Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Porady finansowe dla praktykanta?

Napisany przez GoodeFrage
Cześć! Muszę pozyskać kilka wskazówek od kilku praktykantów lub ekspertów finansowych.

Już złożyłem wniosek i chcę spojrzeć w przyszłość i zaplanować wszystko z góry, na wypadek gdybym został przyjęty. Moje zarobki wyniosą minimalnie 700€ netto (1. rok nauki) + 200€ zasiłku rodzinnego. Ponieważ musiałbym dojeżdżać 340 km tam i z powrotem z domu rodziców, znalazłem mieszkanie bliżej (200 km). Nie szukałem mieszkania w miejscu, w którym będzie moja wykwalifikowana praca, ponieważ miasto to jest bardzo drogie. Pozostałem w moim Bundeslandzie i teraz płacę za mieszkanie (z prądem i internetem) 340€ miesięcznie. Do tego dochodzi kredyt w wysokości około 340€ miesięcznie. (Sprawa prywatna)

Zostało mi więc 220€ do życia. Teraz wielkie pytanie: Jak tanio mogę dostać się do firmy? Lub co mogę zrobić lepiej? Pociąg kosztuje 30€ w jedną stronę. Czy samochód byłby tańszy? Już obejrzałem samochód, który oczywiście byłby kupiony na kredyt. Jak dotąd nie miało jeszcze miejsca zaciągnięcie kredytu (wspomnianego wcześniej), więc ta opcja odpada. Co jest dla mnie ważne: Nie chcę, aby moi rodzice mieli z tym coś wspólnego. Nie otrzymuję stypendium BAföG, ponieważ mój ojciec zarabia za dużo, ale mimo to nie chcę być na jego utrzymaniu.

Napisany przez 2utopus
Więc masz 900€ i płacisz z nich 340€ czynszu, 340€ kredytu, a z 220€ chcesz zapłacić za mobilność, ubrania, ubezpieczenia, jedzenie/napoje, aktywności rekreacyjne, opłaty medialne, telefon komórkowy, oszczędności na wypadek awarii? Twój dojazd do pracy wynosi 200km w jedną stronę? Ile godzin dziennie spędzasz w drodze? Jeśli przejazd pociągiem kosztuje 30€ w jedną stronę (60€ dziennie - 1200€ przy 20 dniach pracy w miesiącu) - prawdopodobnie opłacałoby się bardziej zamieszkanie bliżej pracy? (lub pokój w wspólnym mieszkaniu) - oczywiście samochód też generuje koszty podatków, ubezpieczenia, utraty wartości, paliwa, warsztatu itp., a przy wyjątkowo niskim koszcie 15ct/km 200km to również 30€...

Napisany przez GoodeFrage
Mówię tak: Dokładnie.

Nie wiem, jak to będzie z opłatami GEZ, ponieważ zadeklarowałem to jako drugie mieszkanie, a moje rodzinne pozostaje głównym miejscem zamieszkania. Wybrałem teraz mieszkanie (240€ ciepłe), które znajduje się około 50 km od miasta. Jak już napisałem: Z moim starym Golfem 3 będzie bardzo drogo, ponieważ zużywa dużo paliwa. Popatrzyłem się więc dookoła i znalazłem salon samochodowy, który zrobił mi ofertę... 350€ miesięcznie. Teraz, mając nowy kredyt, i tak nie mogę sobie na to pozwolić.

Dlaczego koniecznie nowy samochód: Wtedy, jeśli oczywiście będę miał szczęście, będę miał 3 lata spokoju i będę płacić niewiele podatków (euro 6d-TEMP), a zużyje mniej paliwa. Być może ten pomysł również okaże się bezużyteczny.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli masz mało pieniędzy, to nie ma sensu mieć długich dojazdów. Zamieszkaj w pobliżu pracodawcy tak blisko, żebyś mógł tam dojechać rowerem i zaoszczędzić najwięcej. Dodatkowo znajdź dodatkową pracę, wtedy będziesz mógł sobie pozwolić na wynajem mieszkania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata