- czw wrz 10, 2009 4:54 pm
Cześć Carina,
wczoraj wieczorem wzięłam udział w spotkaniu informacyjnym dla kobiet założycielek. Zaprezentowano tam możliwość otrzymywania wsparcia od doświadczonej doradczyni firmowej (lub oczywiście od pana - ale wolałam kobietę *hehe*) przez 6-8 miesięcy. Ona pomaga w aplikowaniu o dotacje, tworzeniu biznesplanu, a nawet towarzyszy w kontaktach z bankami. Pomaga również w projektowaniu logo firmy, organizowaniu działań w nowej firmie, księgowości itp. KfW-Bank (lub N-Bank) wspiera to finansowo i pokrywa 90% kosztów, które doradczyni wystawi po zakończeniu 6-8 miesięcy. Warunkiem jest być zarejestrowanym jako bezrobotny przez co najmniej 1 dzień!
Zamówiłam sobie w lokalnej izbie handlowej płytę CD i KATALOG informacyjny :-) Wszystko jest tam opisane... bardzo fajnie wykonane. Znalazłam tam również adresy. Jeśli znajdziesz na stronie internetowej KfW-Bank konsultanta ds. rozpoczynających działalność gospodarczą w Twojej okolicy, polecam się z nim skontaktować.
Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłam. Jeśli masz jeszcze pytania, śmiało... sama jestem teraz w fazie zakładania firmy.
Pozdrawiam, Steffi