Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przelew 11000€

Napisany przez momo3355
Cześć, mam pytanie i mam nadzieję, że mi pomożesz. Ja i moi przyjaciele zamawialiśmy odzież w sklepie internetowym bardzo często w ciągu ostatnich sześciu miesięcy, praktycznie było to zbiorowe zamówienie. Opłaciłem te rachunki przelewem na poczcie. Rachunki się zgromadziły i dzisiaj po zsumowaniu zauważyłem, że jest to prawie 11 000 €, które zostały jednak zamówione i opłacone w ciągu sześciu miesięcy. Moje pytanie brzmi, czy bank zgłosi to urzędowi skarbowemu czy czy mogą wystąpić problemy z dotarciem, skąd pochodzi pieniądze, ponieważ nie wszystko jest moje i nie mam takich pieniędzy ani dochodu, aby to udowodnić.

Napisany przez Dante
To byłby dla mnie poważny zaskok, gdyby kogoś to interesowało.

Napisany przez brainy
Doświadczyłem już banków, które złożyły zgłoszenia o podejrzeniu prania brudnych pieniędzy nawet przy dość niewielkich kwotach. Potem przyszła kontroli podatkowa.
Więc zawsze miej pod ręką gorącą kawę.
Nawiasem mówiąc, zazwyczaj przychodzą we wtorki.

Napisany przez 2utopus
Brzmi trochę jak nielegalne pieniądze / pranie brudnych pieniędzy ... ale to tylko moje subiektywne zdanie. Oczywiście należy uważać pod względem podatku od darowizn - który zbiera się przez 10 lat - a u niezbyt bliskich krewnych progi zwolnienia są tutaj dość niskie. Oczywiście, jeśli się ma odpowiednie faktury i potwierdzenia wpłaty, można to zapewne dobrze argumentować. W takim przypadku przyjaciółka mogłaby także po prostu wypłacić pieniądze i przekazać je gotówką. Wydanie około 2000€ miesięcznie na zakupy to oczywiście już spora kwota ... ale oczywiście zdarza się. W przypadku ALG2 / H4 można oczywiście wpakować się w poważne kłopoty ze względu na wyjaśnienia...

Napisany przez StGe1973
To po prostu zależy od uznania pracownika banku.... Ty musisz zgłosić tylko przelewy zagraniczne powyżej 12 500 euro.

Prawdopodobieństwo jest raczej niskie, ale jeśli wyjątkowo motywowany pracownik banku porówna wysokie wydatki z niewielkimi wpływami, to zdecyduje o zgłoszeniu tego do urzędu skarbowego.

Ale ostatecznie to może ci być dość obojętne: Jeśli pieniądze pochodzą od przyjaciół, to tak podajesz, a w końcu to przyjaciółom trzeba udowodnić pochodzenie pieniędzy, a ty masz udowodnić tylko swój udział w całych zakupach. Jeśli to nie były pieniądze z czarnej roboty, to raczej każdy będzie mógł to stosunkowo łatwo udowodnić na podstawie wyciągów bankowych...

Napisany przez momo3355
Przeliczyliśmy to jeszcze raz i wynosi to trochę więcej, prawie 14 000 €. Jak już wspomniałem, kupiliśmy odzież, która powstała po pół roku, dlatego suma jest zsumowana na pół roku. Mimo to trochę mnie to niepokoi.

Napisany przez StGe1973
Ostatecznie chodzi nie o kwotę, czy to było 9 000, 11 000 czy 15 000 euro (co prawda można powiedzieć, że musisz mieć wielu przyjaciół, jeśli wydajesz 14 000 euro na ubrania)...

Chodzi o to, czy dla pracownika banku to jakoś podejrzane. Czy ta kwota pasuje do twoich normalnych transakcji bankowych i skąd pochodzi ta gotówka na twoje konto? Jeśli wcześniej dokonywałeś różnych wpłat gotówkowych i te 14 000 euro w jak najlepszy sposób nie wpasowują się w ramy, to jest to o wiele bardziej podejrzane, niż gdybyś otrzymał tę kwotę przelewem (co sprawia, że źródła dla banku są widoczne i można je prześledzić) i często miał do czynienia z takimi kwotami na swoim koncie...

Niemniej jednak w obu przypadkach moim zdaniem prawdopodobieństwo, że pracownik banku to skontroluje i zgłosi, jest raczej niskie. Albo lepiej powiedziane: Nie mam pojęcia o wewnętrznych procedurach w banku i według jakich kryteriów konta mogą być ewentualnie sprawdzane. Ale na pewno konta nie są regularnie i systematycznie sprawdzane, bo byłoby to ogromnym obciążeniem dla banku.

Napisany przez 2utopus
Z Robienia przelewu w okienku rozumiem gotówkowe wpłacanie na obce konto? Czy może wraz z pracownikiem banku wypełniłeś zlecenie przelewu z twojego konta na inne konto?
(Skedzie pochodzi (gotówka)?)

O jaki przelew chodzi teraz?
Jeśli przyjaciele już ci dali gotówkę, nie ma potrzeby robienia przelewu - jeśli kilku przyjaciół przelewa Ci razem 15 tys. euro, a poszczególne przelewy nie są zbyt duże, nie powinno się nic złego stać ... wtedy pytanie, jak finansowałeś 15 tys. euro w ostatnich miesiącach... jakoś dziwnie.

Czy masz na myśli, że wpływy pieniężne są traktowane jako działalność gospodarcza?

Napisany przez momo3355
Tak dokładnie, zawsze wspólnie z 2,3 innymi przyjaciółkami kupowałyśmy ubrania online z niemieckiego sklepu internetowego. Kwoty na fakturach wynosiły zawsze 200, 200 lub 400 €. Następnie przekazywałyśmy te kwoty, ja wpłacałam gotówkę na obce konto, czyli na konto odbiorcy (sklepu internetowego). Teraz po ponad pół roku policzyłyśmy i doszłyśmy do wysokiej sumy, którą wydałyśmy na ubrania w sklepie internetowym.

Napisany przez StGe1973
Następnie powinieneś naprawdę mieć nadzieję, że bank nic o tym nie zgłosi. Nikt nie może Ci powiedzieć, jaki jest prawdopodobieństwo....

Takie transakcje mają trochę podejrzany smaczek, jak to u nas mówią. Jeśli banki w ogóle dokonują takich wpłat gotówkowych na obce konta, to są bardzo kosztowne. Dlaczego to robisz i dlaczego nie wpłacasz po prostu pieniędzy na swoje konto i wtedy przelewasz? Wszystko byłoby darmowe... poza tym podział kwot jest również bardzo podejrzany, zawsze poniżej 1 000 euro, gdzie obowiązywałby obowiązek okazania dowodu tożsamości (poniżej mogłoby to zrobić bank).

Cóż, jeśli to były różne banki i nie musiałeś okazać dokumentów tożsamości, to nie masz problemu. Jeśli to bardzo często dotyczyło jednego banku i musiałeś sięlegitymować, to mam nadzieję, że naprawdę udało ci się wyminąć kontrolę.

Nie zapytam, skąd masz 14 000 euro w gotówce, skoro ty (i prawdopodobnie twoje przyjaciółki) nie macie ani tej gotówki, ani dochodu (twoje słowa), aby udowodnić tę sumę. Jeśli tak by było, prawdopodobnie po prostu przelałbyś ją z waszych kont, zamiast korzystać z takich (kosztownych) wpłat gotówkowych na obce konta.

W razie wątpliwości powinieneś mieć i wy powinniście mieć dobrą, a nawet bardzo dobry wyjaśnienie dla tej gotówki.... przecież nie spadła pewnie z nieba, czyż nie?

Napisany przez momo3355
Kwoty nie były osobno poniżej 1000 €, ponieważ nie trzeba było się identyfikować, ponieważ przy wpłacie gotówkowej na obce konto trzeba się i tak zidentyfikować, tak było też w moim banku domowym. Kwoty wynosiły między 200, 100 lub 500 €, ponieważ zamówiliśmy tyle towaru. Skąd pochodzi całe to pieniądze? Mój mąż prowadzi własną działalność, przyjaciółki, z którymi zamawiałam, także mają dochody, żadna z nas nie pobiera środków od państwa. Zawsze zamawiałyśmy z jednego i tego samego sklepu internetowego i zawsze kupowałyśmy tylko odzież na nasze własne potrzeby, być może trochę za dużo, ale były to nasze zakupy. Tylko przeczytałam niedawno, że kwoty przekraczające 12 500 € są zgłaszane do urzędu skarbowego, jeśli się nie mylę, ale nie wiem, czy dotyczy to także mojej sytuacji, gdy w ciągu pół roku przelaliśmy tę sumę i kupowaliśmy odzież, zresztą ten sklep internetowy to Zalando

Napisany przez StGe1973
Jeśli tak jest, dlaczego obawiasz się o powiadomienie banku przez urząd skarbowy albo zastanawiasz się, czy to mogło się wydarzyć? Twoje koleżanki (i twój mąż) musiały wypłacić pieniądze gotówką albo zarobić gotówką, co można udokumentować na przykład za (gotówkowe) faktury twojego męża, więc możesz spokojnie czekać na wszelkie kontrole...

Co mnie z zewnątrz bardzo zdumiewa: Dlaczego nie wybraliście normalnej drogi? Twoje koleżanki i twój mąż przesyłają pieniądze na twoje konto, a ty następnie opłacasz rachunki sklepu, na przykład Zalando. Dlaczego wybraliście bardzo drogą drogę poprzez wypłatę gotówki i następną wpłatę gotówki na obce konto?

To jest mniej więcej jak w przypadku Schäublea i tych 100 000 euro albo marek, które odebrał na parkingu w Szwajcarii. Oczywiście mogą to być normalne i legalnie opodatkowane pieniądze, ale każdy normalny człowiek zadałby sobie następujące pytanie: Dlaczego ktoś miałby podjąć ryzyko wypłacenia takiej sumy gotówką, pojechać nią samochodem i przekazać ją na parkingu przy autostradzie, gdy można to po prostu przelać. Dlaczego podjąć takie ryzyko? Właściwie istnieje tylko jeden powód - ukrycie przelewu i zrozumiałego przepływu pieniędzy.

Tak jak w twoim przypadku (bez oskarżeń pod twoim adresem): Ale jako kontroler zadałbym sobie dokładnie to pytanie? Dlaczego nie wybrano prostej i darmowej (ale zrozumiałej) ścieżki z przelewami od koleżanek i twojego męża na twoje konto, a następnie uregulowaniem rachunków w sklepie internetowym za pośrednictwem przelewu z twojego konta? Dlaczego tak skomplikowanie i drogo z wypłatami gotówkowymi i wpłatami gotówki na obce konto?

W każdym razie jako kontroler uznałbym to jako początek podejrzeń czy wątpliwą operację i bardzo dokładnie bym to zbadał....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata