Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne - Fałszywe informacje w aplikacji

Napisany przez AndreasS
Cześć,
właśnie wykupiłem ubezpieczenie dodatkowe na zęby. W formularzu pytano, czy obecnie prowadzone jest leczenie protetyczne, zalecane lub planowane. Dokładna treść brzmi:

„Czy obecnie prowadzone jest leczenie protetyczne, leczenie kanałowe i/lub leczenie z powodu paradontozy, czy jest zalecane lub planowane?”

Odpowiedziałem na to pytanie w dobrej wierze, że nie.

Brakuje mi dwóch zębów, a jeden ząb został poddany leczeniu kanałowemu i NIE został zakoronowany. Dwukrotne usunięcie i leczenie kanałowe miały miejsce 7 lat temu u innego dentysty niż ten, u którego obecnie jestem pacjentem. Mój obecny dentysta na pewno nie zalecił mi dotychczas żadnego postępowania. Niestety nie pamiętam już, czy ówczesny stomatolog polecał mi zakoronowanie zęba poddanego leczeniu kanałowemu lub mosty dla obydwu brakujących zębów.

Teraz martwię się oczywiście, że w razie wypłaty odszkodowania ubezpieczenie przeanalizuje moją sytuację i w najgorszym przypadku anuluje umowę ubezpieczenia z powodu niewłaściwych informacji w ankiecie. Niestety nie mogę już uzyskać dostępu do dokumentacji, ponieważ dentysta zmarł kilka lat temu.

Mam więc pytanie:

Czy jest prawdopodobne, że ubezpieczyciel zagłębi się w tak daleką przeszłość? Czy w ogóle byłoby możliwe dla ubezpieczyciela ustalenie, u jakiego lekarza byłem leczony tak dawno temu? Nawet jeśli ubezpieczenie dodatkowe na zęby zapytałoby u ubezpieczyciela zdrowotnego, z mojej wiedzy dane te są usuwane po 4 latach, czyż nie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez Moizi
Sam zdałem sobie sprawę, że ząb był leczony wewnętrznie. Więc nie musisz się obwiniać. A jeśli to wszystko miało miejsce ponad cztery lata temu, nie przejmuj się.

Napisany przez Marc2512
Cześć, brakujące 2 zęby na pewno nie są objęte ubezpieczeniem. To nie ma znaczenia, czy siedem lat temu zalecono leczenie kanałowe. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata