Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Spółka partnerska dla drobnych przedsiębiorców do wynajmu na Airbnb?

Napisany przez membersound
Cześć ludzie,

od połowy zeszłego roku wynajmujemy nasze mieszkanie na poddaszu przez Airbnb i inne platformy.

Skarbówka poinformowała mnie teraz, że dla mnie i mojej żony została założona spółka z o.o. i będziemy teraz prowadzeni jako małe przedsiębiorstwo, ze zmienionym numerem podatkowym.

Pytanie: Czy to jest standardowa procedura Urzędu Skarbowego, że oni w naszym imieniu zakładają spółkę z o.o.?
Czy wynikają z tego dla mnie jakieś dodatkowe obowiązki, korzyści lub wady?

Dzięki

Napisany przez 2tneub
membersound pisze:
Cześć ludzie,

od połowy zeszłego roku wynajmujemy nasze mieszkanie na poddaszu przez Airbnb i inne strony.
Teraz Urząd Skarbowy poinformował mnie, że dla mnie i mojej żony zostanie założona spółka cywilna (GbR) i będziemy funkcjonować jako przedsiębiorcy zwolnieni z podatku VAT, z nowym numerem podatkowym.
Pytanie: czy to normalne postępowanie Urzędu Skarbowego, że zakładają oni w naszym imieniu spółkę cywilną?

Spółka cywilna powstała, gdy działa się wspólnie.
W rezultacie spółka cywilna powstaje już wtedy, gdy kilku przyjaciół wrzuca pieniądze razem, wrzuca je do automatu w kasynie i dzielą się zyskami.
Jednak zyski z kasyna, w przeciwieństwie do wynajmu, nie podlegają opodatkowaniu.
O ile mi wiadomo, nie istnieją żadne szczególne przepisy dotyczące zakładania spółki cywilnej.

Cytat od membersound

Czy wynikają z tego dla mnie jakieś dodatkowe obowiązki, korzyści czy wady?

Jako spółka cywilna musicie złożyć odręczne i jednolite oświadczenie o ustaleniu. Zyski z tego wynikające, z kolei (prawdopodobnie 50/50) trzeba zgłosić w zeznaniach podatkowych.
W każdym razie, jeśli dochód osiągnięty jest znaczący, będziesz teraz zobowiązany do składania zeznań podatkowych i musisz przestrzegać terminów składania.
Obecnie wydaje się istnieć różne orzeczenia sądowe dotyczące tego, czy dochody należy ustalić w ramach odrębnego i jednolitego ustalania jako spółka cywilna, czy też czy można to zrobić w ramach wspólnego zeznania podatkowego przy niewielkim zakresie między małżonkami.
https://www.haufe.de/steuern/rechtsp...66_424658.html

Wada:
Jeśli zlecasz przygotowanie zeznania podatkowego doradcy podatkowemu, z pewnością wariant z odrębnym i jednolitym ustaleniem będzie prawdopodobnie nieco droższy.
To jednak tylko przypuszczenie.

Więcej informacji na temat wynajmu przez Airbnb można znaleźć na przykład tutaj: https://www.steuern.de/airbnb-vermietung-versteuern

Napisany przez membersound
Dziękuję bardzo!

Faktycznie po prostu podzieliliśmy to na pół.
Skoro i tak sam robię zeznanie podatkowe, to przynajmniej nie będzie drożej.
Tak czy inaczej robię to co roku. Już chociażby dla ulgi na dojazdy.

W takim razie przed następnym zeznaniem podatkowym muszę zadzwonić i zapytać, czy chcą, żeby wszystko było w jednym zeznaniu, czy może powinienem coś podzielić...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata