Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Poszukiwana refinansowanie

Napisany przez slkr2021
Witajcie,

jestem 36-letnią osobą i szukam możliwości refinansowania 2-3 większych pożyczek oraz kilku mniejszych pożyczek. Całkowita kwota wynosi 58 000 € i obecnie jest regularnie spłacana. Powodem refinansowania jest głównie możliwość obniżenia wysokości rat oraz spłacenie jednemu wierzycielowi.

Przeczytałem tutaj już kilka postów i częściowo byłem zszokowany, jak zdecydowanie reagowano na członków, którzy (tak, nigdy nie można być pewnym) są w pilnej sytuacji.

Jako miesięczną wysokość raty wyobrażam sobie 500 €, wiedząc, że całkowita spłata potrwa zgodnie z szacunkiem około 10 lat.
Dla mnie ważne jest również, aby w przypadku współpracy wszystko odbywało się oficjalnie za pośrednictwem umowy kredytowej, a także aby istniała możliwość dodatkowej spłaty. Niestety, Sparkasse (główny kredytodawca) nie zgadza się na obniżenie rat. Ze względu na mniejsze pożyczki, żadne inne banki nie zgadzają się na refinansowanie.

Jestem zatrudniony na stałe i nieokreślony czas oraz dodatkowo prowadzę częściową działalność gospodarczą, którą specjalnie nie uwzględniam w obliczeniach. Dlatego moje pytanie brzmi: Czy jest tu ktoś, kto zgodziłby się na współpracę lub ktoś, kto mógłby zarekomendować kogoś?

Dokładne przyczyny, jak doszło do obecnej sytuacji, chętnie wyjaśnię w rozmowie telefonicznej lub na przykład za pośrednictwem Skype, aby można było przyporządkować twarz do osoby.

Jeśli pojawią się dodatkowe pytania, naturalnie chętnie na nie odpowiem.

Najlepsze pozdrowienia

slkr

Napisany przez 2titan1981
Tylko droga przez doradztwo dla dłużników, rodzinę lub w ostateczności prywatne upadłości. Jeśli twoje główne bank nie chce udzielić ci kredytu indywidualnego, ma ku temu pewne powody.

Napisany przez Dante
Także przeczytałem tutaj kilka postów i byłem częściowo zszokowany tym, jak stanowczo reaguje się nawet na członków, którzy (tak, nigdy nie można być pewnym) są w pilnej sytuacji. Wiem doskonale, że tutaj nie zawsze są najmilsze osoby. Ale jeśli przeczytałeś jeden czy drugi post, z pewnością zauważyłeś, że szansa na znalezienie kogoś, kto udzieli pożyczki w wysokości 58k, jest bliska zeru. Nawet mniejsze prośby w wysokości trzech lub czterech cyfr nie mają szans powodzenia.

Napisany przez slkr2021
Cześć Dante,
tak, to nie stanowi żadnego problemu. W tej chwili chwytam się wszystkiego, co tylko możliwe. Być może nie zrozumiałam poprawnie sensu tego forum. Zadanie pytania było spowodowane ogromną ilością innych postów tutaj. Może administrator forum powinien w ogóle zakazywać takich wpisów? Zwłaszcza jeśli i tak nie prowadzą do niczego konkretnego.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

wielkim problemem w takich przypadkach jest niestety często to, że użytkownicy po prostu nie chcą widzieć prawdy. A ta prawda niestety często polega na tym, że występuje nadmierna zadłużenie, tak jak w Twoim przypadku. Wydaje się, że nie jesteś w stanie spłacać rat już, jak piszesz, i chciałbyś refinansować je na niższą ratę i wydłużyć okres spłaty na 10 lat, co jako produkt po prostu nie istnieje, albo Twój bank, który Cię dobrze zna, nie chce tego zrobić.

Dlatego pierwszym krokiem będzie skorzystanie z poradnictwa dla zadłużonych, co nie oznacza, że się zawiodłeś, ale że faktycznie chcesz podjąć działania i nie odkładać tego na później. Tam będą próbowali negocjować z wierzycielami niższe raty lub częściowe umorzenie kwoty zadłużenia wspólnie z Tobą.

Ile zarabiasz i ile osób zależnych utrzymania jest w Twojej rodzinie (żona/dzieci)?

Napisany przez bruno68
Ja,

das dlaczego czy jak długi się pojawiają, jest raczej nieistotne. Ale fakt, że jesteś pełnoletni i musisz ponosić pełną odpowiedzialność za swoje działania, jest faktem.
Nie ważne, dlaczego długi powstają. Długi zasadniczo pojawiają się, gdy przez pewien czas żyje się na krawędzi i niespodziewanie pojawiają się dodatkowe koszty.
Gdzie leży błąd? Sam fakt życia na krawędzi jest winny katastrofy. Kto nie zna tego powiedzenia: Oszczędzaj na czasie, a będziesz mieć w potrzebie!

Jednakże zdaję sobie sprawę z efektownej reklamy, służącej ogłupieniu społeczeństwa, w stylu życia, między innymi: kredyt, który jest dla Ciebie stworzony. Produkty dostosowują się do Twojego życia, ..., Patrząc na cennik, widać tam tylko prawnicze sztuczki obejmujące darmowość, za wszystko innego trzeba solidnie zapłacić.

Po to, abyś zrozumiał, że przy 96 miesiącach spłaty i Twoich 58 000 € długach, mamy już 504,20 € czystej spłaty, a dłuższe okresy spłaty generują większe odsetki!

Aby dłużnicy zrozumieli, jak beznadziejna jest ich sytuacja!

1) Masz długi
2) Nadal marzysz, że możesz ustalać reguły
3) Nie masz winy, że narosłeś długi, to była okoliczność, to inni!
......

Zazwyczaj to są wymówki. Faktem jest, że długi istnieją i muszą teraz zostać spłacone! Czy wiesz dlaczego nikt nie chce lub nie może Ci pomóc? Ponieważ Ty nie jesteś w stanie opłacić tej potrzebnej usługi.
Usługi ekspertów kosztują zawsze, ze względu na odpowiedzialność za szkody wyrządzone klientom!
Ponieważ sąd cesarski już od 1902 roku (RGZ 52,365); ... orzekł, że wystarczy, jeśli ktoś z uzasadnioną potrzebą uzyskania rzetelnej informacji zwraca się do adwokata, że w ramach zachowań socjalnych dochodzi do umowy informacyjnej wiążącej ze zobowiązaniem.
Na intencji strony nie zależy (wola związania prawnego), ale na obiektywnym horyzoncie odbiorcy (RG JW 1928, 1134 f.).
Nawet nie musi istnieć wynagrodzenie dla osoby udzielającej wskazówek.
Teraz pewnie powiedzielibyśmy: Dobrze, to już prawie 100 lat temu; ale byłbyś w kompletnym błędzie.

OLG Drezno: Pośrednik odpowiada także za poradę ustną.
Dla pośredników ubezpieczeniowych odpowiedzialność za doradztwo może wystąpić już w przypadku porad udzielonych ustnie i nawet za brak udzielenia rekomendacji. Szczegóły podaje orzeczenie wskazującego OLG Drezno, na które zwraca uwagę kancelaria Michaelis Rechtsanwälte.
Sytuacja ta nie jest zbyt częsta: asystent urzędnika rozważa przejście do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV). W ramach poszukiwań online zainteresowany pozostawia swoje dane kontaktowe na stronie internetowej pośrednika ubezpieczeniowego. Później kontaktuje go pośrednik niezależny, współpracujący z witryną internetową, i prosi między innymi o dokumentację dotyczącą stanu zdrowia zainteresowanego, cierpiącego na zespół Wolff-Parkinsona-Whitea. Po przeprowadzeniu badania rynku pośrednik informuje, że ze względu na wcześniejszą chorobę zawarcie PKV nie jest możliwe.
Jednakże zainteresowanemu później udaje się - bez udziału wspomnianego pośrednika -, przejść do PKV, jednak musi zaakceptować wyższą składkę ubezpieczeniową. W związku z tym pozwał początkowego pośrednika o odszkodowanie za fałszywe doradztwo. Pośrednik miał nie poinformować o tzw. akcji otwarcia ubezpieczycieli prywatnych, informuje Fabian Kosch z kancelarii Michaelis Rechtsanwälte.
Nowo mianowani urzędnicy często muszą płacić maksymalnie 30 procent dopłaty
Tłem są przypadki, gdy wiele firm umożliwia przyjęcie do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego bez wyłączeń świadczeń i bez oceny ryzyka z dodatkowym dopłaceniem do składki w wysokości maksymalnie 30 procent, jednak tylko w ciągu pierwszych sześciu miesięcy po pierwszym mianowaniu. O tym nie poinformował pośrednik, brzmi zarzut. Pośrednik bronił się głównie tym, że między nim a zainteresowanym w ogóle nie doszło do umowy pośrednictwa, ponieważ nie miał intencji wiązania się prawnie swoimi informacjami. Ponadto bez pisemnej pełnomocnictwa nie mógłby nawet świadczyć usług pośrednictwa, dlatego obowiązek doradztwa jest wykluczony z braku umowy i pełnomocnictwa.
OLG Drezno ma inne zdanie. W swoim postanowieniu z dnia 10 marca 2021 r. Sąd potwierdza, że umowa pośrednictwa ubezpieczeniowego nie musi być koniecznie zawarta na piśmie. Może ona powstać zarówno ustnie, jak i, jak w niniejszym przypadku, poprzez wpisanie danych kontaktowych na stronie internetowej firmy pośredniczącej i następne skontaktowanie telefoniczne w celu indywidualnego doradztwa ze strony pośrednika (Az.: 4 U 2372/20).

Obrona pośrednika nie przekonała sędziów.
Jak już wcześniej sąd niższej instancji w Lipsku (Az.: 08 O 3153/17), tak i OLG odrzucił argumentację pośrednika. Już sam telefoniczny kontakt, żądanie przesłania danych oraz zadawane pytania dotyczące sytuacji osobistej wskazywały wyraźnie na intencję wiązania prawnego w celu udzielenia doradztwa.
Przedyskutowanie potrzeb ubezpieczeniowych i skierowane pytanie dotyczące możliwości ubezpieczenia oraz warunków dołączonych do tego były wystarczające samodzielnie, aby zdefiniować obiektywny charakter działalności pośrednictwa ubezpieczeniowego.
OLG uznał istnienie umowy pośrednictwa ubezpieczeniowego uzasadniającej odpowiedzialność za doradztwo, wraz z wynikającymi z tego obowiązkami, informuje prawnik Kosch.
Wynika z tego:
Pośrednik powinien udzielać wszechstronnego doradztwa (zgodnie z paragrafami 60, 61 VVG) i tym samym między innymi informować o akcji otwarcia, która miała zastosowanie w omawianym przypadku.

Nawet osoby udzielające wskazówek ponoszą odpowiedzialność za naruszenie obowiązków informacyjnych!
Pośrednik powoływał się na to, że chciał być tylko osobą udzielającą wskazówek i dlatego nie jest odpowiednią osobą do odszkodowania.

Nawet na podstawie prezentacji papieru firmowego pośrednika, ten argument nie przekonał sędziów.

Nawet osoba udzielająca wskazówek może ponosić osobistą odpowiedzialność za naruszenie obowiązków informacyjnych (zgodnie z paragrafem 823 ust. 2 BGB w połączeniu z paragrafem 11 ust. 1 VersVermV).

W rezultacie pośrednik został zobowiązany do rekompensaty szkód z tytułu wyższej składki!

To postanowienie ma daleko idące konsekwencje. Przyjęcie umowy pośrednictwa i wynikające z niej kompleksowe obowiązki doradcze są zdecydowanie wcześniej zdefiniowane, mówi Kosch. Jeśli na podstawie obiektywnych faktów indywidualne doradztwo z potencjalnym celem zawarcia umowy ubezpieczenia już się zaczyna, rodzi się wiążący prawnie i pełny obowiązek doradztwa.

• Nawet telefoniczna informacja może spowodować obowiązek doradztwa!

Nie jest konieczne zawarcie pisemnej umowy pośrednictwa lub pełnomocnictwa. Już same proste informacje, na przykład przez telefon, mogą spowodować odpowiedzialność za luki w ubezpieczeniu lub, jak tutaj, za wyższą składkę, ostrzega prawnik.

• Pośrednik może też ponosić odpowiedzialność nie tylko za błędne pośrednictwo, ale również za niewykonane pośrednictwo!

Klauzula otwarcia dla urzędników powinno być podstawową wiedzą dla wszystkich mediatorów ubezpieczeniowych pracujących w PKV. Bez zbadania wszystkich możliwości żaden mediator nie powinien udzielać informacji, że ktoś nie jest ubezpieczalny, podsumowuje Kosch.

To nawet drastyczniejsze

Trybunał Sprawiedliwości UE Naruszenie konkurencji poprzez pojedynczą błędną informację.
Wyrokiem z dnia 16 kwietnia 2015 r., Az.: C 388/13, Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, że nawet jednorazowa udzielona błędna informacja klientowi może być uznana za mylącą informację i tym samym za naruszenie konkurencji.
Klient usługi telewizji kablowej, który nie pamiętał dokładnej daty wygaśnięcia swojej bieżącej umowy, zwrócił się do firmy o informację, do kiedy trwa jego umowa.
Firma podała mu - jak się później okazało - fałszywy termin.
Trybunał Sprawiedliwości UE musiał zatem rozważyć, czy takie obiektywnie fałszywe informacje mogą stanowić naruszenie konkurencji.
Generalny Prokurator był zdania, że w takim pojedynczym przypadku nie można mówić o praktykach biznesowych.
Jednakże Trybunał Sprawiedliwości UE podjął inną decyzję.

• Całkowicie nieistotne jest, że zachowanie danego podmiotu gospodarczego zdarzyło się tylko raz i dotyczyło jednego konsumenta!

• Zarówno definicje w art. 2 lit. c i d, art. 3 ust. 1 oraz art. 6 ust. 1 Dyrektywy w sprawie praktyk nieuczciwych, jak i sama dyrektywa w całości nie zawierają wskazówek, że działania albo zaniechania przedsiębiorcy muszą się powtarzać lub musi być dotknięci więcej niż jeden konsument!

To tłumaczy, dlaczego nikt z branży nie chce Ci pomóc!

bruno68

Napisany przez Dante
Cześć Dante, tak, to wszystko nie stanowi problemu. Obecnie trzymam się każdej możliwości. Być może nie zrozumiałem właściwie sensu tego forum. Zapytanie zadałem tylko dlatego, że jest tu tak wiele innych postów. Być może administrator forum powinien w ogóle zakazywać takich wpisów? No chyba że oczywiście nic z tego nie wynika. Dla mnie głównym celem tego forum jest wymiana poglądów na temat finansów i inwestycji z innymi ludźmi oraz skorzystanie z doświadczenia i wiedzy innych użytkowników, jak również oferowanie swojego własnego doświadczenia i wiedzy w zamian. Dotyczy to jednak tylko tematów, które są dla mnie interesujące i istotne. Dlaczego administrator forum nie zakazuje takich wpisów, może mieć to związek między innymi z brakiem podstaw do usuwania czy cenzurowania. Muszę jednak powiedzieć, że czegoś takiego, jak w tym forum, jeszcze nie doświadczyłem, gdzie nie ma moderatorów i właściwie nigdy nie czyta się niczego od administratora.

Napisany przez slkr2021
Herrmueller pisze:
Cześć,

wielkim problemem w takich przypadkach jest niestety często fakt, że użytkownicy po prostu nie chcą widzieć prawdy. A ta prawda niestety często polega na tym, że występuje nadmierna zadłużenie, tak jak w Twoim przypadku. Wygląda na to, że nie jesteś w stanie spłacić rat, jak piszesz, i chciałbyś przenieść je na niższą ratę i dłuższy okres spłaty przez 10 lat, czego po prostu nie ma jako gotowego produktu, albo Twoim banku, który Cię dobrze zna, nie chce tego zrobić.

Dlatego pierwszym krokiem powinno być doradztwo dla osób zadłużonych, co nie oznacza, że się nie udało, ale że chce się naprawdę podjąć działania i już nie odkładać spraw na później. Tam spróbują razem z Tobą negocjować z wierzycielami niższe raty lub częściową umowę na kwotę długu.

Ile zarabiasz i ile osób zależnych finansowo jest w Twojej rodzinie (żona/dzieci)?

Cześć!

Faktycznie rozumiem kwestię nadmiernego zadłużenia, nawet jeśli na razie wszystko toczy się jak dotąd. Narodziny naszej córki (w 2020 roku) zmieniły wszystko. Brakowało pieniędzy od mojej żony z powodu urlopu rodzicielskiego, teraz pojawia się także kwestia opiekunki do dziecka i szczerze powiedziawszy: świadczenie pieniężne z tytułu dziecka nie jest wystarczające, ponieważ powinno służyć do dobra dziecka (jedzenie, ubranie itp.).

Jesteśmy więc trzyosobową rodziną, łączny dochód netto wynosi 3200 €, wliczając w to świadczenie pieniężne z tytułu dziecka. Mojej żony obecnie nie uwzględniam w kalkulacjach, ponieważ ma okres próbny w nowej pracy.

Napisany przez Sephir0th
Jednym z powodów, dlaczego w takiej sytuacji prywatnie nie znajdziesz nikogo, jest to, że prywatny kredyt nie pojawia się oficjalnie nigdzie, co oznaczałoby formalnie, że po spłaceniu istniejących zobowiązań pozostałbyś bez długu. W ten sposób mógłbyś jeszcze bardziej się zadłużyć i ostatecznie utknąć w pułapce długów. Wygląda na to, że nie ma również zabezpieczeń, które zabezpieczyłyby te prawie 60 000€ w jakiejkolwiek formie, a także obliczenia oparte na prawie 10-letnim okresie kredytowania opierają się na oprocentowaniu (prawie) 0%, które w takiej sytuacji jest całkowicie nierealistyczne.Jeśli do tego dojdą odstępnego, refinansowanie okaże się dla ciebie znacznie nieopłacalne, ponieważ oprócz odsetek od starych kredytów musisz spłacać te z nowego kredytu, które ze względu na niższe spłaty i związane z nimi wyższe okresy spłaty prawdopodobnie będą znacznie wyższe. Lepiej więc przez określony czas nieco bardziej się ograniczyć i jak najszybciej spłacić stare zobowiązania.

Napisany przez slkr2021
Sephir0th pisze:
Jeden der Szeregründen, dlaczego prywatnie nikogo nie znajdziesz w takiej sytuacji, polega na tym, że prywatna pożyczka nigdzie nie pojawia się oficjalnie, a formalnie po spłaceniu istniejących zobowiązań byłbyś wolny od długów. Dzięki temu mógłbyś dalej się zadłużać i ostatecznie znajdowałbyś się w pułapce długów. Wygląda na to, że nie ma żadnych zabezpieczeń, które zabezpieczyłyby te prawie 60 000 € w jakiejkolwiek formie, a także rachunek z dziesięcioletnim okresem spłaty opiera się na stopie procentowej (prawie) 0%, która w takiej sytuacji jest całkowicie nierealistyczna.

Jeśli do tego dochodzi odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, refinansowanie staje się dla ciebie wyraźnie stratnym interesem, ponieważ teraz musisz spłacać odsetki zarówno od starych kredytów, jak i nowego kredytu, które z powodu niższej spłaty i związanej z tym dłuższej czasu spłaty zapewne będą jeszcze wyższe. Lepiej w takim razie przez określony czas bardziej się ograniczyć i jak najszybciej spłacić stare zobowiązania.

Cześć Sephir0th,

dzięki za szczere słowa. Moje ówczesne rozważania -> częściowa samodzielność i spłacanie rat niestety kompletnie się nie udało. Zamysłem było wykorzystanie maksymalnego obrębu działalności gospodarczej po odjęciu podatku na spłatę kredytów. Niezależnie od tego, może masz dla mnie również jakiś wskazówkę dotyczącą zdrowia? Ten temat bardzo mnie stresuje, a moje dwie panie w domu to zauważają. Często się zamykam i odgradzam. Jak już wspomniałem, wiem, że zdrowie, przyczyny długów itp. na końcu nie mają znaczenia, nie chcę się na tym skupiać. Być może jednak masz jakiś pomysł na radzenie sobie z tą sytuacją. Po prostu nie chcę się za chwilę przewrócić, ale chciałbym nadal być ojcem i mężem.

Z czystej ciekawości: Czy kiedykolwiek w tym forum została przeprowadzona jakakolwiek transakcja kredytowa?

Napisany przez Sephir0th
To, że długi są postrzegane jako bardzo obciążające, jest w pełni zrozumiałe. Wzięcie kolejnych długów nie poprawia tej sytuacji i powinno być unikane, nawet jeśli pozornie (!) pozwala to na większą swobodę finansową. Moim zdaniem nie pozostaje nic innego, jak otwarcie rozmawiać z rodziną o sytuacji i wspólnie szukać możliwych rozwiązań, aby wyjść z długów. Razem łatwiej będzie znaleźć obszary, gdzie można zaoszczędzić, a także sposoby na zwiększenie dochodu rodziny.

Co do twojego drugiego pytania: Tutaj na forum są, o ile mogę oszacować, eksperci w dziedzinie pośrednictwa kredytowego, którzy z pewnością mogli już pomóc innym członkom. Nie chodzi jednak tutaj o refinansowanie istniejących długów bez zabezpieczeń, ale raczej o solidne kredyty hipoteczne i podobne.

Napisany przez 2utopus
Problem tkwi w tym, że przy zaledwie 5% oprocentowaniu i pełnej spłacie w ciągu 10 lat płacisz już ponad 600€ miesięcznie -
a w ciągu tych 10 lat nie możesz potrzebować dodatkowej gotówki na kolejne kredyty.

Ile miesięcy zajęło zbudowanie długów? Prawdopodobnie przekroczyliście swoje możliwości w tamtym czasie - a z dzieckiem na pewno nie będzie łatwiej w przyszłości - dlatego będzie bardzo trudno albo niemożliwie znaleźć kogoś, kto pożyczy Wam pieniądze.

Alternatywnie, w ramach upadłości konsumenckiej można być długów wolnym już po 3 latach - lepsze niż płacenie przez 10 lat, prawda?

Napisany przez bruno68
Brak utopii,

chociaż pomysł na uporządkowany proces upadłości nie jest zły, niestety nie jest automatycznie dobry.

Ponieważ w ustawie o upadłości uwzględnia się tylko długi, które dłużnik akceptuje lub dla których wystawiono tytuł wykonawczy. Długi, które nie są uznane, nie podlegają więc temu! Jeśli uwzględni się przedawnienie 3-letnie plus rok rachunkowy.

Najnowsze długi mogą zostać później sfinalizowane, a więc wystąpić także w upadłości danych, ale potem nie zostaną uwzględnione w ustawie upadłościowej dotyczącej umorzenia pozostałego długu! Sąd może ogłosić, że pozostały dług dla wymienionych kwot z rejestru upadłości został zaspokojony?

To musiałoby być zrozumiałe dla osób zewnętrznych, że wyrok nie może dotyczyć żądań, które zostały potem sfinalizowane. Ponieważ owo żądania nie znajdują się w rejestrze długów!

Ponieważ zwykła upadłość nie oznacza automatycznego umorzenia długu!

Ponadto warunki merytoryczne zwykłej upadłości są bardzo restrykcyjne! Między innymi stała opieka, minimalne zobowiązanie do spłaty w okresie trwania, ... koszty sądu, opiekuna, ...

Minimalna kwota, którą trzeba zapłacić! Powinna wynosić 25%, co oznacza, że z 58 000 €, 14 500 € w okresie 36 miesięcy. oznacza już obowiązek płatności w wysokości 403,00 €.

Aby przystąpić do postępowania w zwykłej upadłości, musisz zapłacić! Chociaż wtedy brakuje pieniędzy na spłatę! Potem musi zostać opłacony także opiekun! Oto fragment:

Ze strony Schuldnerberatung.de, ostatnia aktualizacja: 14 sierpnia 2021
Kto może złożyć wniosek o upadłość zwykłą?
Istnieją dwie formy upadłości: upadłość konsumencka i upadłość zwykła. Pierwszą mogą przejść tylko osoby prywatne, a także byli przedsiębiorcy spełniający określone warunki. Natomiast dla podmiotów prawnych oraz przedsiębiorców i wolnych zawodów przewidziana jest upadłość zwykła.
Kiedy w ogóle należy złożyć wniosek o upadłość zwykłą? Ustawa o upadłości - skrótowo: InsO - nakłada obowiązek wszczęcia postępowania upadłościowego, gdy u przedsiębiorstw lub przedsiębiorców występuje niewypłacalność. Sytuacja taka zachodzi, gdy nie są oni w stanie uregulować otwartych roszczeń wierzycieli. Zgodnie z § 19 InsO w przypadku osób prawnych dopuszczalne jest także przedłużenie jako podstawa otwarcia postępowania upadłościowego.
"Upadłość zwykła czy konsumencka: Co jest lepsze?" To pytanie nie pojawia się nawet, jeśli masz długi. Jak wspomniano wcześniej, są to różne procedury dla różnych grup osób. Osoba obecnie prowadząca działalność samodzielnie nie może przechodzić prywatnej upadłości.
Jak przebiega postępowanie upadłości zwykłej?
Wniosek o otwarcie postępowania upadłościowego zwykłej należy złożyć w właściwym sądzie upadłościowym. W przeciwieństwie do upadłości dla konsumentów, tutaj wcześniejsza próba pozasądowego porozumienia się z wierzycielami nie jest konieczna.
W ramach wniosku należy m.in. przedstawić kompletny rejestr wierzycieli. Co się jednak dzieje, jeśli przy postępowaniu upadłościowym zwykłym jakiś wierzyciel został pominięty?
W trakcie trwania postępowania, dłużnicy powinni niezwłocznie poinformować o tym zarządcę masy upadłościowej. Jeśli zgłoszenie następuje zbyt późno, może dojść do odmowy umorzenia pozostałego długu.
• Sąd przyznaje dostosowanie do wniosku tylko wtedy, gdy koszty postępowania upadłościowego zwykłej są w pełni pokryte.
• Osoby fizyczne mają jednak możliwość zgłoszenia wniosku o odroczenie kosztów postępowania upadłościowego zwykłej.
Jeśli wszystkie wymagania są spełnione, postępowanie upadłościowe zwykłe zostaje otwarte. W związku z tym zostaje wyznaczony zarządca masy upadłościowej. Ten przeprowadza badanie i ocenę sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa lub dłużnika. Zebranie wierzycieli, których uczestnicy składają się z wierzycieli, decyduje następnie, czy przedsiębiorstwo zostanie sfinansowane czy też mają zostać zrealizowane aktywa.
Po przeprowadzeniu ostatecznego podziału przez zarządcę masy upadłościowej dochodzi do zakończenia postępowania. W przypadku osób prawnych oznacza to zwykle, że przedsiębiorstwo przestaje istnieć, jeśli nie podjęto decyzji o restrukturyzacji. W przypadku osób fizycznych, czyli przedsiębiorców i wolnych zawodów, następuje jednak okres tzw. dobrej kondycji finansowej. Trwa on trzy, pięć lub sześć lat. Po jego zakończeniu następuje ostatecznie umorzenie pozostałego długu.
Ta forma upadłości jest bardzo złożonym procesem. Zamiast samodzielnie składać wniosek o upadłość zwykłą, dłużnicy powinni zwrócić się do kompetentnego adwokata. Ten może ich wsparć we wszystkich fazach postępowania upadłościowego, np. w kwestiach dotyczących umorzenia pozostałego długu, i udzielić pełnej pomocy.

Trzeba poważnie rozważyć tę kwestię, jeśli są przemyślane konsekwencje.

- Zmiana pracy w upadłości prywatnej, tylko w przypadku upadłości pracodawcy,
- Dysponowanie majątkiem lub majątkiem jest wyłączone powyżej § 850 c KPC.
- Kredytowość równa zero
- Możliwość składania oświadczeń dla żony i męża wynosi zero.
- Wyjazd na wakacje poza mieszkaniem jest wykluczony, ponieważ brakuje pieniędzy,

Dziedziczenie i darowizny pieniężne lub/i przedmioty wartościowe lub ich wartość pieniężną ze zmuszonego sprzedaży, należy przekazać wierzycielom w celu pokrycia długów. Jeśli w ogóle możesz dokonać sprzedaży. Ponieważ zgromadzone pieniądze nie należą do ciebie! Nawet te 10 € nie!

Tylko pieniądze z § 850 c KPC przysługują ci miesięcznie, co oznacza dla 3 osób około 2 400 € netto, w tym zasiłek rodzinny oznacza

Czy możesz pokryć swoje miesięczne utrzymanie? Czyli także samochód, ..., mieszkanie! Jeśli wydajesz więcej, nie możesz ubiegać się o upadłość, ponieważ nie będziesz w stanie spełnić bieżących zobowiązań, co prowadziłoby do zwiększenia roszczeń!

Ostatnie dwa zdania mówią wszystko, bez dodatkowej, płatnej pomocy nie poradzisz sobie z upadłością, ponieważ istnieje ryzyko odmowy umorzenia pozostałego długu na końcu!

bruno68

pisze:
Cześć!

Faktycznie zgadzam się z kwestią nadmiernego zadłużenia, nawet jeśli obecnie wszystko idzie tak jak dotychczas. Narodzenie naszej córki (w 2020 roku) zmieniło wszystko. Brakowało pieniędzy od żony z powodu urlopu rodzicielskiego, teraz pojawia się kwestia opiekunki do dziecka i szczerze mówiąc: zasiłek rodzinny nie jest na to odpowiedni, ma służyć dobru dziecka (jedzenie, ubrania itp.).

Jesteśmy więc 3 osobami, osiągamy łączny dochód w wysokości 3200 € netto, wliczając zasiłek rodzinny. Na chwilę obecną mojej żony nie uwzględniłem w kalkulacji, ponieważ ma okres próbny w nowej pracy.

Jako rodzina z 5 dziećmi, nie musisz mi tego wyjaśniać....

Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość:
Przy dochodzie 3200 EUR i 2 osobach z obowiązkiem alimentacyjnym kwota podlegająca zajęciu wynosi 485 EUR. Oznacza to, że w przypadku prywatnego upadłości mogłbyś uniknąć większych kwot niż 40.000 EUR i niż swoje życzenie.

Miej również na uwadze, że od teraz mielibyście spokój w kwestiach finansowych!!! Zwłaszcza dla młodych rodzin to niezwykle ważne.
Prawie polecałbym przestać spłacać raty od teraz (chyba że są wśród nich dostawcy energii elektrycznej, którzy mogliby wam odciąć zasilanie?), odkładać od teraz wolne pieniądze w skarbonce i negocjować to wszystko od nowa z wierzycielami. Jeśli nie dojdziecie do porozumienia z nimi, to idźcie w kierunku prywatnej upadłości.

Zdecydowanie umów się na spotkanie z doradcą ds. zadłużenia i załóż, że prawdopodobnie każdy, kto daje Ci nadzieję tutaj, będzie chciał jedynie opłat i zaliczek.

bruno68 pisze:
Ponieważ w ustawie o upadłości uwzględnia się tylko długi, które dłużnik akceptuje lub które zostały uznane za tytuł, długi, które nie są uznawane, nie podlegają tej ustawie! Mając na uwadze przedawnienie po 3 lata plus rok rozrachunkowy.

Najnowsze długi mogą zostać potwierdzone później, więc mogą one również powstać w ramach upadłości masowej, ale nie zostaną uwzględnione w ustawie o upadłości dla umorzenia pozostałych długów! Sąd może ogłosić, że pozostały dług dla wymienionych kwot został uregulowany z rejestru upadłości?

Dotychczas zawsze to pomijałem, ale teraz mogę tylko powiedzieć: Co za absurd!!

Napisany przez Dante
Piszesz, że chodzi o 2-3 większe i kilka mniejszych kredytów.

Czy mógłbyś sporządzić tabelę z informacjami o kwocie każdego kredytu, oprocentowaniu i pozostałym okresie spłaty?

Napisany przez Quadok
Masa upadłości powinna zawsze być ostatecznym rozwiązaniem!
Chociaż możesz się spłacić w ciągu 3 lat, to przez ten czas zostanie ci mniej do życia + twoja własność, majątek oraz nawet samochody (o ile nie są one konieczne) mogą zostać zajęte.

Pamiętaj także, że nawet po tych 3 latach, informacja o upadłości będzie przechowywana w Schufa jeszcze przez kolejne 3 lata. Będzie Ci więc przez 6 lat prawie niemożliwe otrzymanie kredytów, kart kredytowych, umów na telefony komórkowe czy nowych umów najmu, itp.

Co do twojego pytania: Jak zauważyli inni użytkownicy, kwota 500€ na spłatę jest nierealistyczna.
Jeśli jesteś w stanie spłacić więcej, to teoretycznie unikanie długu jest możliwe. Twoje dochody na pewno wystarczają. Natomiast bardziej zależy to od twojego wyniku w Schufa. (Nie daj się zaniepokoić przez Sparkasse, posiadają one własny system wewnętrznych wskaźników)

Pytanie brzmi, ile masz małych kredytów? Wiele banków akceptuje maksymalnie 3-5 kredytów.

Na przykład, następujące banki finansują kwotę 58,000€ na okres 10 lat: SWK Bank, Consors Finanz, Creditplus Bank. Możesz tam zasięgnąć opinii.

W przeciwnym razie możesz również rozważyć podział kwoty na 2 kredyty na okres 10 lat. W tym przypadku świetnie sprawdza się na przykład DSL Bank (maks. 50k), która działa bez stopnia zadłużenia.

Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że poprzez rozciągnięcie spłaty zwiększasz swoje zadłużenie w stosunku do kwoty do spłacenia, ale zyskujesz więcej środków na życie każdego miesiąca!

Napisany przez bruno68
Quadok, niestety upadłość nie jest całkiem jasna!

Byłoby fajnie być wolnym po 3 latach! Ale nie wynika to z ustawy upadłościowej! Ogólnie rzecz biorąc, dłużnik musi być chętny do płacenia lub być w stanie płacić.

ZPO z czerwca 2021r. określa minimalne potrzeby rodziny dłużnika! Tabelę można wywołać po wpisaniu § 850c ZPO w sieci! Tutaj wynika z sytuacji rodziny i miesięcznego dochodu netto wolny dochód!

Na przykład: Rodzina ma 2 dorosłych i 3 dzieci oraz dochód netto 4 000 €, więc ogólnie wszystko, co przekracza 3 614 €, może zostać zajęte! W tym przykładzie jest to już 386 €!

§ 850c Limity zajęcia wynagrodzenia za pracę

(1) Wynagrodzenie za pracę jest niezajęte, jeśli, w zależności od okresu, na jaki jest wypłacane, nie przekracza 1 178,59 euro miesięcznie,

...

(2) Jeśli dłużnik zobowiązuje się w związku z obowiązkiem ustawowym do płacenia alimentów swojemu małżonkowi, byłemu małżonkowi, partnerowi życiowemu, byłemu partnerowi życiowemu, krewnemu lub zgodnie z §§ 1615l i 1615n Kodeksu cywilnego, rodzicowi alimenty,

kwota określona w ust. 1 zostaje zwiększona o 443,57 euro miesięcznie dla pierwszej osoby, której przyznano alimenty,

a dla drugiej do piątej osoby, której przyznano alimenty, kwota z ust. 1 zostaje zwiększona o odpowiednio 247,12 euro miesięcznie.

Tak więc pozostaje rodzinie do życia razem 1 178 €, plus 443 €, plus 3 razy 247 € = 2 361 € do dochodu netto 4 000 €, co daje zobowiązanie do płacenia 1 639 € miesięcznie zgodnie z § 850c ZPO.

Można bezpłatnie dowiedzieć się o skutkach upadłości w internecie w InsO.

Ustawa upadłościowa (InsO) § 207 Wstrzymanie postępowania z powodu braku masy.

(1) Jeśli po otwarciu postępowania upadłościowego okazuje się, że masa upadłościowa nie wystarcza na pokrycie kosztów postępowania, sąd upadłościowy wstrzymuje postępowanie. Wstrzymanie nie zachodzi, jeśli wystarczająca kwota w gotówce zostanie zaliczona na poczet kosztów lub koszty zostaną odroczone zgodnie z § 4a; stosuje się odpowiednio § 26 ust. 3.

(2) Przed wstrzymaniem należy wysłuchać zgromadzenia wierzycieli, syndyka i wierzycieli wprowadzonych do masy.

(3) O ile środki pieniężne są dostępne w masie, przed wstrzymaniem syndyk musi dostosować koszty postępowania, rozpoczynając od wydatków, proporcjonalnie do ich kwot. Nie jest już zobowiązany do zbywania przedmiotów masy.

Więc ktoś, kto chce pójść drogą upadłości, musi już mieć pieniądze na opłacenie sądu, adwokata i długów! Wprawdzie minimalny procent zadłużenia został ustalony na poziomie 0%, ale czy ktoś będzie chciał kiedykolwiek wrócić do biznesu, to jest raczej pytanie retoryczne.

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Tak więc pozostaje rodzinie do życia razem 1.178 €, plus 443 €, plus 3 razy po 247 € = 2.361 € przy dochodzie netto w wysokości 4.000 €, co daje kwotę do spłaty w wysokości 1.639 € miesięcznie zgodnie z § 850 c ZPO.

Pomijając fakt, że korzystasz z przestarzałych tabel, ponownie przeczytałeś tylko połowę tekstu prawnego.
§850c (3) ponownie zmniejsza Twój kwotę.

Zajęciem komorniczym są zatem tylko nieco ponad 425€. Jak widać również w tabelach zajęciowych z 2021 roku.
(265,59€ według tabeli plus kwota przekraczająca 3840€ =160€)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata