Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Hexagon WHEN HEXN) nowy na liście życzeń

Napisany przez 2cybercrash
Hexagon (HEXN) jest zwycięzcą w pokerowej rozgrywce dotyczącej przejęcia Leica Geosystems. Przypadkiem zauważyłem, że Hexagon notowane są na SWX pod zagranicznymi certyfikatami. Kurs rośnie znacząco i oscyluje obecnie w granicach 36/37 CHF. Problemem są brakujące dane, wskaźniki takie jak zysk na akcję w stosunku do ceny, itp. nie są uwzględnione, a dywidenda jest niewiadoma. Udało mi się w miarę mozolnie, poprzez koronę szwedzką, uzyskać kilka skromnych danych finansowych. Na przykład PE wynoszące 16.5 dla 2004 roku, ale to już przeszłość, prognozy/perspektywy są rzadkie. Co gorsza, brak handlu na SWX, brak obrotów, tylko obligacje pod surowym przymusem wystawione przez banki. Rynek obecnie w ogóle nie działa, podobnie jak w przypadku DSM, która właściwie byłaby interesująca. Przy tej okazji muszę znowu stwierdzić, że wydajnie radzący sobie Giveaudan (handlowany krótko i nerwowo blisko 825) kompletnie mi umknął, szkoda.

Kursy Hexagon w Szwecji, we Frankfurcie i na SWX są słabe, kursy w SWX-Zertifikat jak zwykle erratic postawione, poza giełdą. Nawet przejęty Leica Geosystems traci na wartości. Spekuluję, że wkrótce na SWX w Zertifikat zacznie się bardziej aktywna wymiana, przecież byli liczni akcjonariusze Leica. Dziś otrzymałem zlecenie kupna niemal poniżej 36, często ceny kupna były powyżej 40. Przeliczam kursy Szwecji i Frankfurtu na CHF i ustawiam własne limity. Czy to pewna inwestycja wartościowa, mam nadzieję, że nie stanie się zbyt obciążająca ze względu na przejęcie? Zauważam również, że dzisiaj Schindler i Sulzer są nieustannie poszukiwane, nawet Kuoni, wskaźniki PE z nowymi prognozami wydają się atrakcyjne, tylko liczby muszą być spełnione.

Dziś po raz pierwszy kursy SWX-Zertifikat w wysokości CHF 37 są handlowane w niskim wolumenie od czasu wskazania. Najpierw obserwuj, czy lepiej jest po prostu trzymać czy handlować? Również dość słaby kurs na głównym segmencie w Szwecji. Czy to perełka czy martwe kapitały?

Napisany przez Simona
Akcje w Szwecji były dziś raczej dość zmienne. W ogóle ich nie obserwuję. giełda frankfurcka, obroty w senie? Dane na 14.2.? Wykres wygląda raczej jak z kuponu promocyjnego. Resztę znasz lepiej. Pozdrowienia, Simona Jeśli chodzi o akcje, wolałbym twój zalecenie w sprawie Conti.

To po prostu kwestia perspektywy, Leica GS była perełką, nie wiem jeszcze, co to jest Hexagon, nauczyłem się u Szwedów, że lepiej nie podejmować ryzyka. (Sprawa Ericsson, ABB i innych). Nie mam nic przeciwko kuponom z rabatem, wolę je niż Łańcuchy ogniowe, które pochłaniają cały kapitał roboczy. Moja strategia polega na dywersyfikacji. Wolę zbierać kuponiki i perełki, znany także jako podejście wartościowe. Nie mam ochoty co chwilę sprawdzać, kiedy znowu muszę wyciągnąć silną linę, bo kilka D-Zuckerów spaliło nerwy zabezpieczeń.

Napisany przez Simona
:roll: Niektórym cukrze chyba zeszła nazwa od wczoraj do dziś. Dlatego dzisiaj są znowu interesujące ceny zakupu i zakupu. Zobaczymy, jak wygląda moje do wieczora? Ale w poniedziałek na pewno znowu 8) :lol: Pozdrowienia, Simona

Dzisiaj w przypadku certyfikatu SWX firmy Hexagon kursy są prawie o 2% wyższe od ceny zakupu, co zostało zaznaczone w księdze zleceń. Brak handlu, wolumen kilkaset sztuk, brak transakcji. Dlatego postanawiam dokonać pierwszej próby sprzedaży małego pakietu dokładnie po cenie sprzedaży z księgi zleceń. O dziwo, kurs został wykonany w ułamku sekundy, a to wszystko za pośrednictwem Swissquote! Z UBS-Tradepac w przypadku certyfikatów SWX-USA miałem zupełnie inne doświadczenia, kursy kupna/sprzedaży były mylące, kursy były od razu wycofywane po wpisaniu, zlecenia zawieszone i brak wykonania.W każdym razie dzisiaj doskonała, czysta transakcja z certyfikatem SWX-Hexagon. To ważny warunek dla inwestycji wartościowych lub zleceń (na około 100 sztuk) w tym certyfikacie zagranicznym. Być może wtedy wolumen również trochę wzrośnie, gdy wszyscy byli właściciele firmy Leica przeniosą się do Hexagona lub już się przenieśli? Dlaczego szwajcarskie fundusze emerytalne i instytucje nie inwestują/handlują w Hexagonie? Ślepota umysłowa i manualna?

Sprawdź, że idą naprzód nawet bez mnie, dzisiaj kurs wynosi 39.5. Pozostaje na liście obserwowanych, w każdym razie nie jest martwym kapitałem, teraz pytanie, gdzie się zatrzyma, gdy zwolni.

Kontynuując, HEXN jest zwycięzcą przejęcia Leica Geosystems. Niewielką uwagę przykuwa certyfikat SWX HEXN, którego kurs rozwija się niezwykle znacząco mimo niespójnych cen. Niestety, aktualizacje są również słabo dostępne i trzeba znać szwedzki, aby to zrozumieć. Bilans jest solidny, spokojny i mało zauważany, co jest dobrze! Niedawno kurs podzielono w stosunku 1:2. Postanowiłem bez dodatkowych badań lub przesłanek fundamentalnych zainwestować na zmianę w tę branżę w celu dywersyfikacji. Aktualnie certyfikat SWX dostępny jest za 24 CHF.

Optyczna ułatwiona przez Splitt 1:2 pomogła kursowi. Mało zauważana inwestycja value SWX-Ausland-Segment, bardzo niskie obroty, ale zaskakująco uczciwa i przyjazna dla klientów, oferowane kursy są faktycznie płatne! Decyduję się na zawarcie transakcji z powodu ekscentrycznej handlowej aktywności i uzyskuję zamknięcie, 26,75 (!) 8% netto w 15 dni, było to tylko małe zlecenie. Wartość powinna być lepiej śledzona na szwedzkiej stronie internetowej, ktoś może lepiej znać szwedzki? Poza tym, różnica jest imponująca, można było po prostu zignorować wartość odnotowaną przez SWX!

Napisany przez ADMCI4
W listopadzie ostatniego roku zdecydowałem się zainwestować w jedno z pakietów na polecenie Stocka. Miałem zamiar wycofać się pod koniec roku, ponieważ, jak zawsze narzekał Cypercrash, obroty na rynku były bardzo niskie, a wartość prawie w ogóle się nie zmieniała. Czasami różnica między ceną zakupu a sprzedaży była bardzo wysoka - nawet do 10%. Również dostęp do informacji był skromny i nadal tak jest. Mimo to, pozostałem w grze - dobra rzecz wymaga czasu. Po podziale, cena akcji znacznie wzrosła. Od dłuższego czasu próbuję dowiedzieć się, jakie były tego powody. W jakiś sposób cała sytuacja wydaje mi się podejrzana, dlaczego tytuł, bez żadnych konkretnych nowości (i analiz), w krótkim czasie wzrósł o (niemal duchowne) 50%. Informacje od guru ze znajomością języka szwedzkiego byłyby tu na pewno pomocne. Pozdrowienia Heinz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata