Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Szukam porady dotyczącej budowy majątku/emerytury.

Napisany przez DerDominik
Cześć wszystkim, muszę niestety przyznać się do lekkiej zaniedbującey moich finansów przez ostatnie lata. Ale... Nigdy nie jest za późno, by to zmienić, więc mam 1-2 pytania na ten temat. Sytuacja bieżąca: Mam około 20 tys. € na koncie bieżącym (byłem zbyt leniwy, żeby przenieść to na moje [url]konto[/url] terminowe, ponieważ tam praktycznie nie ma oprocentowania). Na koncie oszczędnościowym mam około 60 tys. €. Równocześnie przez ostatnie pół roku kupowałem od czasu do czasu trochę BTC i ETH, ale to tylko kwota trochę ponad czterocyfrowa, którą na razie uznałem za straconą. Jeśli kiedyś stanie się coś więcej, tym lepiej. Mam również umowę oszczędnościową z oprocentowaniem 2,5% oraz równocześnie trwający plan emerytalny Riester. Przemyślenia: Tutaj zaczyna się problem, brakuje mi niestety rzeczywistych podstaw w świecie finansów. Oczywiście znam kilka terminów (takich jak ETF i inne), ale aby stworzyć tutaj coś strategicznego. Oj.... Kiedyś znajomy polecił mi jednego doradcę, ale okazał się on przedstawicielem DVAG. Na początku brzmiało to miło, ale po trochę badaniach zdałem sobie sprawę, że to właściwie tylko produkty Generali. Nie potrzebuję też iść do banku, gdzie oferowane są tylko własne produkty. Pytanie brzmi, czy istnieją dobre i (co ważniejsze) niezależne doradcy finansowi, którzy zwrócą uwagę na moją sytuację bieżącą i opracują na nią plan? Rozumiem, że to nie jest za darmo. Ale wolałbym zapłacić za to i dostać coś rozsądnego zamiast niedopieczonego. Głównie w kierunku budowy majątku i zabezpieczenia emerytalnego, ale jeśli mogłyby również zostać zbadane ubezpieczenia... Szybko sprawdziłem w sieci i znalazłem pozytywne opinie na temat doradcy inwestycyjnego Nico Hüsch. Czy korzystanie z zewnętrznego doradztwa ma sens? Pytań, pytań... Z góry dzięki :-)

Napisany przez brainy
Przy mini stopach procentowych Merkeli większość produktów inwestycyjnych ledwie wystarcza na doradcę. Dla inwestora nie pozostaje nic. Bezpieczne inwestycje z doradcą już nie istnieją. Dlatego branża naciska również na zniesienie gwarancji kapitału w przypadku Riester. Nawet duża firma, tak jak DWS, nie jest w stanie już zagwarantować zachowania kapitału i wycofała się z Riester. Masz wybór: grać na własne ryzyko albo trzymać pieniądze na koncie bieżącym.

Napisany przez 2utopus
Generalnie zrobiłeś już wiele rzeczy dobrze - banki/ubezpieczenia chcą tylko twojego dobra: Twoich pieniędzy. (I nie są doradcami, tylko sprzedawcami.) Możesz spróbować znaleźć doradcę prowizyjnego, który udzieli ci niezależnych porad - ale oczywiście wiąże się to z pewnymi kosztami. Możesz również samodzielnie się kształcić - na YouTube znajdziesz wiele kanałów... pytanie brzmi, jakie masz preferencje co do ryzyka i stopy zwrotu. Czy wolisz inwestować w nieruchomości/akcje/ETF-y/metale szlachetne, itp. Na początek poleciłbym kanały Finanztip lub Finanzfluss. Posiadając 80 000 € gotówki, przy inflacji wynoszącej 2%, tracisz już 1600 € siły nabywczej rocznie - jeśli chcesz to zrównoważyć globalnym ETF-em, który może przynieść około 7% zysku, musisz zainwestować około 23 000 € w ten ETF - zakładając/akceptując, że maksymalna strata w tej inwestycji wynosi 50%, ryzykujesz maksymalnie 14% z posiadanych 80 000 €... oczywiście jest to jedynie moja prywatna opinia, a nie porada inwestycyjna.

Napisany przez Dante
Polecam ci zainwestować pieniądze, które przeznaczyłbyś na doradcę, raczej w własną edukację finansową.Jeśli chodzi o kanały na YouTube, zdecydowanie polecam Finanzfluss, Finanztip i Talerbox do podstawowej wiedzy.Jeśli chodzi o książki, zdecydowanie polecam:Gerd Kommer: Souverän investieren mit Indexfonds und ETFsGeorge S. Clason: Der reichste Mann von BabylonAlbert Warnecke: Der Finanzwesir (sam jeszcze nie czytałem, ale mówi się, że jest bardzo dobra)Der große KostolanyChristopher Tresp: In die Schulden und Zurück (nawet jeśli część o długach cię nie dotyczy, reszta może być dla ciebie bardzo interesująca)Jeśli chodzi o książki w języku angielskim, mogą być również interesujące:Burton G. Malkiel: A Random Walk Down Wall StreetWilliam D. Ph. D Danko i Thomas J. Ph. D. Stanley: The Millionaire Next DoorThomas J. Stanley i Sarag Stanley Fallaw: The Next Millionaire Next Door

Napisany przez bruno68
Problem z Twoimi pytaniami, Dominiku, polega na nieokreśloności ich treści! 90% pośredników robi tylko to, co mówią, nawet jeśli jest to nieprawda! Dlaczego? Ponieważ szanse na sukces z zawarciem umowy są większe, niż w przypadku odkrycia rzeczywistego problemu i zaoferowania odpowiedniego produktu, co byłoby zbyt kosztowne i obarczone ryzykiem odrzucenia! Wskazówka od utopusa: Możesz poszukać doradcy honorowego, który udzieli Ci niezależnej porady - ale oczywiście to kosztuje! nie może być ignorowana! Jednak doradztwo tego typu niesie za sobą wiele wad, ponieważ doradca honorowy nie może opuszczać swoje obszary wiedzy, a zatem potrzebujesz jednego doradcy do ubezpieczenia na wypadek biometrycznych zagrożeń, takich jak wypadki, ... i innego do zagadnień finansowych, czyli bez ochrony biometrycznej! Istnieją także produkty mieszanego typu, które podlegają ubezpieczeniom lub inwestycjom finansowym w zależności od stopnia ryzyka! Dodatkowym bonusem jest podatek od odpowiedniego rodzaju inwestycji, podatek od zysków kapitałowych wynoszący 25% rocznie lub zwolnienie podatkowe aż do momentu osiągnięcia wieku emerytalnego lub wyjścia na rentę, ponieważ osłonka ubezpieczeniowa obejmuje część związana z inwestycją finansową? Ponadto istnieje coś takiego jak opodatkowanie części dochodów z prywatnych ubezpieczeń, gdzie minimalnie 50% rokuje. emerytalnej jest opodatkowane w zależności od wieku? Jeśli ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy przewiduje roczną rentę w wysokości 12 000 €, to rodzaj opodatkowania tego ubezpieczenia zależy od wieku! Osoba w wieku 40 lat musi opodatkować 60% renty z tego ubezpieczenia, w tym przypadku tylko 7 200 €, a pozostałe 4 800 € są netto! Osoba w wieku 60 lat musi opodatkować 40% renty z tego ubezpieczenia, w tym przypadku tylko 4 800 €, a pozostałe 7 200 € są netto! Emerytura z równoważnego ubezpieczenia w przypadku utraty zdolności do pracy jest opodatkowana w całości, a jednocześnie obciążona 100% składkami do ubezpieczenia zdrowotnego i rentowym. Kto jest w lepszej sytuacji finansowej? Podmiot ze ubezpieczeniem równoważnym czy ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy? Innymi słowy:Rodzina z 2 dorosłymi i 2 dziećmi, z dochodem netto do opodatkowania 40 000 €, gdy obydwoje rodzice mają już prawo do kwoty wolnej od podatku w wysokości 17 000 €! Jakie obciążenie podatkowe rzeczywiście ponoszą, stosując podział podatku pomiędzy małżonków? Tutaj nie trzeba długo zastanawiać się nad tym, czy emerytura z ubezpieczeniem dodatkowym na wypadek niezdolności do pracy jest raczej ekonomiczną katastrofą, ponieważ podczas okresu oszczędzania nie ma to żadnych lub prawie żadnych korzyści podatkowych, a w okresie pobierania emerytury lub renty z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy cały dochód podlega opodatkowaniu w 100%. Ile godzin potrzebują:

a) określenia swojego rzeczywistego zapotrzebowania? b) Jakie będą ich przyszłe potrzeby? Bez i z rodziną? Uzasadnione te potrzeby zależą od ich sytuacji! Podam małą wskazówkę: Czyste inwestycje finansowe wymagają około 30 godzin, zanim doradca przeszkoli ich do samodzielnego podejmowania decyzji inwestycyjnych! Kosztuje to około 250 € plus VAT za godzinę lub minimalna kwota w wysokości od 2 500 do 3 000 € + VAT. I opłata za zarządzanie portfelem (roczna) jest rozliczana co kwartał! Z tego wynika, że doradca, który doradza inwestycje do kwoty 72 000 €, jest znacznie droższy niż makler lub przedstawiciel! W latach 2019/2020 Sąd Najwyższy również podniósł rangę doradcy honorowego, ponieważ a) Wynagrodzenie za sukces było sądownie zakazane i b) jednocześnie wynagrodzenie podlegało aktualnej ustawie o opłatach za usługi prawne (RVG)! Masz jeszcze jakieś pytania, jak szybko możesz się nauczyć tych subtelności sam? Ile lat to zajmie?

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata