Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wohnriester z zaliczką z 2012 r. - Schwäbisch Hall

Napisany przez Paulchen01
Cześć wszystkim!

W połowie 2012 roku podpisałem umowę kredytu hipotecznego na istniejącą nieruchomość. Część tej kwoty przypada na zaliczkową pożyczkę od Schwäbisch Hall. Na tę część kwoty został zawarty kontrakt oszczędnościowy (Wohnriester) jako początkowo planowana refinansująca umowa.

Teraz mam kilka kwestii na myśli:

1. Ze względu na obecną sytuację na rynku chcę anulować zaliczkową pożyczkę pod koniec 2022 roku (10 lat po wypłacie).
2. Chciałbym nadal oszczędzać na kontrakcie oszczędnościowym (Wohnriester) niezależnie od tego i pozostawić tam istniejące środki. Tłem są zachęty i relatywnie wysokie oprocentowanie tego konta. Chcę zrezygnować z kredytu tego kontraktu na rzecz ewentualnej premii za lojalność (= wyższe oprocentowanie salda)

Słyszałem teraz, że w takim układzie kontraktowym saldo z kontraktu Wohnriester zawsze musi być używane do spłaty. Czy to faktycznie jest takie prawdziwe? Zawsze zakładałem, że ogólnie rzecz biorąc, są to dwa osobne kontrakty i anulowanie kredytu nie ma bezpośredniego wpływu na kontrakt oszczędnościowy.

Miałbym jeszcze jedno pytanie odnośnie konta ulg mieszkaniowych. Czy fikcyjne konto jest oprocentowane od początku umowy (czyli od 2012 roku) czy dopiero po wykorzystaniu/wypłacie środków z kontraktu Wohnriester z oprocentowaniem 2%?

Może ktoś mi pomóc, bardzo bym był wdzięczny.

Pozdrawiam

Paulchen01

PS. Jestem tutaj nowy. Jeśli moje pytania zostały już zadane gdzie indziej, proszę bądźcie łagodni ze mną...

Re: Wohnriester z zaliczką z 2012 r. - Schwäbisch Hall

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, tak się składa, że w przypadku wypowiedzenia zaliczki przedterminowej BSH również wypowiada Wohnriester i potrąca salda z zaliczki przedterminowej.

Od tego momentu fikcyjne konto dofinansowania mieszkaniowego zostaje utworzone z saldem z BSV i fikcyjnie oprocentowane 2%.

Nawiasem mówiąc, dopiero 10 lat po pełnym wypłaceniu z okresem wypowiedzenia półrocznym można spłacić zaliczkę przedterminową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata