Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Baufi Wynik Schufa

Napisany przez mmx1903
Cześć,

mam pytanie. Postanowiłem kupić mieszkanie własnościowe. Ma to kosztować 225 000 €, mam kapitał własny na pokrycie kosztów dodatkowych. Bardzo martwię się jedynie o mój wynik w Biurze Informacji Kredytowej (na początku 2020 roku - 85%).

Moje dane: na początku dwudziestki, zatrudniony na stanowisku urzędniczym. Nigdy nie miałem negatywnego wpisu, opłacam wszystkie rachunki na czas.

Czy w tym przypadku byłaby możliwa pożyczka hipoteczna, czy banki odmówią z takim wynikiem?

Z poważaniem

Napisany przez KingRollo
Podejrzewam, że zdobyłeś wyciąg z Schufa, co nie? Musi być jakiś powód dla tych 85%. Wiele kart kredytowych, częste zmiany konta bankowego, zbyt wiele telefonów komórkowych, częste przeprowadzki, zamieszkanie w trudnej okolicy, może kiedyś coś niezapłaconego, dużo zakupów na raty od tostera po telewizor?

Napisany przez mmx1903
Mam tylko dwukrotnie sfinansowane i opłacone rzeczy w moim życiu. Wszystko inne, o czym mówiłeś, również mnie nie dotyczy. Dlatego dziwi mnie, że mam skromny wynik, jak na moje warunki.

Napisany przez KingRollo
Najlepiej zorganizuj aktualny wyciąg, poprzedni ma już ponad rok. W przeciwnym razie może pomóc zapytanie. Moja żona miała błędne wpisy dotyczące karty kredytowej i adresu. Karty nigdy nie miała, a na tym adresie nigdy nie mieszkaliśmy. Bank popełnił błąd.

Napisany przez mmx1903
Spróbuję po prostu swojego szczęścia w banku. Chciałem tylko wiedzieć, czy dla banków bardzo ważne jest, jak wysoki jest wynik, jeśli nie ma się żadnych wpisów negatywnych i dodatkowo stabilne dochody.

Napisany przez ZehWeh
Oczywiście bank jest zainteresowany, a 85% oznacza znacznie zwiększone ryzyko niewypłacalności. Bank nie wie, jaki styl życia prowadzi wnioskodawca i dlatego polega głównie na ocenie Schufy.

Przy kwocie kredytu w wysokości sześciu cyfr byłbym bardzo zaskoczony, gdyby bank wyraził na to zgodę. Być może pod warunkiem poręczenia, a prawdopodobnie także przy znacznie wyższej stopie procentowej.

Jednak bardziej prawdopodobne jest, że wniosek zostanie odrzucony już na początkowym etapie, gdy zostanie sprawdzona Schufa. Powinno się być ostrożnym w składaniu wniosku o kredyt, dopóki nie zostanie zgłoszone wyjaśnienie w sprawie Schufy. Po odrzuceniu przez bank pozostajesz w systemie i drugi wniosek, nawet jeśli wszystko jest wyjaśnione w sprawie Schufy, stanie się bardziej skomplikowany. Banki wtedy stawiają na bezpieczeństwo.

Napisany przez brainy
M.E. Anfang 20 i umowa na telefon komórkowy powinny wystarczyć dla tego wyniku. Nie martw się: Finansujący bank powinien umieć zinterpretować ten wynik.

Napisany przez 2utopus
Jeśli Schufa ma zbyt mało danych na twój temat, już błędny adres lub częste przeprowadzki (studiowanie/praca) mogą wpłynąć negatywnie na twój wynik kredytowy.
Czy istnieją normalne umowy kredytowe? (karta kredytowa/rachunek bieżący z debetem/umowa telefoniczna/etc.?) Nawet niewielka linia kredytowa (być może pochodząca z okresu nauki) może mieć wpływ.

Napisany przez NaTwoim13
mmx1903 pisze:
Próbuję szczęścia w banku. Chciałem tylko wiedzieć, czy dla banków ważne jest, jak wysoki jest wynik kredytowy, jeśli naprawdę nie ma się żadnych negatywnych wpisów i ma się stabilne dochody.

Czy mogliby Państwo zamieścić tutaj swoją najlepszą ofertę?

Nie martw się o swój wynik kredytowy, tak na marginesie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jak można tak szybko dostać urlop na początku dwudziestych lat? To niesamowite.
Poza tym, jeśli masz gotówkę na pokrycie kosztów pobocznych zakupu, to jedno.
Drugą kwestią jest także dochód.
Jak wysokie jest twoje miesięczne wynagrodzenie netto?

Musisz także wiedzieć, że przy skali 85% w Schufie nie dostaniesz warunków kredytowych „różowych chmur”.
Dlatego wynika stąd dodatkowe ryzyko w ocenie bankowej.
Oczywiście możesz skorzystać z programu KfW 124, ale w przypadku kredytu bankowego dostaniesz niewielkie podwyżki odsetek. Możesz to jednak dokładniej określić dopiero podczas oceny ratingu.
Niemniej jednak nie będą one zbyt wysokie, ponieważ twoja historia kredytowa nie jest negatywna. Ale nie jest też idealna.

Ogólnie rzecz biorąc, jak wspomniano powyżej, sensowne jest uzyskanie aktualnego raportu kredytowego od Schufy.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
Jak można tak szybko dostać urządzenie na początku dwudziestki? To jest niesamowite.
W innym przypadku, jeśli masz kapitał własny na koszty dodatkowe zakupu, to jedno.
Drugą sprawą jest także dochód.
Jak wysokie jest twoje miesięczne wynagrodzenie netto?

Ponadto, musisz wiedzieć, że wynik 85% w Schufa nie daje ci warunków kredytowych jak w raju (rosawolken).
W związku z tym będzie dodatkowa opłata ryzyka podczas oceny bankowej.
Oczywiście możesz wprowadzić KfW 124, ale przy kredycie bankowym otrzymasz niewielkie podwyżki odsetek. Dokładniejsze informacje na ten temat można uzyskać dopiero przy ocenie ryzyka.
Jednak nie będą one tak wysokie, ponieważ twoje Schufa nie jest negatywna. Nie jest ona jednak idealna.

Ogólnie rzecz biorąc, jak wspomniano powyżej, rozsądnym pomysłem jest pozyskanie bieżącej własnej informacji o Schufa.

W zasadzie wynik Schufa nie ma wpływu na warunki generowane, przynajmniej nie u istotnych banków (około 400), które powinny być oferowane konsumentowi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata