Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto zagraniczne w Szwajcarii, Norwegii, Szwecji

Napisany przez MannaManna
Cześć wszystkim, potrzebuję porady lub kogoś, kto ma tutaj dobre doświadczenia, które mógłby podzielić się ze mną:

Tło: Ponieważ inflacja w strefie euro i dolarze zaczyna nabierać tempa, chciałbym (jako jedno z wielu środków) ulokować pewną sumę moich środków pieniężnych na koncie w obcej walucie.

Konto w obcej walucie: Zastanawiałem się nad kontem w obcej walucie w niemieckim banku, ale mają one również tylko standardowe zabezpieczenie 100 tys. EUR. Oznacza to, że w przypadku większej inflacji zabezpieczone są tylko 100 tys. EUR, a nie równowartość kwoty w obcej walucie. Teoretycznie 100 tys. EUR mogą mieć niewielką wartość w przypadku hiperinflacji. Chciałbym jednak zabezpieczyć dzisiejszą wartość danej sumy.

Konto za granicą: Według mojego zrozumienia pozostaje jedynie konto za granicą, w możliwie stabilnej walucie i obszarze prawnym. Miałem na myśli Szwajcarię, Norwegię lub Szwecję (częściowo w UE, ale nie w strefie euro).

Moje pytanie: Czy możecie polecić banki, w których można bezpiecznie trzymać pieniądze z Niemiec, oczywiście legalnie i z wiedzą urzędu skarbowego?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Napisany przez bruno68
Cześć MannaManna,

dla czego? Po prostu zainwestować czy budować strukturę majątku?

Mało kto kwalifikuje się do tego, a własne transakcje raczej nie wchodzą w grę, ponieważ w zależności od kwoty niezależna instytucja musi przeprowadzić weryfikację na miejscu.

Pośrednik bierze na siebie odpowiedzialność za to, cywilną i karnej, aby wszystko było zgodne!

Niemieccy pośrednicy pracujący dla szwajcarskich banków powinni mieć odrębne uprawnienia, status delegata. Ale znalezienie szwajcarskiego banku, który przyjmuje euro, zamienia je na franki szwajcarskie i prowadzi strukturyzowane zarządzanie majątkiem, będzie bardzo, bardzo trudne.

Bo to pranie brudnych pieniędzy! To idealne zaciemnienie pochodzenia majątku!!

Jednak o ile to na miejscu zweryfikuje i zatwierdzi osoba trzecia, nie będzie to przypadkiem ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy (GWG).

Ale odnalezienie takich pośredników, którzy mogą to wyjaśnić, udokumentować i doradzić, jest zadaniem dla bardzo niewielu niemieckich pośredników!

Skontaktuj się, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej!

bruno68

Napisany przez StGe1973
Mamy konto firmowe w Szwajcarii... zasadniczo bardzo proste. Jedziesz do Szwajcarii i tam otwierasz konto. Online będzie to trudne, ponieważ musisz się zidentyfikować za pomocą dowodu osobistego, itp. Następnie otrzymasz dostęp online i będziesz mógł zarządzać wszystkim z Niemiec. Możesz także przelać tam euro lub wpłacić gotówkę, ale będzie to kosztować trochę, ponieważ są to wpłaty w obcej walucie. Ale wtedy na koncie będą szwajcarskie franki. Czarna gotówka nie jest już możliwa, ponieważ Szwajcaria ma umowę informacyjną z UE, co oznacza, że twoje środki zostaną zgłoszone do Niemiec. I tak nie chcesz tego, ale muszę to wspomnieć. Jesteśmy tam po prostu w RaiBa. Nie mogę ci powiedzieć, jak bezpieczne jest to miejsce. Mamy tylko wpłaty klientów szwajcarskich i regularnie przekazujemy środki do Niemiec. Jeśli zależy ci na bezpieczeństwie, wybierz bank kantonalny w Szwajcarii, ponieważ wtedy państwo byłoby odpowiedzialne.

Napisany przez florianmeier
Jeśli nie ufasz swojemu bankowi, możesz ulokować swoje pieniądze w funduszach rynku pieniężnego denominowanych w obcej walucie.

Degiro właśnie zlikwidował wszystko poza funtem i dolarem. Zbyt małe zapotrzebowanie. Pojawiły się Szwajcarzy i Skandynawowie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata