Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne - położne partnerskie

Napisany przez SjB
Cześć wszystkim,

Mam prywatne ubezpieczenie dodatkowe zdrowotne w firmie Continentale. Teraz, gdy przebywałam w szpitalu, skorzystałam nie z zatrudnionych położnych szpitalnych, ale z niezatrudnionych przez szpital położnych partnerskich. Koszty opieki porodowej według informacji od położnych partnerskich mają być podzielone pomiędzy szpital a położne partnerskie w połowie i w połowie. Wysłałam teraz rachunek od położnych partnerskich do mojego ubezpieczenia dodatkowego, ale został on odrzucony. Powód odrzucenia to: Ochrona ubezpieczeniowa jest zapewniona dla pokoju dwuosobowego i opieki lekarskiej prywatnego lekarza zgodnie z Ordynacją Lekarską. Usługi położnej nie stanowią usług lekarskich w sensie opieki lekarskiej prywatnego lekarza zgodnie z GOA i dlatego nie podlegają zwrotowi.

Po konsultacji z położnymi partnerskimi wynika, że w warunkach mojego ubezpieczenia dodatkowego stacjonarnego musi być wyraźnie napisane, że koszty położnych partnerskich nie są objęte ubezpieczeniem.

W moich szczegółach taryfy dotyczących opieki lekarskiej prywatnego lekarza napisano tylko to:

Koszty odrębnie naliczanych usług lekarskich w ramach pełnej i częściowej stacjonarnej opieki szpitalnej oraz przed i po stacjonarnej opiece szpitalnej zgodnie z § 115 a SGB V podlegają zwrotowi. Koszty odrębnie naliczanych usług lekarskich zgodnie z ustępem 1 są zwrotnie wypłacane zgodnie z obowiązującymi oficjalnymi taryfami lekarzy i lekarzy dentystów. Oznacza to, że koszty wynikające z skutecznych umów honorariuszowych, które przewyższają maksymalne stawki, również podlegają zwrotowi.

Teraz moje pytanie: Czy ktoś się na tym zna lub ma z tym doświadczenie? Czy moje prywatne ubezpieczenie dodatkowe musi pokryć te koszty? To przecież ponad 1000 euro.

Napisany przez BenniG
A co z zwykłą (czy to prywatną, czy publiczną) kasą chorych? Powinna ona to zazwyczaj pokryć.

Napisany przez SjB
Położne pełniące dyżury już rozliczyły część z NFZ, reszta również nie zostanie pokryta.

Napisany przez Lars04
Jeśli dodatkowe ubezpieczenie tego nie obejmuje, to nie będziesz mógł zrobić wiele. Gdybyś miał położną opiekującą się rodzeniem, a nie zewnętrzną położną, ochrona ta również by zadziałała, ponieważ była to hospitalizacja bez żadnych specjalnych życzeń. (Nie jest to takie surowe). Mnie interesuje jednak, jakie usługi świadczyła ci położna opiekująca się rodzeniem? Asysta przy porodzie? Są to bowiem tylko własne opłaty lub gotowość do wyjazdu, które trzeba opłacić samemu i mogą wynosić do 400 euro. Jeśli wykorzystuje się obie usługi, rachunek może wynieść nawet do 600 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata