Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy ETF potrzebuje pomocy.

Napisany przez ProWiemer
Cześć drogie forum, od kilku miesięcy regularnie odkładam 300 € miesięcznie na ETF-y i aktualnie zdecydowałem się na następujące: ISHSIII-CORE MSCI WLD DLA - IE00B4L5Y983 = 150€ ISHSVII-CORE S+P500 DLACC - IE00B5BMR087 = 100€ IS C.MSCI EMIMI U.ETF DLA - IE00BKM4GZ66 = 50€ Moim celem jest osiągnięcie wysokiej stopy zwrotu w długim okresie. Czy ten plan oszczędzania jest odpowiedni, a podział wpłat jest w porządku, czy ktoś ma pomysł na lepsze połączenie? Jak już powiedziałem, jestem nowicjuszem w tym temacie i trochę się zorientowałem, po czym wybrałem powyższe trzy. Jestem jednak otwarty na wszelkie sugestie, ponieważ mogę łatwo zmienić zdanie, ponieważ nie wpłacam na to jeszcze tak długo. Z góry dziękuję za wsparcie i pomoc.

Napisany przez 2utopus
Byłoby bardziej przyjazne dla użytkownika, gdybyś napisał odpowiednie oznaczenia/indeksy/etc.
(Dlaczego każdy ma samemu wyszukiwać te informacje, skoro Ty powinieneś je mieć - przynajmniej ja nie znam wszystkich WKN.)

Dlaczego właśnie 3 różne - czy nie wystarczyłby światowy ETF?

Napisany przez ProWiemer
Okay, dzięki za wskazówkę, teraz dodałem oznaczenie przed tym. A co do Twojego pytania dlaczego 3 sztuki, przeczytałem na wielu stronach, że warto trochę szerzej rozłożyć ryzyko, dlatego wpadłem na ten pomysł.

Napisany przez ZehWeh
Nie poszerzasz tego bardziej, ale nadajesz większe znaczenie USA. Porównaj po prostu, jakie pozycje są w Core World i w S&P500.

Napisany przez 2titan1981
W takim przypadku wystarczyłby fundusz obligacji. Chyba że masz większy portfel > 50.000€.

Napisany przez ProWiemer
Czyli lepiej zainwestować całe 300 € w MSCI World? Moje ogólne portfele wynoszą ponad 50k, ale są wypełnione innymi funduszami z przeszłości. Z MSCI i dwoma innymi funduszami działam stosunkowo niedawno.

Napisany przez Birgit
Dlaczego nie zainwestować w Vanguard All World A1JX52 (dywidendowy) lub A2PKXG (kapitalizujący) To da Ci szerokie rozproszenie i tylko 1 ETF

Napisany przez 2utopus
ProWiemer pisze:
Czy więc lepiej zainwestować całą kwotę 300 € w MSCI World?

Moje całkowite portfolio wynosi ponad 50k, ale jest złożone z innych funduszy z przeszłości.

Z MSCI i dwoma innymi jestem stosunkowo nowy.

W takim razie raczej zalecam sprawdzenie opłat (TER) dostępnych funduszy i ewentualne przeniesienie środków.
W MSCI World już ponad 60% stanowi rynek USA - jeśli dołączymy jeszcze S&P500, udział ten będzie jeszcze większy - jeśli oczekuje się tam większego wzrostu, można oczywiście tak postąpić - ale będzie to raczej spekulacja niż zróżnicowane inwestowanie.

Napisany przez 2titan1981
Możesz zacząć od funduszu. Co byłoby interesujące, to czy już wykorzystałeś swój limit wolny od podatku. Jeśli nie, możesz kupić fundusz ETF wypłacający dywidendy, który można regularnie inwestować z niskimi kosztami. Jeśli Twój limit został już wykorzystany, warto wybrać fundusz kapitalizujący zyski. Chyba że chcesz nadal otrzymywać dywidendy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata