Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana pracy po finansowaniu budowy / kredycie

Napisany przez WheelyDE
Cześć wszystkim,

moja sytuacja wygląda tak:

Mamy obietnicę zakupu domu, którą chcielibyśmy oczywiście zrealizować.

Jednak w zeszłym miesiącu otrzymałem ofertę nowej pracy, w której zarabiam znacznie więcej (obecnie 2600 / nowa praca: 3600 netto miesięcznie).

Moja dziewczyna i ja chcielibyśmy podzielić kredyt (ok. 350 000 €), aby spłata była łatwiejsza.

Ona zarabia obecnie około 2200 euro netto miesięcznie.

W tym tygodniu mamy spotkanie z doradcą finansowym (który współpracuje z agentem nieruchomości), aby finalizować finansowanie. doradca ma już wszystkie nasze dokumenty i praktycznie poinformował nas, że wspólne sfinansowanie nie będzie problemem. Jednak doradca finansowy nie został jeszcze poinformowany o zmianie pracodawcy.

Ponieważ już podpisałem umowę o pracę, ale jeszcze nie złożyłem wypowiedzenia w obecnym miejscu pracy, obecnie jestem w zatrudnieniu na czas nieokreślony. Finansowanie nie powinno mieć z tym problemów.

Płatność za Dom będzie jednak wymagalna dopiero w przyszłym roku, ponieważ obiekt jest obecnie wynajmowany. Wypłata nastąpiłaby więc w późniejszym terminie.

Czy muszę zgłosić bankowi zmianę pracodawcy po podpisaniu umowy kredytowej? Jeśli tak, jakie byłyby szanse na otrzymanie kredytu?

Jakie inne opcje mielibyśmy w takiej sytuacji?

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale się wyraziłem.

Dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli zarabiasz dodatkowe 1000 EUR miesięcznie, nie powinno to być problemem dla finansującego banku.
Jednak ważne jest, czy jesteś na okresie próbnym czy od razu zatrudniony na czas nieokreślony?
W przypadku finansowania hipotecznego w okresie próbnym większość banków nadal bierze to pod uwagę.
Warto to jednak wcześniej ustalić.
Jeśli nie dogadasz się z aktualnym bankiem, zawsze znajdziesz innego partnera bankowego, który wesprze twoje plany z tymi samymi oprocentowaniami.

Napisany przez WheelyDE
Dziękuję za odpowiedź. Tak, będę miał/a 6-miesięczny okres próbny od 1.11. Po okresie próbnym zatrudnienie automatycznie przekształci się w stałe zatrudnienie bezterminowe.

Napisany przez NaTwoim13
Nie widzę tutaj żadnych problemów, aby wniosek finansowy zakończył się pozytywną opinią kredytową!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata