Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Nike

Napisany przez ManfredBali
Właśnie kupiłem NIKE (86.66). Dochód 1.40% Cel 102? P/E 17.90 Po zamknięciu giełdy przyjdzie raport z zysków. Spekuluje na dobre wyniki, ponieważ NIKE przez ostatnie 9 razy nie zawiodło. Zobaczymy. Przed otwarciem giełdy cena lekko spadła, a porównując z Europą, zauważyłem, że Nike było o -0.70! Więc po prostu od ceny z poprzedniego dnia odjąłem 0.70 i złożyłem zlecenie w przed otwarciem giełdy. To nietypowa metoda, ale zadziałała! :-) ********** Informacja o firmie Adidas Adidas może szybciej sfinalizować przejęcie Reebok Wtorek, 20 grudnia 2005, 06:24 czasu wschodnioeuropejskiego FRANKFURT, 20 grudnia (Reuters) - Niemiecka firma sportowa Adidas (ADSG.DE: Notowania, Profil, Badania) może sfinalizować przejęcie amerykańskiego rywala Reebok (RBK.N: Notowania, Profil, Badania) wcześniej niż planowano. Rzecznik firmy Adidas powiedział we wtorek, że Reebok zaplanował ważne walne zgromadzenie w celu uzyskania zgody akcjonariuszy na transakcję 25 stycznia. ************ Również następujące informacje mogą być interesujące: Morgan Stanley (NYSE:MWD - News) informuje o zysku 1.42, znacznie przewyższając oczekiwania. Przychody wyniosły 7 miliardów dolarów, także powyżej szacunków. Chevron (NYSE:CVX - News) ogłosił znaczące odkrycie ropy naftowej na głębokiej wodzie w Zatoce Meksykańskiej. Nike (NYSE:NKE - News) ogłosi wyniki po zakończeniu wtorkowej sesji; szacuje się na 1.03. Sprint Nextel (NYSE:S - News) został zdegradowany przez Merrill Lynch, z kupić na neutralnie. SsPowerRating wynosi 6. Jabil Circuit (NYSE:JBL - News) przedstawi wyniki po zakończeniu sesji; szacuje się na 0.42. Palm (NasdaqNM:PALM - News) przedstawi wyniki po zakończeniu sesji; szacuje się na 0.43.

Napisany przez 2cybercrash
Bardzo uważne, dziękuję za interesujące wskazówki. Szybko spojrzałem na wykres Nike, ma bardzo silne wsparcie w okolicach 90$, utworzył widełki handlowe 77 do 89, stoi na suficie, ciekawe co się wydarzy. Wskaźnik PE wynosi obecnie 17, jest w porządku.

Napisany przez Marktinsider
A 10. raport kwartalny wydaje się być rozczarowaniem. Po sesji notowania Nikkei wynoszą 85,46 USD (-3,41% lub -3,02 USD).

Napisany przez richard100
Raport nie powinien być aż tak zły... Pozdrowienia Rich

No właśnie, także nie rozumiem spadku kursu po godzinach. Dane są powyżej oczekiwań. Czy ogłoszono złe prognozy? A może zjawisko sprzedaj na dobre wieści wchodzi w grę? NKE po godzinach znajduje się teraz na poziomie 85.01 USD (-3.92% lub -3.47 USD).

Napisany przez Dany1
Ta deklaracja zrobiła pewną różnicę: Koncern przyznał, że zamówienia dla okresu od grudnia 2005 do kwietnia 2006 roku wzrosły o 2,5 procenta, osiągając poziom 5,2 miliarda dolarów, co oznacza słabszy wzrost w porównaniu z poprzednimi kwartałami. Podczas gdy w Stanach Zjednoczonych zamówienia w drugim kwartale wzrosły o dziewięć procent, Nike odnotował spadek o sześć procent w Europie./FX/he/tb

Napisany przez 2cybercrash
Zarówno zysk, jak i przychód z danych za drugi kwartał były nieznacznie wyższe od szacunków analityków. Jednak wzrosty w porównaniu z poprzednimi danymi miały być jeszcze imponujące. Wynik jest solidny, jeśli dolna granica zakresu technicznego zostanie osiągnięta. Śledź. Jestem trochę na skraju finansowego zapotrzebowania, dokupiłem trochę Alcon, ale daruj sobie Nika. Amerykański rynek jest nadal trudną do manipulacji pudełkiem z niespodziankami, głównym celem jest przyciągnięcie i związanie kapitału zagranicznego, a następnie zrównoważenie przy użyciu dolara, aby nie było żadnego zysku/straty związanej z kursami/walutami dla obcokrajowców.

Przyjrzyjmy się wykresowi: Cybercrash już zauważył, że przy $90 znajduje się bardzo silne wsparcie, które w przeszłości nigdy nie zostało skutecznie przełamane (na koniec 2004 roku, w czerwcu 2005 i w grudniu 2005). Z perspektywy analizy technicznej przewiduję korektę spadkową aż do poziomu $76. Kapitalizacja rynkowa wynosi 23,04 miliarda USD; zbyt wysoka! Ponadto przeczytałem, że Nike zatrudnia dzieci do produkcji swoich ubrań i sprzętu sportowego. Ale na giełdzie niestety liczy się tylko zysk, a nie moralność czy coś podobnego! Wiosną ponownie sprawdzę, jaka jest cena. Przed następnymi wynikami kwartalnymi ponownie rzucę okiem na Nike i innych producentów sprzętu sportowego. Ponieważ nadchodzi Mistrzostwa Świata! Notatka dla mnie (może być też sprawdzana i odpowiedziana przez innych): Jak rozwija się cena akcji producentów sprzętu sportowego podczas dużych wydarzeń sportowych (Mistrzostw Świata w piłce nożnej, Igrzysk olimpijskich, itp.)?

Tak, przegrałem zakład wobec oczekiwań analityków! (patrz po godzinach). Konsensus wynosił 1,03, zgłoszono 1,14! ale perspektywy wyglądają na niewystarczające. Moja ocena szans i ryzyka wynosiła 70:30, ponieważ 70% wszystkich raportów w ostatnim czasie było dobre. Więc brak szybkiego wzrostu o 10% :-( Teraz mam kolejny tytuł, który będzie się nudził w moim portfelu amerykańskim. AMGN, GE, DELL, SONY, EXXON, MSFT, DD, VZ itp. pozdrawiają! Wszystkie pozostałe rynki są ok do bardzo dobrych. Tylko w USA wydaje się, że sytuacja nadal pozostanie na niskim poziomie - nic nie wskazuje na zmianę. Boom Mikolajkowy nie pojawił się. ********** dolar nadal jest silny, czy pozostanie wiosną? Po kolejnym podwyższeniu czy Rezerwa Federalna wyda sygnał stop? Byłoby to korzystne dla akcji, ale osłabiłoby dolara. Czyli gra o zerowym sumowaniu? Ale gdzie zainwestować dolary? Zamierzam teraz bliżej przyjrzeć się rynkowi ADR i tam zainwestować bardziej (50%?). Pomysł: Zainwestuj mocnego dolara w Japonię (i inne kraje) Przykład: Japoński ETF w USD lub lepiej kupić bezpośrednio w jenach za dolary? W przypadku dobrych tytułów korzyści byłyby podwójne (szansa!) - Korzystaj z kursu - Korzystaj z osłabienia jena (oczywiście, jeśli się odbije). Główny problem: Gdzie uzyskać informacje. Z drugiej strony, przede wszystkim zyskałem na amerykańskich tytułach, które w gruncie rzeczy są/były ADRami (poza Sony). Infosys (indyjska firma informatyczna), Chicago Bridge (holenderska firma), itp. Oczywiście ryzyko (walutowe, polityczne, itd.) również odgrywa rolę, ale jest częściowo zrównoważone wyższymi dywidendami, Przykład: Buenoventura (była to dobra transakcja dla mnie). Radykalnym rozwiązaniem byłoby oczywiście wymienić dolary na jeny i inwestować na miejscu (strata na kursie wymiany, wysoka prowizja?). Zrobiłem to na przykład u TOKYO GAS i dotychczas się opłaciło: +14,5% W przypadku poszczególnych tytułów, np. MSFT, jestem w plusie 3% w walucie pierwotnej, ale 9% w frankach szwajcarskich. Problem jest podobny: czy teraz sprzedać i zrealizować zysk walutowy? Wszystko przy założeniu, że dolar osłabnie wiosną. Jeśli posiada się różne konta walutowe - mam SFR, USD, euro i YEN (oraz Rupiah, ale to się nie liczy) - kwestia procentowego (nowego) rozdziału z punktu widzenia wiosny jest obecnie dla mnie istotna. Byłbym zainteresowany waszymi opiniami i jak wy rozwiązujecie ten problem.

Cześć Manfred! Jestem również dość zdezorientowany jeśli chodzi o amerykańskie akcje. Nawet euforia związana z PFE powoli zaczyna opadać. ? Kupiłem część obowiązków za $ i wartość nr. 1987199. Oszczędności AAA. Stopa zwrotu 4,8%. Mogę więc spokojnie spać z tym aktywem. ? Pozdrawiam, Rich

Napisany przez Dany1
jak już wspomniałem, rozczarowujące było tylko zamówienie, a to zmieni się w 2006 roku. Sprawdziłem, że podczas mistrzostw świata w piłce nożnej w strojach Nike zagra aż 8 drużyn, w tym Holandia i Brazylia. Brazylia to coś, co robi bicie serca każdego piłkarza szybszym, a jeśli dochodzi do finału... Oczywiście Nike musi zainwestować ogromne pieniądze w reklamę i marketing z okazji tak wielkich wydarzeń, więc pojawia się pytanie, co robić z $$$. Jeśli $ się podniesie, wszystko stanie się trochę droższe dla Nike. Kolejną niepewnością jest kolekcja na rok 2006, której jeszcze nie widzieliśmy... i tak samo konkurentów. W 2006 roku czeka wiele możliwości, dlatego Manfred powinien zdecydowanie zachować akcje, ponieważ Nike produkuje tanio, jest doskonale pozycjonowany w USA i prawdopodobnie w przyszłym roku także odrobi straty w Europie. ...nawiasem mówiąc, chyba że nagle Vögele nas zaskoczy kolekcją sportową... wczoraj +3,5% :mrgreen:

Cześć Dany, W mojej zakładzie przeciwko analitykom byłem ostrożny i tylko kupiłem pierwszą transzę. Aktualne -1.26% jeszcze (na razie) nie biorę poważnie. W ogólności uważam, że Nike jest solidną firmą i mogę poczekać. ... ale czasem warto też marzyć, prawda? :-)

Po dłuższym okresie marazmu akcje Nike wczoraj mocno odreagowały.Wyprzedaż kwiatów na murze?Dzięki dokupieniu po cenie 76,71 (28.08.) udało mi się obniżyć cenę zakupu do 81,69.Przy około 89 sprzedam tę pozycję.Podobnie jak w przypadku DELL, nie mam już zbyt dużo zaufania do zarządu.Zajęty jest bardziej swoimi korzyściami i odprawami niż interesami firmy.Kolejnym czynnikiem, który teraz niepokoi wielkich graczy, takich jak Addidas, jest fakt, że słynna amerykańska gwiazda koszykówki zdecydowała się promować markę taniego producenta obuwia sportowego.Dlaczego płacić kilkaset dolarów za parę butów, skoro można je kupić za mniej niż 30 dolarów?Ogromne budżety reklamowe sprawiły, że gwiazdy stały się bogate, ale jeśli ten przykład będzie powszechny, to ceny zaczną spadać.(To byłoby właściwe).

ManfredBali pisze:Dlaczego miałbyś płacić kilkaset dolarów za buty sportowe, skoro możesz kupić je za mniej niż 30 dolarów? Zwłaszcza gdy zdajesz sobie sprawę, że fabryka produkuje zarówno drogie, jak i tanie buty w tej samej miejscu. W poniedziałek robią tam drogie buty Nike, we wtorek tanie buty Migros. Bez żartów. :wink: Pozdrowienia, Rich

Po wzroście w ostatnich dniach, sprzedałem swoje akcje NKE przed otwarciem giełdy. Nie chcę ryzykować szczęścia, 9% zysku jest w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata