Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupić Dom poniżej wartości.

Napisany przez Ed1986
Cześć i dobry wieczór,

Poprzez przyjaciela/sąsiada zostałem zapytany, czy zechciałbym kupić jego nieruchomość, ponieważ mam dwoje dzieci, a on chciałby, żeby pobawili się tam w ogrodzie w przyszłości.

Ponieważ nie ma on już spadkobierców ani rodziny, zaoferował mi Dom za bardzo niską cenę. Ponieważ zbliża się do 90 lat, nie wiedział dokąd miałby podziać się z domem. Jednak ma jedną prośbę - otrzymanie dożywotniego prawa do zamieszkania.

Czy ktoś ma doświadczenie, czy oficjalna sprzedaż, pomimo że nie jestem z nim spokrewniony, zostanie uznana za darowiznę. Dom ma w tej okolicy, chociaż na własności wieczystej, wartość rynkową około 350000-400000€. Ponieważ cena zakupu jest dużo poniżej 50%, zastanawiam się, czy nie będzie konieczne dokonanie dodatkowej płatności podatkowej?

Pozdrawiam, Ed

Napisany przez 2tneub
Ed1986 pisze:
Czy ktoś ma doświadczenie, czy oficjalny zakup, chociaż nie jestem z nim spokrewniony, może być uznany za darowiznę. Dom w tej okolicy, chociaż znajdujący się na dzierżawie wieczystej, ma wartość rynkową około 350 000-400 000€. Ponieważ cena zakupu jest znacznie poniżej 50%, zastanawiam się, czy nie dojdzie do wypłaty podatku?

Pozdrawiam, Ed

Jak uwzględniłeś użytkowanie mieszkania w cenie domu? Użytkowanie mieszkania znacząco obniża wartość i powinno być odjęte od wartości rynkowej.
Użytkowanie mieszkania jest obliczane na podstawie wieku poprzez tabele umieralności w ustawie o wycenie.
https://immo.info/wohnrecht-niessbra...cht-berechnen/
Jak uwzględniono dzierżawę wieczystą?

Po tym można zobaczyć, czy Dom faktycznie jest sprzedawany poniżej ceny i czy może to spowodować częściową darowiznę.
Jeśli tak się stanie i urząd skarbowy stwierdzi częściową darowiznę, może to być kosztowne, ponieważ masz tylko niewielki limit zwolnienia od podatku darowizny (chyba 20 000 €).
Jeśli Dom zostanie podzielony na kilku odbiorców (np. na obu partnerów), możesz mieć podwójny limit zwolnienia.

Napisany przez Ed1986
Ponieważ zostałem zapytany dopiero wczoraj, nie mam dokładnych informacji, jak długo obowiązuje prawo użytkowania wieczystego.

Prawo do zamieszkania będzie obowiązywać do końca życia.
Wtedy musiałby płacić czynsz. Chociaż posiadam pełny kapitał własny, sfinansowałbym Dom.

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Cześć, Ed1986 Nie mogę się z tym zgodzić! Polecam czyste rozwiązanie dla obu stron! Ekspert z sądu lokalnego powinien ocenić wartość nieruchomości! Choć wiąże się to z kosztami, zapewni to pewność prawną na przyszłość, aby nie okazało się, że dziedzictwo z drugiej lub trzeciej linii wciąż rości sobie prawa. Również inna sugestia: Jeśli tak się stanie, a urząd skarbowy stwierdzi, że miała miejsce częściowa darowizna, to może to być kosztowne, ponieważ masz tylko niewielki limit zwolnienia od podatku od darowizn (myślę, że 20 000 €). Jeśli Dom zostanie podzielony między kilku beneficjentów (np. obu partnerów), można mieć potencjalnie podwojony limit zwolnienia. Ja proponowałbym zmianę na 4-krotną darowiznę, co daje limit w wysokości 80 000 €! Tak, nawet małe dzieci mogą otrzymywać prezenty! Co do prawa do zamieszkania, nie zaakceptowałbym tak wysokiej wartości, biorąc pod uwagę 10 lat przebywania i wartość mieszkania (to kluczowy punkt, wartość mieszkania wynika z wartości wynajmu domu). Jeśli czynsz w obecnym stanie wynosi 700 € miesięcznie, wartość mieszkania wynosi maksymalnie 84 do 88 tys. €. Ogólnie warto radzić, by zapłacić cenę sprzedaży w wysokości 51% według eksperta! To, że sąsiad podarował Państwu 80 000 € gotówką lub bezgotówkowo, to inna sprawa. Pierwszym krokiem jest zabezpieczenie się przed niepewnymi żądaniami nieznanych spadkobierców. Kto wie, czy nie ma krewnych za granicą! Jak już wspomniałem: wszystko musi przebiegać zgodnie z zasadami, krok po kroku, w przeciwnym wypadku zawsze będą problemy. bruno68

Napisany przez Ed1986
Dziękuję za komentarze.

Zatem cena zakupu powinna wynosić co najmniej 51% wartości.
Dzisiaj rozmawiałem z nim ponownie i poinformował mnie, że w zeszłym tygodniu oszacował wartość domu. Bank oszacował wartość rynkową na około 300 000€, co jest dość niskie jak na wieczyste użytkowanie. Wartość działki wynosi 160 000€.

Czynsze za tego rodzaju nieruchomości wynoszą tutaj około 1200 do 1500€.

Napisany przez Sellicando
Cześć, myślę, że może to być (częściowy) darowizna. Istnieje również wspomniana niska kwota wolna od podatku i korzyść podlega opodatkowaniu.

Należy pamiętać, że zwykle darczyńca prawa użytkowania wieczystego ma prawo pierwokupu - czyli może sam kupić [url]Dom[/url] za korzystną cenę!

Jednak myślę, że ktoś sprzedaje swój [url]Dom[/url] tanio i jeszcze płaci za niego czynsz, to odważna strategia negocjacyjna :-)

Oficjalna wycena poprzez ekspertyzę z pewnością powinna być pomocna.

Sellicando

Napisany przez Sellicando
Cześć Ed1986 - myślę, że mój ostatni post pokrył się z twoim czasowo
Pozdrowienia Sellicando

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim, mieszkanie i płatność czynszu? To się nie da pogodzić!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata