Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Prowizja pośrednika dla wspólnoty spadkowej

Napisany przez mama20
Mam pytanie i mam nadzieję, że mi pomożesz!

Wspólnota spadkowa 8 osób wyznaczyła jedną osobę do podejmowania działań w celu sprzedaży nieruchomości. Od tej osoby otrzymałem wyłączne zlecenie na sprzedaż przez agencję nieruchomości i teraz wszyscy idą do notariusza, nieruchomość zostanie sprzedana, a cena sprzedaży zostanie wpłacona na konto spadkowe.
Jak i komu teraz mam wystawić fakturę, każdemu spadkobiercy osobno? A jeśli tak, to czy zależnie od wysokości udziału spadkowego? Czy fakturę powinno się opłacić z konta spadkowego, czy mam ją skierować do osoby pełnomocnej czy też do wspólnoty spadkowej, ale pod jakim adresem?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Uwaga, opinia laika:

Moim zdaniem, rachunek należy wystawić dla wspólnoty spadkobierców. Przecież ktoś musiał zlecić zadanie w imieniu wspólnoty spadkobierców. Na ten adres wysłałbym rachunek:

Wspólnota spadkobierców Müller Meier Schulze
Max Schulze
Musterstraße 1
99999 Musterhausen.

Napisany przez 2utopus
Tutaj także moje amatorskie zdanie:

Najpierw powinien zapłacić zleceniodawca - czyli pełnomocnik - który może potem odzyskać te pieniądze od pozostałych spadkobierców.

Jest dla mnie jednak dziwne, że profesjonalny pośrednik nie wie, komu wystawić fakturę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata