Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Stała stopa procentowa w ubezpieczeniach na życie przez cały okres trwania

Napisany przez ADMCI4
Zastanawiam się, czy powinienem zawrzeć ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie dla mojej rodziny oraz jako inwestycję kapitału. Ogólnie uważam ten pomysł za dobry. Jednakże brakuje mi konkretnych informacji. Moje miesięczne oszczędności będą odsetkowane do określonej wysokości. Chciałbym wiedzieć, czy stopa procentowa pozostanie stała przez cały okres trwania i czy na końcu okresu będę mógł liczyć na wcześniej ustaloną sumę. Pozdrowienia, Tom

Napisany przez Karl117
ubezpieczenie na życie nie ma stałego, równego oprocentowania. Najpierw otrzymujesz gwarantowane oprocentowanie w wysokości 2,25%. Do tego dochodzą udziały w zyskach, czyli zyski towarzystwa ubezpieczeniowego, które musi Ci częściowo ponownie zwrócić. Udziały w zyskach mogą być różnej wysokości. Jeszcze jedna kwestia, którą Ci doradzam: ubezpieczenie na życie z twojego punktu widzenia składa się z części ryzyka i części oszczędnościowej. Oba te elementy są połączone w jednym produkcie. Radzę Ci zawrzeć 2 umowy: Część ryzyka pokryłbym za pomocą ubezpieczenia na życie zabezpieczającego. Jeśli porównasz oferty, znajdziesz tam korzystne rozwiązanie. Część oszczędnościową podjąłbym w formie ubezpieczenia emerytalnego. Również to można rozwiązać za pomocą porównania ofert ubezpieczeniowych. W ten sposób możesz znaleźć optymalne rozwiązanie dla obu części.

Napisany przez ADMCI4
Ubezpieczyciele na życie muszą podać oprocentowanie gwarantowane, które musi być utrzymane. Jednak dotyczy to tylko samej stopy oszczędnościowej, a nie udziału w zarządzaniu i ryzyku składki. Pozdrawiam

Napisany przez Planvoll
M. Schneiders pisze: Ubezpieczenia na życie muszą podać oprocentowanie gwarantowane, które musi również zostać zachowane. Jednak dotyczy to tylko właściwej stopy oszczędnościowej, a nie części dotyczącej zarządzania i ryzyka składki. Pozdrowienia
Jest to oczywiste i logiczne! Na przykład w przypadku funduszu akcyjnego istnieje ogromna różnica między prezentacją wyników (gdzie udaje się, że nie ma kosztów - tzw. metoda BVI) a faktyczną wypłatą! Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Ja Planvoll Niestety, tutaj nie wszyscy zgadzają się z Twoimi twierdzeniami!! Faktem jest, że w przypadku umówionej sumy gwarancyjnej koszty zawarcia i administracyjne są już zawarte!! W przeciwnym razie nie byłoby to sumą gwarancyjną! LOL Zgodnie z nowym VVG, klientowi zostają nawet wszystkie poniesione koszty przekazane pisemnie!! Ja jako przedstawiciel branży uważam to za przesadną akcję!! W końcu sprzedawca samochodowy nie musi też ujawniać swojej prowizji, prawda!? Jeśli chodzi o przejrzystość, powinna dotyczyć wszystkich usług finansowych i transakcji zależnych od prowizji!!! Pozdrowienia, Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata