Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wezwanie do wypłaty PSD Bank

Napisany przez Kaulbarsch
Cześć,

mieliśmy zaciągnięty kredyt budowlany w PSD Bank. Wzięliśmy kwotę zakupu plus koszty dodatkowe, a własny kapitał jest przekazywany poprzez finansowanie pośrednie. Wszystko od października 2021 roku.

W najbliższym czasie otrzymamy rachunki za notariusza, wpis do księgi wieczystej i podatek od nabycia nieruchomości. W trakcie załatwiania finansowania powiedziano nam, że wystarczy przesłać rachunki, a bank je wcześniej pokryje.

Na formularzu „Wniosek o wypłatę” jest napisane, że minimalna kwota do przekazania wynosi 10 000 €. Jednak koszty notariusza i wpisu do księgi wieczystej nie sięgają takiej wysokości.

Jak w takim razie postępować najlepiej? Wysłać rachunki mimo wszystko czy poczekać na rachunek od urzędu skarbowego?

Dziękujemy za Wasze odpowiedzi.

(Zakup istniejącej nieruchomości, jeśli to istotne)

Napisany przez Marc2512
Chciałbym uzyskać te 10` i użyć różnicy do opłacenia kolejnych obliczeń (przy jednoczesnym pozostawieniu na przykład w systemie Giro). Nie powinno być zbyt wiele pozostało z tych 10000. Zwifi jest zabezpieczone poprzez cesję na rzecz PSD, więc nie powinno być problemów... Pozdrowienia

Dziękuję za odpowiedź.
Dobrze wiedzieć, myślałem, że zawsze można sprawdzić tylko dokładną kwotę rachunku.
Dokładnie, bank wpisał sobie finansowanie pomostowe do księgi wieczystej obecnego domu.

Napisany przez KingRollo
Wówczas finansowałem się także przez PSD podczas budowy domu. Ogólnie rzecz biorąc, żądałem więcej niż miałem na fakturach, ponieważ musiałem sam kupić kilka rzeczy ze względu na wykonaną pracę własną. Byli elastyczni i nigdy nie pojawiały się pytania.

Napisany przez Marc2512
Kaulbarsch pisze:
Dziękuję za odpowiedź.
Dobrze wiedzieć, myślałem, że zawsze można uzyskać tylko dokładną kwotę rachunku.
Dokładnie, bank wpisał sobie finansowanie pośrednie do księgi wieczystej bieżącego domu.

Czy na pewno istnieje finansowanie pośrednie w księdze wieczystej? Mówimy tutaj o sprzedaży i zakupie, a okres przejściowy zostaje pokonany? Czyli zysk ze sprzedaży zostanie przekazany np. PSD. W takim przypadku nie potrzeba moim zdaniem wpisu do księgi wieczystej. Jest to konieczne jedynie w przypadku normalnego finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
Marc2512 pisze:
Czy ZwiFi jest zabezpieczone w księdze wieczystej? Mówimy tutaj już o sprzedaży i zakupie, a okres między nimi jest mostem? W takim przypadku wpływy ze sprzedaży zostaną przekazane na przykład do PSD. Wtedy moim zdaniem nie trzeba tego rejestrować w księdze wieczystej. Potrzebne jest tylko przy normalnym finansowaniu.

Ja także nie znam sytuacji, aby suma ZK była zarejestrowana w obiekcie przeznaczonym do sprzedaży. Zbędne koszty, zbędny wysiłek.

Może źle się wyraziłem. Nasz obecny Dom nadal spłacamy w Sparkasse. PSD Bank częściowo przesłał do Sparkasse cesję dla finansowania tymczasowego, z drugiej strony musieliśmy wpisać hipotekę u notariusza. Po sprzedaży domu spłacimy pozostały dług w Sparkasse i finansowanie tymczasowe. Reszta będzie dla nas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata