- ndz lip 04, 2021 11:54 am
Cześć wszystkim, muszę niestety przyznać się do lekkiej zaniedbującey moich finansów przez ostatnie lata. Ale... Nigdy nie jest za późno, by to zmienić, więc mam 1-2 pytania na ten temat. Sytuacja bieżąca: Mam około 20 tys. € na koncie bieżącym (byłem zbyt leniwy, żeby przenieść to na moje [url]konto[/url] terminowe, ponieważ tam praktycznie nie ma oprocentowania). Na koncie oszczędnościowym mam około 60 tys. €. Równocześnie przez ostatnie pół roku kupowałem od czasu do czasu trochę BTC i ETH, ale to tylko kwota trochę ponad czterocyfrowa, którą na razie uznałem za straconą. Jeśli kiedyś stanie się coś więcej, tym lepiej. Mam również umowę oszczędnościową z oprocentowaniem 2,5% oraz równocześnie trwający plan emerytalny Riester. Przemyślenia: Tutaj zaczyna się problem, brakuje mi niestety rzeczywistych podstaw w świecie finansów. Oczywiście znam kilka terminów (takich jak ETF i inne), ale aby stworzyć tutaj coś strategicznego. Oj.... Kiedyś znajomy polecił mi jednego doradcę, ale okazał się on przedstawicielem DVAG. Na początku brzmiało to miło, ale po trochę badaniach zdałem sobie sprawę, że to właściwie tylko produkty Generali. Nie potrzebuję też iść do banku, gdzie oferowane są tylko własne produkty. Pytanie brzmi, czy istnieją dobre i (co ważniejsze) niezależne doradcy finansowi, którzy zwrócą uwagę na moją sytuację bieżącą i opracują na nią plan? Rozumiem, że to nie jest za darmo. Ale wolałbym zapłacić za to i dostać coś rozsądnego zamiast niedopieczonego. Głównie w kierunku budowy majątku i zabezpieczenia emerytalnego, ale jeśli mogłyby również zostać zbadane ubezpieczenia... Szybko sprawdziłem w sieci i znalazłem pozytywne opinie na temat doradcy inwestycyjnego Nico Hüsch. Czy korzystanie z zewnętrznego doradztwa ma sens? Pytań, pytań... Z góry dzięki :-)