czyli jego własności! Ale nie jest to właściwie ukierunkowane.

Na temat tego zajęła się Jun.-Prof. Dr. frank Rosenkranz Juniorprofessur Für Bürgerliches Recht Im Digitalen Zeitalter

Rosenkranz, Bausparsofortfinanzierung als verbundene oder zusammenhängende Verträge opublikowany w Zeitschrift für Wirtschaft und Bankenrecht, 3 marca 2018, Nr. 9

Jest tam miejsce, gdzie rzeczywiście pożyczka związana z umową oszczędnościową może być wypowiedziana, w rezultacie umowa oszczędnościowa pozostaje w mocy.

Tu wskazane jest zaoferowanie przejęcia pożyczki jako jedynego dłużnika, co umożliwiłoby zwolnienie Ex z zobowiązań w związku z pożyczką! Tu można zastosować § 5 ust. 2 wzorca Nabór nie jest koniecznym składnikiem umowy oszczędnościowej!

Dlatego teraz przed orzeczeniem zaoferuj pisemne jednoosobowe przejęcie na pozostały czas trwania! Dzięki temu spór z DSL zostałby rozwiązany.

Pozostałby tylko spór o ich wpłaty wobec Ex! Gdyż na pewno chodzi o kwotę pięciocyfrową, w grę wchodziłby ciężki kradzież lub oszustwo.

Dowodem byłby oddzielny przelew na konto w celu spłaty! I umieszczenie spłaty z umowy oszczędnościowej w ramach umowy pożyczkowej. Zaczyna się od § 812 BGB.

bruno68

Napisany przez okerke
Poniżej orzeczenie Federalnego Trybunału Finansowego w sprawie podatkowego traktowania odszkodowania za korzystanie w przypadku odwołania umowy kredytu konsumenckiego.

https://www.bundesfinanzhof.de/de/en...STRE202410030/

1. Otrzymanie odszkodowania za korzystanie w ramach czystego odwołania umowy kredytu konsumenckiego po odwołaniu (przed zastosowaniem § 357a ust. 3 zdanie 1 Kodeksu cywilnego, obecnie § 357b BGB) nie stanowi opodatkowanego zysku kapitałowego, ponieważ nie wynika z działalności ukierunkowanej na zysk i zatem nie jest osiągane w ramach opodatkowanej sfery zarobkowej.

2. Powstałe po odwołaniu zobowiązanie do zwrotu jest traktowane ze względu na wymaganą analizę ekonomiczną jako jedność pod względem podatkowym.

3. Otrzymane odszkodowanie za korzystanie nie podlega również opodatkowaniu zgodnie z § 22 nr 3 ustawy o podatku dochodowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata