Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Finansowanie instalacji fotowoltaicznej: badanie możliwości.

Napisany przez spogol
Cześć,
planowane jest zbudowanie instalacji fotowoltaicznej na dachach domu jednorodzinnego oraz dwóch budynków gospodarczych o łącznej mocy prawie 30 kWp, szacowane koszty inwestycji (netto) to około 40 tys. (pierwsza faza planowania), obszar kodu pocztowego 19xxx.
Pytanie brzmi, w jaki sposób można sfinansować taki projekt.
Znane mi są KfW 270 (pozytywne strony: atrakcyjne stopy procentowe, negatywne: brak okresu karencji i brak możliwości dodatkowych wpłat, żadne z moich banków partnerskich nie współpracuje z KfW) oraz kredyt mieszkaniowy ING (pozytywne: duża elastyczność, negatywne: wysoka stopa procentowa).
Jakie inne opcje rozważacie, które mogłyby być odpowiednie? Szukam zabezpieczenia o stałej stopie na 3 do maks. 5 lat, po czym przewidziana jest pełna spłata.
Dodatkowe warunki ramowe: możliwy wkład własny 10 tys., miesięczne dochody netto gospodarstwa domowego >6,5 tys., pierwszorzędna hipoteka na ww. nieruchomości jest gotowa do cesji (dla wszystkich zapisanych hipotek są dostępne zgody na wykreślenie), bez zarzutu w rejestrze dłużników, dostępne dodatkowe depozyty i oszczędności w wysokości sześciu cyfr (związkowane lub rezerwa płynnościowa), poza ratą kredytu samochodowego (miesięczne 0,8 tys.) brak dodatkowych obciążeń kredytowych.
I zanim pojawi się pytanie, dlaczego dla tych względnie niewielkich środków w ramach wyżej wymienionych warunków nie oszczędza się/oszczędzało: czasem człowiek nie dostrzega lasu przez drzewa, a potem jednak trzeba działać szybko!
Cieszę się z konstruktywnych pomysłów, propozycji rozwiązań lub ofert; być może ktoś był kiedyś w podobnej sytuacji!

Napisany przez bruno68
Cześć spogol,

Przy tak niskiej sumie? Serio, kto miałby dla tego pracować?

Przy kwocie finansowania 40 000 € za 520 €! Policz to, co zostanie! Mieszkasz w kodzie pocztowym 19xxx, czy nie masz zaufanego pośrednika na miejscu? Pozostaniesz sam/a z problemem.
W rzeczywistości można to sfinansować za pośrednictwem oszczędności budowlanych, jako właściciel można to zrobić w dowolnym momencie! Ale teraz wydaje się, że nie masz oszczędności budowlanej!

Można to zrobić poprzez niespłacone wcześniejsze pożyczki w wysokości 40 000 € z zabezpieczeniem w oszczędnościach budowlanych, w tym 11 000 € salda, pozostała pożyczka 29 000 €, dlatego finansowanie pożyczki blanc.

Pożyczka blanc jest refinansowana ze wsparcia finansowego i taryfy za przesyłkę, w celu opłat procentowych i spłaty, w tym również odroczenia od podatku.

Na okres 10 lat. 8,00 %+ p. a Spłata 382 do 420,00 € miesięcznie Saldo zadłużenia 0 €. Pełnopłatnik byłby kosztowny 1 300 €!

Oszczędności budowlane mogłyby wraz z 11 000 € plus ratą oszczędnościową (co najmniej 1 200 € rocznie) w ciągu kilku lat umożliwić dodatkową pożyczkę w wysokości 40 000 € na inne cele (dach?).

To niezrozumiałe, że wsi tak niewiele osób decyduje się na oszczędności budowlane, zwłaszcza że banki się wycofują!

bruno68

Napisany przez 2tneub
Ponieważ odsetki od zysków z instalacji fotowoltaicznej można odliczyć jako koszty, nie jest to nic nietypowego, a prawdopodobnie wręcz standardowe, aby wziąć na ten cel mały kredyt. Więc nie daj się zmylić jakimikolwiek innymi twierdzeniami. Więcej informacji można znaleźć tutaj https://www.finanzcheck.de/kredit/solarkredit/ Ponadto SWK Bank jest mi znana z oferowania kredytów solarowych.

Napisany przez spogol
@tneub:
Dziękuję za wskazówki, zerknę na nie! Rozliczalność odsetek jest oczywista!

@bruno68:
Niestety nie mogę nic zrobić z tą odpowiedzią, ponieważ kompletnie nie odnosi się ona do tematu. Trzy założenia, na których opierają się wywody, nie wynikają z mojego zapytania.
1. Brak wiarygodnego pośrednika na miejscu: Skąd to wiesz? Jaki zaleciłby mi wiarygodny pośrednik???
2. Brak BSV dostępnego: Skąd to wiesz? Faktycznie, już przydzielone BSV jest dostępne! Czy serio zaleciłbyś wykorzystanie go i porzucenie 3,xx% gwarantowanego oprocentowania na 8 lat przez BSV na rzecz oprocentowania odsetek kredytu w wysokości 5%, skoro można otrzymać kredyt KfW oprocentowany na 0,55% lub kredyt mieszkaniowy ING na 2,49%??? Super plan, mogę równie dobrze spalić moje pieniądze...
3. ...na wsi...: Skąd wnioskujesz, że mieszkam na wsi???
Ponadto frazesy typu ...takie rzeczy robi się za pomocą blancodarowizny BSV... nie pomagają mi w ogóle, ponieważ żadna możliwa konstrukcja BSV nie zgadza się z moimi wyobrażeniami dotyczącymi okresu trwania, a wręcz kosztuje dodatkowo pieniądze!

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

rozwiązaniem może być kredyt fotowoltaiczny udzielany przez kasę oszczędnościową. Istnieje możliwość pośredniego finansowania na 2 lata i 10 miesięcy, po czym będzie można przejść na kredyt budowlany, który można spłacić w dowolnym momencie.

Napisany przez spogol
Dziękuję za wskazówkę. Który BSK oferuje taki model z tak szybkim przydziałem?

Napisany przez C. Andreas
spogol pisze:
Dziękuję za wskazanie. Który Bausparkasse oferuje taki model z tak szybkim przydziałem?

Wüstenrot oferuje taki model. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie:
https://www.mein-bauspar-vergleich.d...hen-vergleich/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata