Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: UniProfiRente > ubezpieczenie następcze R&V

Napisany przez hrd666
Cześć, Dziś trochę zgłębiłem moje ubezpieczenie emerytalne Rieserrente. Korzystam z UniProfiRente od Union Investment. Dziś zauważyłem, że w fazie wypłat około 20-30% zgromadzonych środków zostanie zainwestowanych w ubezpieczenie, jeśli dożyję ponad 87 lat. Czy mogę zrezygnować z tego dodatkowego ubezpieczenia? Chciałbym zatrzymać moje pieniądze i ponieść ryzyko przekroczenia wieku 87 lat na własną odpowiedzialność, ponieważ te środki również przepadną, jeśli nie dożyję tego wieku. Jeśli to niemożliwe, planuję zmniejszyć kwotę poprzez wypłatę z Wohnriester, ponieważ obecnie spłacam kredyt hipoteczny. (co oczywiście powinno skutkować zmniejszeniem udziału ubezpieczeniowego) Pozdrowienia i dzięki za informacje.

Napisany przez 2utopus
Zabezpieczenie dotyczące długowieczności, z tego co wiem, jest wymagane nawet jeśli nie dożyjesz 87 lat.
(Tak działa natura ubezpieczenia emerytalnego...)

Czy chcesz zainfekować swoją nieruchomość Riesterem? Czy dobrze to przemyślałeś?
Czy zdajesz sobie sprawę z oprocentowania/opodatkowania konta mieszkaniowego w późniejszym wieku?

Napisany przez hrd666
Tak, kwota na ubezpieczenie emerytalne (po 87 roku życia) staje się wymagalna w wieku 67 lat (faza wypłaty). Pozostaje pytanie, czy mogę odmówić/zrezygnować z ubezpieczenia przed fazą wypłaty.

...i tak, jestem świadomy/a opodatkowania zarówno przy wypłacie, jak i wcześniejszym wypłaceniu związanych z mieszkalną opcją Riestera.

Napisany przez Sneak
Cześć,
chciałbym zdecydowanie zalecić, abyś poważnie rozważył i zazwyczaj unikał produktów Riester. Coraz więcej osób przestaje oferować produkty Riester, głównie ze względu na malejący zysk spowodowany niskim oprocentowaniem. Jest to produkt gwarantowany, co oznacza, że w obecnej sytuacji nie można na nim osiągnąć prawdziwych zysków. W rezultacie, z powodu inflacji często tracisz na wartości!
W przypadku posiadania wielu dzieci i bardzo niskich dochodów albo ich braku, wtedy produkt Riester może być dla Ciebie korzystny.
Jeśli jesteś zainteresowany, jakie inne możliwości są dostępne, możesz sprawdzić tutaj bardzo dobrą selekcję produktów dotyczących emerytur.
Mam nadzieję, że to Ci pomoże! Naprawdę zastanów się nad tą kwestią, abyś mógł postawić właściwe pytania podczas konsultacji.

Napisany przez Sneak
A obecne umowy emerytalne, które już działają, chciałbym ZAWIESIĆ i nie wypowiadać! W przeciwnym razie będziesz musiał/a zwrócić wszystkie dotacje i zwroty podatku!

Napisany przez Marc2512
pisze:
Hallo,
na tej stronie mogę tylko polecić Ci zdecydowane zbadanie produktu Riester i w większości przypadków unikanie go. Coraz więcej osób przestaje sprzedawać Riester i wynika to z faktu, że stopa zwrotu jest coraz niższa ze względu na niską stopę procentową. Jest to produkt o gwarantowanym zysku, co oznacza, że obecnie nie można osiągać prawdziwych zysków. W rezultacie często przynosi to straty ze względu na inflację!
Jeśli masz dużo dzieci i Twoje dochody są bardzo niskie lub wręcz ich brak, wtedy może to być opcja.
Jeśli jesteś zainteresowany, jakie możliwości istnieją, możesz sprawdzić bardzo dobry przegląd produktów na emeryturę tutaj.

Mam nadzieję, że to Ci pomoże! Naprawdę poświęć czas na zrozumienie tego tematu, abyś mógł zadawać właściwe pytania podczas konsultacji.

Marc Roswag
Pośrednik ubezpieczeniowy - Zrozumieć Ubezpieczenia

No cóż. W jakiś sposób wygląda to dość przyjemnie dla poszukiwania informacji. Ale to, że od razu można umówić odpowiedni termin na konsultację, nie wydaje mi się takie niezależne itp. / Wydaje się, że raczej nie dojdzie to do prywatnego ETF.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata