Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wysoka kredytu przy niskich dochodach netto jest możliwy według doradcy.

Napisany przez Martyna
Drodzy Użytkownicy,

być może ktoś ma wiedzę i może coś powiedzieć na temat następującej kwestii?:
Moje miesięczne wynagrodzenie netto wynosi 2.400€, a kapitał własny 30.000€.

Skonsultowałem się z dwoma doradcami finansowymi, aby zapytać jaką nieruchomość mogę sobie pozwolić na zakup. Jeden doradca powiedział, że możliwe jest 390.000€. Drugi powiedział nawet 400.000€.

Teraz moje pytanie: Z tego, co znalazłem w internecie, mnoży się wynagrodzenie netto X 110 i otrzymuje maksymalną kwotę pożyczki. W moim przypadku wyszłoby to około 264.000€. Dlaczego doradcy mówią, że do 400.000€ nie ma problemu??

Czekam na odpowiedzi

Napisany przez KingRollo
Cześć, Mogą istnieć ogólne reguły, które dostarczają ogólnego punktu odniesienia, ale zapewne to nie wystarczy. Twoja osobista sytuacja, rodzaj zatrudnienia, dzieci?, dodatkowe zobowiązania itp. muszą zostać wzięte pod uwagę, aby uniknąć katastrofy. Myślę, że brakuje tutaj wielu informacji, a dla laika kwota kredytu byłaby zdecydowanie zbyt wysoka.

Napisany przez NaTwoim13
KP 400.000 euro, Koszty poboczne zakupu 30.000 euro

400.000 euro, na 15 lat, 2% spłaty (co samo w sobie jest/was zastanawiające), oprocentowanie będzie wynosić 1,5% (już hojnie oszacowane), co daje ratę w wysokości 1.166 euro, przy dochodzie netto 2.400 euro.

Możliwe matematycznie, ale czy chcemy tego? Czy chcemy żyć z 1.200 euro, tworzyć rezerwy na nieprzewidywalne - także naprawy - płacić składki ubezpieczeniowe, wyjeżdżać na wakacje, obchodzić urodziny itp.?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć KingRollo, 110-krotna zasada to w przybliżeniu dobry punkt odniesienia przy udzielaniu pożyczek. Dlaczego warto maksymalnie się zadłużać? To nie ma sensu, gdy trzeba pokryć koszty napraw. Bardzo znany partner bankowy sam określa jako maksymalną pożyczkę 108-krotne miesięczne dochody. Jeśli przekroczysz tę kwotę, twój wniosek zostanie odrzucony. Tak więc banki i doradcy finansowi różnią się między sobą. Mozliwe, że otrzymasz finansowanie w wysokości 390 000 euro, jeśli tak właśnie sobie tego życzą. 110-krotna zasada została wprowadzona w celu ułatwienia szacowania, gdy ktoś dzwoni albo nawiązuje z nami kontakt z zapytaniem co jest możliwe.... Oczywiście, wiele szczegółowych informacji brakuje. Ale miesięczne dochody netto pomnożone przez 110 po odjęciu istniejących kredytów/rat Leasingowych to tylko przybliżenie. Możliwe, że w ten sposób stracimy trochę biznesu, ale przy obecnym poziomie odsetek nie zawsze warto maksymalnie się zadłużać. To wszystko zależy od punktu widzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata