Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zwrot premii budowlanej

Napisany przez surcel
Cześć, Mam problem z moim kasą oszczędności budowlanych i mam nadzieję, że ktoś tutaj na forum się na tym zna i udzieli mi porady. Mój ojciec zawarł umowę oszczędnościową budowlaną w 2006 roku, a mój brat został wpisany jako beneficjent w przypadku śmierci. W 2012 roku mój ojciec zmarł. Mój brat nie miał zastosowania do tej umowy, więc przekazał ją bezpośrednio mnie. Od tego czasu regularnie dokonywałem wpłat na umowę i corocznie ubiegałem się o WBP. Kiedy w tym roku suma oszczędności zbliżyła się do docelowej kwoty, zrezygnowałem z umowy i odmówiłem pożyczki, aby otrzymać bonus zgodnie z umową. Podczas wypłaty kasa oszczędnościowa odjęła mi premię mieszkaniową, która została mi naliczona za moje wpłaty w ciągu ostatnich 9 lat, powołując się na "przymusową transmisję" z brata na mnie. Pani z obsługi klienta nie mogła mi wyjaśnić, co dokładnie oznacza ten termin i gdzie jest to uregulowane prawnie. Czy ktoś wie, czy odjęcie premii mieszkaniowej, która mi została naliczona, jest zgodne z prawem? Umowa została zawarta przed 2009 rokiem, a ja dokonywałem wpłat przez ponad 7 lat. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez surcel
Oto aktualizacja dotycząca tej sprawy: r n Po kilku rozmowach telefonicznych z kasą oszczędnościowo-budowlaną i urzędem skarbowym, ostatecznie otrzymałem wypłatę mojego WBP. Nie otrzymałem jednak żadnego wyjaśnienia ani dlaczego początkowo zostało to zatrzymane, ani dlaczego ostatecznie zostało to jednak przelane.

Napisany przez Moizi
Ponieważ mamy podobny problem w rodzinie, ta dyskusja przychodzi z właściwym czasie i dzięki Bogu u ciebie zadziałała. Szkoda, że nie dostałeś żadnych uzasadnień...

Napisany przez bruno68
Mogę tylko wywnioskować, że program komputerowy był wadliwy (w tym przypadku, tylko był)!

Ponieważ istnieją dwa programy wsparcia! jeden nowy w wysokości 70 € rocznie i jeden stary w wysokości 43 € rocznie! Gdy twój ojciec podpisywał umowę, wprowadzono właśnie automatyczne przetwarzanie, doszło do podwójnego przekazu, ojciec - syn, a później brat - brat, zgodnie z § 15 AO. Nastąpił nieszkodliwy pod względem podatkowym przekaz z powodu śmierci i dalszego przekazania wewnątrz rodziny.

Twój ojciec otrzymał dopłatę w pierwszej dekadzie przez 6 lat i po kolejnym roku (2013) został zwolniony z odpowiedzialności za zwrot. Druga dekada rozpoczęła się w 2012 roku i zakończyła oszczędnościowo w 2018 roku, ale odpowiedzialnościowo dopiero w 2019 roku!

Mogę tylko przypuszczać, że ze względu na niezwykłość: śmierć i podwójny przekaz w jednym roku, program nie mógł być już poprawnie zarejestrowany. I dlatego konieczna była poprawka ręczna, która jednak została przeprowadzona dopiero po złożeniu skargi!

Brak skargi = Zaakceptowanie propozycji!

Nie wolno zapominać, że między opracowaniem usługi a zatwierdzeniem, aż do przyklejenia koperty i wysłania, nie ma już kontroli ludzkiej, wyłącznie z powodów ochrony danych osobowych! Ponieważ pisemne zgody z 2006 roku nie mają już mocy prawnej. Dopiero w przypadku skargi, jako formy biernego zdania na przegląd danych, otwiera się ręczna kontrola przez odpowiednią obcą osobę w firmie.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata