Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwiązanie umowy kredytu ratalnego

Napisany przez JeanyB
Cześć wszystkim,

teraz zgłębiłem temat zwrotu pożyczki i mam pytanie:

Oprocentowanie kredytu było niskie - 2,5% na początku kredytu
Stopa procentowa Bundesbanku wynosiła zaledwie 0% w 2013 roku. Oznacza to, że oszczędności moje nie są tutaj zbyt duże, zaledwie uniknąłem odsetek przedterminowych.

Pożyczka była bezzwrotna, a do zabezpieczenia został przypisany oszczędnościowy plan budowy budynku, który był również obsługiwany.

Moim zdaniem, mogę wyjść z umowy tylko z saldem zadłużenia. Obawiam się, że zwrot może mnie w jakikolwiek sposób osłabić. Czy mogłoby to mieć miejsce, czy po prostu martwię się niepotrzebnie?
Czy są jakieś ukryte koszty, które mogłyby mnie dotknąć?

Dziękuję za odpowiedź!

Napisany przez NaTwoim13
Zgodnie z BGB §490 po upływie 10 lat od pełnej wypłaty pożyczki można ją wypowiedzieć z półrocznym okresem wypowiedzenia, od daty (początkowego długu) odejmując saldo oszczędności budowlanych (BSV) i spłacić pozostały dług nową pożyczką w banku z najlepszym oprocentowaniem. Opłaty wynoszą około 150 euro za przeniesienie obciążenia hipotecznego.

Napisany przez JeanyB
Dziękuję za odpowiedź.

Ale tutaj chodzi o odwrócenie transakcji po odwołaniu. Przepraszam - prawdopodobnie źle to napisałem

Napisany przez NaTwoim13
Tak samo jest!

Wniosek o odwołanie (czy złożyć skargę??) zostaje uwzględniony, a kwota odstępnego zostaje odjęta od salda konta oszczędnościowego, reszta zostanie wygenerowana na nowo na rynku.

Napisany przez JeanyB
Tak, skarga jest w toku, a w tym tygodniu ma zostać ogłoszony wyrok. Ponieważ to nie ja, ale moja była partnerka prowadzi postępowanie, czuję się niepewnie, czy to może mi przynieść jakieś niekorzyści.

Jednak finansowanie na kolejny okres mam już zabezpieczone. To nie jest problem.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy bank może po prostu zabrać zgromadzoną kwotę w ramach oszczędności na budowę? Czy potrzebna jest moja zgoda?

Napisany przez NaTwoim13
To zależy od decyzji banku, ale zazwyczaj można z nimi porozmawiać.

Ostatecznie jednak całkowicie to nieistotne, w momencie gdy potrzebują pieniędzy, biorą więcej w kolejnym finansowaniu i wypłacają je sobie.

Finansowanie jest zabezpieczone, to prawda, zawsze mnie jednak dziwi, dlaczego konsumenci zadają sobie te pytania i dlaczego potrzebne jest forum, aby być na bieżąco.

Napisany przez JeanyB
Byłem zainteresowany, ale ani bank, który jest bardzo nieprzyjazny dla klientów, ani przeciwny adwokat w ogóle mnie nie poinformowali o pozwie.
Do niedawna w ogóle nie miałem pojęcia, że taki pozew istnieje.
Dlatego zadaję te naiwne pytania dla Państwa zrozumienia.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, pytania same w sobie są całkowicie w porządku i normalne, gdy nie ma się dobrej porady.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata