Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Postbank wypowiada bez podania przyczyny rachunek osobisty.

Napisany przez EmilEngel
Dwa tygodnie temu Postbank wypowiedział mi po 20 latach współpracy konto osobiste razem z wszystkim, co do niego należy. Nie potrafię tego wytłumaczyć. Nigdy nie przekroczyłem stanu konta ani nie miałem na nim salda ujemnego, wręcz przeciwnie miałem czterocyfrowe saldo dodatnie. Moje dane w Schufa są bardzo dobre. Warunki umowy przewidują możliwość wypowiedzenia konta przez bank - ale tutaj powinien być jakiś powód. Zadzwoniłem na infolinię, ale nie wiedzieli nic na ten temat. Teraz złożyłem zapytanie pisemnie. Postbank odmawia podania przyczyny. Czy ktoś może sobie wyobrazić, jaki mógłby być powód takiej decyzji?

Napisany przez IsNichWahr
Przyjmowanie pieniędzy za pośrednictwem osób trzecich? Prowadzenie transakcji biznesowych przez nie?

Otwórz po prostu nowe konto w innym banku. Kto chciałby utrzymywać relacje biznesowe z kimś, kto traktuje w ten sposób swoich stałych klientów?

Napisany przez EmilEngel
Przyjęcie pieniędzy od osób trzecich? Prowadzenie długów i wydatków biznesowych? Wszystko to nie! Wygląda na to, że będę musiał to zrobić.

Napisany przez 2tneub
Postbank blokuje konto: „Gdzie są moje 30 000 euro?” - Bild.de

Napisany przez Cici
Istnieje podejrzenie prania brudnych pieniędzy. W takim przypadku bank nie może powiedzieć Ci, dlaczego zamknął/zawiesił Twoje konto. Niestety w wielu bankach zdarzają się zwolnienia bez podania przyczyny. Często jest to związane z częstymi/dużymi wpłatami gotówki, przelewami z zagranicy lub do zagranicy, przelewami na lub z kont, których właściciele są podejrzani o pranie brudnych pieniędzy lub związani z przestępstwami, itp. Gdy jakiś algorytm zasygnalizuje, że może dochodzić do prania brudnych pieniędzy, bank woli wypowiedzieć umowę raz za dużo, niż raz za mało. Dlatego prawdziwej przyczyny raczej się nie dowiesz. Jeśli Twoje konto jest dla Ciebie ważne, warto spróbować skontaktować się z rzecznikiem banku, ale szanse na sukces przez tę drogę są również niewielkie.

Napisany przez EmilEngel
Dziękuję Cici. Ja jako emeryt nie dokonuję wpłat gotówkowych, transferów zagranicznych ani nie wiem, co robią inni ludzie albo firmy, którym przesyłam pieniądze. Trochę więcej wrażliwości byłoby mile widziane...

Napisany przez Ozymandias
Wniosek o zwrot podwyżek opłat zgodnie z wyrokiem Bundesgerichtshof (BGH).

Klienci nierentowni są obecnie również rozwiązywani umowy. Szukaj nowego banku, nie opłaca się kłócić.

Udzielenie informacji zgodnie z RODO może również być pomocne. Tutaj widoczne jest wewnętrzne ocenianie bankowe.

Napisany przez Dante
A co teraz z pieniędzmi, które były na koncie?

Napisany przez brainy
Postbank niestety stał się Deutsche Bank.

Trzymaj się z daleka od DB, Postbank i BHW

Napisany przez EmilEngel
Nie zapłaciłem opłat - może dlatego zostanę zwolniony. Od wpłaty 3000 E konta są bezpłatne. Udało mi się to zebrać. Mam jeszcze dostęp do konta do połowy września. Do grupy Deutsche Bank należy także Norisbank. Należy jej koniecznie unikać.

Napisany przez brainy
Wtedy mogę tylko potrząsnąć głową. Jakiego klienta oni chcą zdobyć?

Napisany przez ZehWeh
Istnieje wystarczająca liczba innych banków. Kiedyś korzystałam z Deutsche Postbank, ale obsługa zaczęła się pogarszać, a potem nagle zaczęły się pojawiać opłaty za wszystko. Przeszłam więc do Consorsbank i od tego czasu nie mam żadnych zastrzeżeń. Na szczęście nadal istnieje kilka banków, które nie traktują klientów jak krów do dojenia, a wypowiedzenie umowy to jedyny język, który instytucje takie jak Deutsche Postbank rozumieją.

Mam wrażenie, że Deutsche Postbank nie chce już cyfrowych klientów, czyli głównie młodych ludzi, i stopniowo ich eliminuje. Zamiast tego nakłada nowe opłaty na klientów korzystających z placówek, czyli głównie starsze pokolenie, które nie ma pojęcia o bankowości internetowej.

Napisany przez EmilEngel
Banki otrzymały orzeczenie Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, zgodnie z którym potrzebują zgody klienta, aby podnieść opłaty (czyli zmienić umowę). W przypadku innych rodzajów umów jest to normą od dawna. W przypadku innych rodzajów umów również obowiązuje zasada, że jeśli jedna strona jest znacznie silniejsza od drugiej, silniejsza strona potrzebuje powodu do wypowiedzenia umowy (np. umowy najmu). Dlaczego nie obowiązuje to również umów bankowych?

Napisany przez EmilEngel
Banki otrzymały decyzję Federalnego Trybunału Sprawiedliwości (BGH), że potrzebują zgody klienta, aby podnieść opłaty (zmodyfikować umowę). W przypadku innych rodzajów umów, jest to już dawno obowiązujące. W przypadku innych rodzajów umów, jeśli jedna strona jest znacznie silniejsza od drugiej, silniejsza strona potrzebuje podstawy do wypowiedzenia umowy (np. umowa najmu). Dlaczego nie dotyczy to także umów bankowych?

Napisany przez Ozymandias
Sparkassen mogą rozwiązać umowę tylko z określonych powodów, więc po prostu przejdź do nich, jeśli nie jesteś zadowolony z możliwości rozwiązania umowy przez banki prywatne.

Napisany przez Enzoz
To właśnie przydarzyło się mojej partnerce życiowej - została zwolniona bezpodstawnie pomimo sześciocyfrowej nadwyżki (rozumianej z sprzedaży nieruchomości), za którą Postbank ostatecznie pobrał spore opłaty przechowawcze! Bez ostrzeżenia - nagle jej karta przestała działać... Moim zdaniem przyczyną jest niezgoda na podwyżkę opłat. To skandal, zwłaszcza że nie miała innego konta i teraz nie może dostać się do swoich pieniędzy! Podobne negatywne doświadczenia miałem też z BHW...

Napisany przez bruno68
Już niedługo marka Postbank zostanie zamknięta ze względu na brak sukcesu.

Bo rzekomo brak klientów, których klienci powinni przejść do pięknej DB! Tak, aby klienci mogli być obracani+ kilka razy przez maszynę do mielenia mięsa i w ten sposób zostać oszukani o swoje majątki.
Przy czym sam się cofa z obszaru.

Zapamiętaj: Płacić dużo za niewiele usług! Dla twardych pieniędzy, otrzymuje się tylko bezużyteczny hałas, dym i bezwartościowy szrot.

bruno68

Napisany przez Birgit
EmilEngel pisze:
Czy ktoś może sobie wyobrazić powód tego działania?

Jeśli klient nie wyrazi zgody na zmianę Regulaminu/Cennika, bank sprawdza, czy klient jest nadal wystarczająco wartościowy dla banku.
Jeśli nie, to dochodzi do wypowiedzenia umowy. To może być np. powód, dla którego w Twoim przypadku została złożona wypowiedzenie.

Napisany przez Moizi
Mogę również sobie wyobrazić, że to jest powód zwolnienia przez Postbank. Jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego nie chce podać żadnego uzasadnienia.

Napisany przez StGe1973
Wszystkie pisma (przynajmniej nasze) wyraźnie i jednoznacznie stwierdzają, że zgoda jest konieczna, aby zapewnić dalszą relację handlową. Czy w każdym przypadku prowadzi to do wypowiedzenia umowy, to inna sprawa. Niemniej jednak prawdopodobieństwo jest bardzo wysokie, że tak się stanie.

W każdym razie jeśli ktoś nie chce tego zrobić, powinien przynajmniej szybko mieć dostęp do alternatywnego konta. To jest właśnie, moim zdaniem, większy błąd, który popełniają odmawiający zgody...

Nie ma znaczenia, czy alternatywą jest inne istniejące konto czy otwarcie nowego. To samo tam się stanie, a przy otwieraniu nowego jest to z góry uwzględnione...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata