Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu poprzez sprzedaż nieruchomości - jednak z odstępem czasowym.

Napisany przez Susabe
​​Jestem nowy na forum i mam pytanie. Być może ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc. Chcę teraz kupić Dom z dwoma mieszkaniami (na kilka pokoleń). Cena zakupu to 600 tys. € + NK + remont = ok. 700 tys. €. W tym znajduje się domek ogrodowy, meble oraz ruchomy sprzęt wnętrz (kuchnie, markizy itp.), które nie mogą być sfinansowane. Aby sfinansować zakup, planuję sprzedać dotychczas zamieszkany Dom jednorodzinny, jednak dopiero za ok. 14-18 miesięcy (z różnych powodów). Cena sprzedaży szacowana jest na ok. 540 tys. € pomniejszona o odsetki przedterminowe i pozostały dług w wysokości 40 tys. €. Dlatego teraz konieczne jest ustanowienie (tymczasowego) finansowania, które jednak prawdopodobnie będzie bardzo drogie na ten okres. Czy istnieją tutaj jakieś alternatywy? Jakie inne możliwości są jeszcze dostępne? Być może teraz sprzedać szybko interesującemu się kupującemu, ale nadal mieszkać tam jako wynajmujący... Jeszcze nie jestem pewny co do dalszego postępowania... Z góry dziękuję za Wasze pomysły/sugestie i pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Susabe,

jak już trafnie opisałeś......

1) Sprzedaż, natychmiastowa zapłata ceny zakupu, opłata czynszu przez ciebie
2) Pośrednie sfinansowanie z płatnością odsetek od pożyczki pośredniej

Kuchnia i meble są w pewien sposób sfinansowane, ale z wartości zabezpieczenia - jeśli chcesz je uwzględnić w umowie sprzedaży ze względów podatkowych - zostaną odjęte lub nie będą uwzględnione jako zwiększające wartość. Natomiast markiza i domek ogrodowy zdecydowanie zwiększają wartość.

Napisany przez Marc2512
Mam podobną sytuację. Mam Zwifi w ING z oprocentowaniem 3,00% na 6 miesięcy. Działa, po prostu trochę skomplikowane ze względu na cesję kwoty zakupu itp., stopniowo staję się związany z notariuszem.

Napisany przez Susabe
Dziękuję za już przekazane opinie..
Przy 3% mamy prawie 1750 € miesięcznie, to już nie jest tak mało...

Napisany przez Marc2512
Tak, ale na szczęście nie muszę wszystkiego od razu przekazywać i w marcu wszystko będzie uregulowane poprzez VK.

Napisany przez NaTwoim13
Zasadniczo płatności czynszowe dla kupującego byłyby korzystniejsze, ponieważ potencjalny nabywca zaoferowałby im swoje obciążenie odsetkami, które mogą być niższe niż stopa procentowa ZwiFi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata