Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypłata z umowy Riester!

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim

Moje pytanie brzmi, czy mogę miesięcznie wypłacać pieniądze z mojej umowy Fundusz-Riester i spłacać nimi pożyczkę bankową, kapitał + odsetki?
Do jakiej wysokości mogę to zrobić, do gwarantowanej wartości lub całkowitej wartości umowy?
pożyczka jest jeszcze konsorcjowana przez około 3 lata, a potem pozostanie na niej jakaś reszta. !

Czy to jest możliwe?
Dziękuję bardzo

Re: Wypłata z umowy Riester!

Napisany przez EinReBerec
Cześć rheingeist,

jakiego rodzaju emeryturę Riester posiadasz? Czy to jest emerytura pieniężna Riester, czyli umowa Riester dla prywatnej emerytury? Czy może Riester mieszkaniowy, przeznaczony na budowę nieruchomości?

Jeśli chodzi o emeryturę pieniężną Riester:
Kapitał z umowy pieniężnej Riester można w całości lub częściowo wypłacić. W przypadku częściowej wypłaty obowiązuje podwójne ograniczenie, że musisz wypłacić co najmniej 3000 euro, ale w umowie pieniężnej Riester musi pozostać co najmniej 3000 euro. [Verbraucherzentrale]

W przypadku Riester mieszkaniowego jest trochę bardziej skomplikowane i zależy między innymi od rodzaju kredytu. Jaki rodzaj umowy posiadasz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata