Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek zryczałtowany lub podatek dochodowy przy wypłacie ubezpieczenia na życie

Napisany przez ADMCI4
Od ponad dwudziestu lat posiadam ubezpieczenie na życie, które wypłaci się za trzy lata. Wtedy będę miał 57 lat. Ze względu na różne zmiany w zakresie opodatkowania takich ubezpieczeń, jestem nieco zdezorientowany. Jakiego rodzaju podatki muszę teraz zapłacić, gdy otrzymam wypłatę ubezpieczenia? Czy podlegam podatkowi belki, czy też muszę zapłacić podatek dochodowy? Dziękuję.

Re: Podatek zryczałtowany lub podatek dochodowy przy wypłacie ubezpieczenia na życie

Napisany przez PI112
Cześć Hilda, Wypłaty z prywatnych polis kapitałowych, które zostały zawarte przed 2005 rokiem (co dotyczy także Ciebie), są ogólnie wolne od podatku. Tylko w przypadku wyboru renty dożywotniej (jeśli jest to możliwe w Twojej umowie), musisz w zeznaniu podatkowym podać 32% wypłaty renty jako udział w zyskach, który następnie będzie opodatkowany. Udział w zyskach wynosi 32% w przypadku wypłaty renty od 60 roku życia. Oznacza to, że jeśli otrzymujesz roczną wypłatę rzędu 5000€, musisz podać 1600€ w zeznaniu podatkowym, a przy stawce podatkowej 30% kwota podatku wynosi 480€. Inne zasady opodatkowania mogą dotyczyć na przykład ubezpieczeń grupowych. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Hilda pisze: Od ponad dwudziestu lat mam ubezpieczenie na życie, które w ciągu trzech lat zostanie wypłacone. Będę miała wtedy 57 lat. Ze względu na różne zmiany w zakresie opodatkowania takich ubezpieczeń, jestem trochę zdezorientowana. Jakiego rodzaju podatki muszę teraz zapłacić, gdy otrzymam kwotę z ubezpieczenia? Czy dotyczy mnie podatek od zysków kapitałowych, czy muszę zapłacić podatek dochodowy? Dziękuję bardzo.
Cześć Hilda, dla ubezpieczeń zawartych po 2005 roku nie trzeba płacić podatku od zysków kapitałowych. Co do podatku dochodowego, niestety nie mogę powiedzieć.

Napisany przez Planvoll
PI112 pisze: Witaj Hildo, Wypłaty z prywatnych polis kapitałowych, które zostały zawarte przed rokiem 2005 (co ma zastosowanie do Ciebie), są generalnie zwolnione z podatku. Tylko w przypadku wyboru renty dożywotniej (jeśli jest to możliwe w Twojej umowie), musisz podać 32% renty jako udział w dochodzie w zeznaniu podatkowym, który następnie zostanie opodatkowany. Udział w dochodzie wynosi 32% przy wypłacie renty od 60 roku życia. Oznacza to, że jeśli otrzymujesz roczną rentę w wysokości 5000 EUR, musisz podać 1600 EUR w zeznaniu podatkowym, a przy stawce podatku wynoszącej 30%, kwota podatku wynosi 480 EUR. Inne zasady opodatkowania mogą być stosowane, na przykład w przypadku ubezpieczeń emerytalnych od pracodawcy. Pozdrowienia, Chris
Witaj, Chris, jesteś w błędzie: Nie 32%, a 22% to jest procent! Więc: 5000 EUR, z czego 22% = 1100 EUR, a następnie stawka podatku jako emeryt, np. 20% = 220 EUR. Podsumowując: Z 5000 EUR renty musiałbyś oddać 220 EUR do urzędu skarbowego! P.S. Z kolei jednorazowa wypłata jest zwolniona z podatku!

Napisany przez PI112
Cześć Planvoll, Miałeś rację. W przypadku ubezpieczeń zawartych przed 01.01.2005 r. udział w zyskach przy rentach dożywotnich od 60 roku życia wynosi 32%. Natomiast w przypadku nowszych umów jest to tylko 22%. Trudno uwierzyć, ale ustawodawca faktycznie coś zrobił dla obywateli. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Planvoll
PI112 pisze: Cześć Planvoll, masz rację. W przypadku ubezpieczeń, które zostały zawarte przed 01.01.2005 r., wartość udziału w zyskach przy rentach na całe życie od 60 lat wynosi 32%. Natomiast dla nowszych umów wynosi już tylko 22%. Trudno uwierzyć, ale tutaj ustawodawca faktycznie zrobił coś dla obywateli. Pozdrowienia, Chris
Cześć Chris, mam dla Ciebie miłą wiadomość, że niższe opodatkowanie udziałów w zyskach wprowadzone od 2005 r. obowiązuje zarówno dla bieżących rent prywatnych, jak i dla umów zawartych przed 2005 rokiem! (Czyli: 22% od 60 lat) Pozdrowienia

Napisany przez PI112
Cześć Planvoll, dzięki za informację. Faktycznie mi umknęło. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata