- pt paź 01, 2021 1:01 pm
Jestem nowy na forum i mam pytanie. Być może ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc. Chcę teraz kupić Dom z dwoma mieszkaniami (na kilka pokoleń). Cena zakupu to 600 tys. € + NK + remont = ok. 700 tys. €. W tym znajduje się domek ogrodowy, meble oraz ruchomy sprzęt wnętrz (kuchnie, markizy itp.), które nie mogą być sfinansowane. Aby sfinansować zakup, planuję sprzedać dotychczas zamieszkany Dom jednorodzinny, jednak dopiero za ok. 14-18 miesięcy (z różnych powodów). Cena sprzedaży szacowana jest na ok. 540 tys. € pomniejszona o odsetki przedterminowe i pozostały dług w wysokości 40 tys. €. Dlatego teraz konieczne jest ustanowienie (tymczasowego) finansowania, które jednak prawdopodobnie będzie bardzo drogie na ten okres. Czy istnieją tutaj jakieś alternatywy? Jakie inne możliwości są jeszcze dostępne? Być może teraz sprzedać szybko interesującemu się kupującemu, ale nadal mieszkać tam jako wynajmujący... Jeszcze nie jestem pewny co do dalszego postępowania... Z góry dziękuję za Wasze pomysły/sugestie i pomoc.