Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zakup domu WHEN kredyt na koszty dodatkowe)

Napisany przez cliff
Cześć ludzie,

Moja partnerka i ja (nie jesteśmy małżeństwem) chcemy kupić Dom w proporcji 50/50. Obie strony mogą zapłacić 100% swojej połowy kosztów zakupu praktycznie gotówką. Jedna z tych stron potrzebuje jednak dodatkowo 16 000 euro, aby zapłacić swój udział w podatku od nabycia nieruchomości oraz notariuszowi. Aby nie być kompletnie spłukanym poza tym (np. na drobne remonty, zakupy), planujemy wziąć kredyt w wysokości 25 000 euro. W ten sposób zostanie nam jeszcze zapas w wysokości 9000 euro na nieprzewidziane wydatki.

Jak najlepiej postąpić w tej sytuacji? To nie byłoby kredytem na zakup domu, a jedynie kredytem na dodatkowe koszty lub tzw. rezerwowy kredyt awaryjny. Mamy zdolność kredytową, ponieważ mamy stałą pracę i spłacony apartament, który chcielibyśmy wynająć po przeprowadzce. Czy warto wpisać zastaw hipoteczny na istniejącym apartamencie obok 25 000 euro kredytu (co wiązałoby się z dodatkowymi kosztami, np. notariuszami), czy bank udzieliłby mi zwykłego kredytu konsumenckiego?

Jak najlepiej postępować? Jesteśmy trochę zieloni, ponieważ nigdy wcześniej nie korzystaliśmy z kredytu. Jakie oprocentowanie musiałbym uwzględnić?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki lub sugestie.

Napisany przez BenniG
Chciałbym wziąć kredyt konsumpcyjny i pozostawić zastaw hipoteczny. Jest to o wiele łatwiejsze i prawdopodobnie nie zajmie Wam dużo czasu na spłatę tego niewielkiego zadłużenia.

Sprawdź ofertę kredytu mieszkaniowego w ING-Diba. Oprocentowanie zaczyna się od 2,59%.

Napisany przez bruno68
Znowu coś nie tak!

Ponieważ darmowa pożyczka, jak opisano, nie jest tak łatwo dostępna! Ponieważ pożyczka mieszkaniowa jest objęta ulgami podatkowymi! Natomiast pożyczki konsumpcyjne stanowią przeciwieństwo!

Dlatego zawsze ponownie pytane jest o przeznaczenie pożyczki, co oznacza, że wymagane jest również potwierdzenie wykorzystania środków.

Niewłaściwe wykorzystanie może później prowadzić do znacznych dodatkowych kosztów odsetek!

Czy koszty poboczne budowy mają bezpośredni związek z limitu obciążenia hipotecznego, jest mocno dyskusyjne. W zasadzie koszty poboczne budowy/kupna nie są finansowane!

Większym błędem jednak jest brak podstawy prawnej dla taniej pożyczki, mianowicie cechy własności! Ta powstaje dopiero wraz z zakupem nieruchomości i osobistym wpisem w Dziale I księgi wieczystej.

Dlatego: lepiej poszukaj fachowca, który działa w Twoim interesie i który nie narazi Cię na związanie z ustawą karną § 264 ust. 2 zdanie 2-4 Kodeksu karnego.

bruno68

Napisany przez Freeliner
bruno68 pisze:
Lepiej zwrócić się do specjalisty

Całkowicie zgadzam się z szukaniem specjalisty.

Może tylko nie powinien nazywać się Bruno ani mieszkać w Kassel... w przeciwnym razie można by od razu zapytać Wiktora

Napisany przez cliff
bruno68 pisze:
Dlatego lepiej znajdź specjalistę, który działa w twoim interesie i nie doprowadzi cię do kontaktu z ustawą karną § 264 ust. 2 zdanie 2-4 kodeksu karnego.

bruno68

@bruno68: Skąd wziąłeś, że mam związek z ustawą karną § 264?
Dotychczas nie podałem fałszywych informacji dotyczących celu kredytu, ani nie mam zamiaru tego robić.

Jakiego specjalisty szukasz? Czyli pośrednika kredytowego, który dodatkowo kosztuje?

Czy są kredyty konsumenckie udzielane wyłącznie na podstawie zdolności kredytowej, bez zabezpieczenia? Pozytywna historia w Biurze Informacji Kredytowej jest dostępna.
Na aktywie mam 100% spłacony apartament o wartości 150k+
Z jakim oprocentowaniem powinienem się liczyć? Niektóre banki internetowe reklamują się stawkami od 0,9 - 1,5%.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie są to tylko oferty promocyjne, które po przeglądzie prawie nigdy nie są dotrzymywane?
Faktycznie chodzi tylko o niedużą kwotę od 20-25k.
Ważna jest możliwość dodatkowej spłaty. W ciągu najbliższych 2 lat planowane są dodatkowe wpływy, które zostaną wykorzystane na dodatkową spłatę.

Napisany przez Dante
Tak, według mnie nie ma absolutnie żadnego problemu z uzyskaniem kredytu konsumenckiego o oprocentowaniu poniżej 2% w kontekście tej sumy i sytuacji wyjściowej. W dzisiejszych czasach większość ma już darmowe dodatkowe płatności. A pożyczkodawcom nie ma kompletnie znaczenia, na co zostaną przeznaczone środki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata