Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Hausgeld -> Dodatkowa płatność do funduszu inwestycyjnego?

Napisany przez Rubberduck
Od niedawna jestem właścicielem mojego pierwszego mieszkania własnościowego. Ogólnie rzecz biorąc, budżet operacyjny i rozliczenia były mi znane podczas zakupu. Jednak podczas nawiązywania kontaktu z zarządzającym zauważyłem dziwność, której nie zauważyłem wcześniej. To teraz nie jest bezpośrednio istotne, ale obecnie czuję się trochę głupio. Zwłaszcza że zarządzający odpowiedział dość zdecydowanie. Dotychczasowy właściciel nie opłacał z góry co miesiąc swojej części powrotnego wkładu inwestycyjnego, tylko na koniec roku budżetowego. Czyli wstecz. Wygląda na to, że tak jest od lat. Rozliczenia sugerują, że wszystkie strony wspólnoty mieszkaniowej postępują w ten sposób. Innymi słowy, tworzy się rezerwę, ale płatności wpływają później. Moje pytanie brzmi: Czy to jest standardowa procedura? Czy to jest wewnętrzne porozumienie? Nie ma na ten temat nic szczegółowego w oświadczeniu o podziale własności. Nie ma też w ostatnich dwóch protokołach zebrania wspólnoty mieszkaniowej.

Napisany przez BenniG
Cześć Rubberduck,

po prostu zapytaj zarządu o decyzję dotyczącą płatności funduszu na utrzymanie budynku - może się okazać, że decyzja ta została podjęta lata temu.

Kiedy kupowałem moje mieszkanie, rok wcześniej podjęto dwukrotnie decyzję o dodatkowej opłacie w wysokości 3.000 € każda (mój udział wynosił 1.153 €).
Ponieważ nie zostało to uwzględnione w umowie kupna jako przyszłe obciążenie, wystąpiłem do sprzedawcy o zwrot tego udziału.
Ostatecznie doszedłem do porozumienia ze sprzedawcą, że on pokryje połowę tej sumy.

Ale jeśli rentowność mieszkania zależy od różnicy między miesięczną a roczną płatnością funduszu na utrzymanie, to powinieneś w ogóle nie kupować tego mieszkania.

Dużo prostsze. W młodzieńczym naiwności założyłem, że opłata jest płacona z góry co miesiąc. Administrator odpowiedział krótko w 2-3 zdaniach. W stylu: Jak tego nie wiesz? To nie ma znaczenia. Umowa zakupu mówi, że nie powinno być żadnych niespodzianek. Nie było też mowy o większych zaległościach ze strony zarządu. Mam protokoły z ostatnich dwóch zgromadzeń. Nic w nich nie było postanowione. Nawiasem mówiąc, zadałem to samo pytanie na forum dla wynajmujących.

Napisany przez BenniG
Czy jest to podane jako miesięczna płatność w planie finansowym?

BenniG pisze:
Czy jest podane jako miesięczna płatność w planie finansowym?

Tak, tak to rozumiem.

Ale z listy poszczególnych przelewów wynika jasno, że tak nie dzieje.
Ponadto administracja potwierdziła mi to w e-mailu. Ale im to nie przeszkadza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata