Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Sparkasse nie zamierza zwrócić nielegalnie pobranych opłat - czy warto skorzystać z pomocy prawnika?

Napisany przez lb9696
Hej wszystkim,

kilka dni temu poprosiłem pisemnie Sparkasse o zwrot nieprawnie pobranych opłat za prowadzenie konta.
W skrócie: Federalny Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że podnoszenie opłat bez aktywnej zgody klienta jest nielegalne.
-> https://www.br.de/nachrichten/wirtsc...ordern,SZ57fZH

W sumie chodzi o kwotę prawie 700€. Sparkasse odpowiedziała mi następująco:

Szanowny Panie,

Wnosząc powołanie się na wyrok Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 27.04.2021, zgłosił Pan do nas roszczenia.

O to, czy i jakie roszczenia mogą wynikać z tego wyroku, można w sposób wiążący zdecydować dopiero po przeanalizowaniu uzasadnienia wyroku. Federalny Trybunał Sprawiedliwości nie opublikował jeszcze uzasadnienia wyroku, dlatego analiza ta nie mogła zostać przeprowadzona. Zgodnie z praktyką przyjętą przez Federalny Trybunał Sprawiedliwości uzasadnienie wyroku zostanie prawdopodobnie opublikowane kilka tygodni po ogłoszeniu orzeczenia. Oczywiście będziemy brać pod uwagę wyrok Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, jeśli jest on związany, i odpowiemy na Pańskie postulaty.

Z pozdrowieniami

Jestem naprawdę zaskoczony odpowiedzią, ponieważ uzasadnienie wyroku zostało już opublikowane. Dla mnie wygląda to tak, jakby chcieli jakoś się wywinąć. Moje pytanie teraz brzmi, czy powinienem od razu udać się do adwokata, a jeśli tak, jakie są moje szanse na odniesienie sukcesu. Mogę spróbować skontaktować się ponownie telefonicznie z bankiem lub złożyć skargę do rzecznika finansowego, ale to dla mnie za długo trwa. Sklep naprawdę spartolił i sprawiłoby mi to frajdę pozwać tę placówkę. Jednak nie mam ochoty zostać z jakimiś kosztami. Jeśli mam rację, to wszystkie opłaty zostaną pokryte przez Sparkasse, więc także np. udział własny mojego ubezpieczenia prawnych, czy się mylę?

Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie udzielić mi informacji. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Pozdrowienia

Re: Sparkasse nie zamierza zwrócić nielegalnie pobranych opłat - czy warto skorzystać z pomocy prawnika?

Napisany przez StGe1973
To brzmi jak standardowe ogólne pismo odpowiedzi ... albo czekasz, czy bank się odezwie, albo wyznaczasz termin i po jego upłynięciu udajesz się do adwokata...

W zasadzie (jak mówię jako osoba nie będąca prawnikiem) zawsze należy zachować ostrożność w przypadku wyroków Sądu Najwyższego, ponieważ SN podejmuje decyzje w sprawach indywidualnych (w tym przypadku był to moW Postbank). Ale tak, niższe instancje kierują się orzecznictwem SN, ponieważ w przeciwnym razie każdy wyrok SN byłby zmieniany odpowiednio.

To, czy wszystkie opłaty czy też udział w kosztach zostaną pokryte, zależy od indywidualnego przypadku. Jak już powiedziałem, nie jestem prawnikiem, ale w zasadzie chodzi o kwestię rozwiązania sporu między bankami.

Banki działały mniej więcej w ten sposób: Opłata za prowadzenie konta została zwiększona i klient miał 2 miesiące na złożenie sprzeciwu (co prawdopodobnie doprowadziłoby do wypowiedzenia konta). Jeśli klient tego nie zrobi, to podwyżka jest uważana za zaakceptowaną przez klienta.

Chodzi zatem o to: Jeśli na początku miałeś darmowe konto, a bank w miarę czasu wprowadzał opłaty w sposób opisany powyżej, to wszystkie te opłaty są niezgodne z prawem i mogą zostać od Ciebie odzyskane.

Przynajmniej z mojego zrozumienia, nie można odzyskać żadnych rzeczy (zmiana konta, zmiana danych itp.), w których klient aktywnie podpisał, przynajmniej jeśli opłaty za prowadzenie konta były uwzględnione w tych umowach. To samo dotyczy ubezpieczenia ochrony prawnej. Chodzi również o umowę początkową, którą podpisałeś i o to, czy w miarę czasu wprowadzano zmiany, zgodnie z powyższą metodą.

W sprawie przedawnienia powinieneś naprawdę zapytać prawnika, czy mamy do czynienia z konkretnym przypadkiem. Jeśli nie, to mamy 3 lata, czyli od 2018 roku możesz domagać się zwrotu wszystkiego (roszczenia z 2017 roku przedawniają się pod koniec 2020 roku lub od 1 stycznia 2021 roku).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata