Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego zakładowego na prywatne.

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ w ostatnim czasie nie jestem już tak zadowolony z usług mojego ubezpieczenia zdrowotnego, zastanawiam się, czy nie przejść na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Jestem bardzo zainteresowany medycyną alternatywną i jako pacjent miałem już wiele pozytywnych doświadczeń w tej dziedzinie. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne wykazuje się tutaj znacznie większą elastycznością. Czy mogą mi grozić jakieś wady, jeśli teraz dokonam zmiany?

Napisany przez Planvoll
Ottmar pisze: Ponieważ w ostatnim czasie nie jestem już tak zadowolony z usług mojego ubezpieczenia zdrowotnego, zastanawiam się, czy nie przenieść się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Interesuję się alternatywną medycyną i jako pacjent miałem już wiele pozytywnych doświadczeń w tej dziedzinie. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne okazuje się tu znacznie bardziej elastyczne. Czy mogą mi grozić jakieś niekorzyści, jeśli teraz dokonam zmiany?
Bez dokładniejszych informacji trudno to ocenić! Ile masz lat, jakie są twoje problemy zdrowotne, czy jesteś żonaty z gospodynią domową, jeśli tak, ile masz dzieci, jaka jest twoja przyszła emerytura, itd.?????????????? Pozdrawiam P.S. Skorzystaj z doradztwa - tak skomplikowany temat nie zostanie rozwiązany w żadnym forum! Co do mnie, mogę powiedzieć: Od 10 lat jestem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym i miałem dotychczas tylko ogromne korzyści!

Napisany przez ADMCI4
Ottmar pisze: Ponieważ w ostatnim czasie nie jestem już tak zadowolony z usług mojego ubezpieczenia zdrowotnego, zastanawiam się, czy nie przenieść się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Bardzo interesuję się medycyną alternatywną i jako pacjent miałem już wiele pozytywnych doświadczeń w tej dziedzinie. ubezpieczenie prywatne jest tutaj znacznie bardziej wyrozumiałe. Czy mogą mi grozić jakieś wady, jeśli teraz dokonam zmiany?
W zależności od wieku, w którym się znajdujesz, powrót do publicznego systemu ubezpieczeń zdrowotnych jest praktycznie niemożliwy. Warto dobrze to przemyśleć, prywatne ubezpieczenie jest w każdym przypadku droższe...

Napisany przez Karl117
To jest bardzo złożony temat. Usługi w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym są znacznie lepsze. Niemniej jednak trzeba uważać, ponieważ istnieją na przykład w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym stawki, które są gorsze w niektórych obszarach niż w przypadku ubezpieczenia publicznego.Za przykładem kosztów przejazdu ambulansem: w ubezpieczeniu publicznym są one objęte ochroną, podczas gdy niektóre prywatne ubezpieczenia nie obejmują tego. Może to być fatalne, gdy ktoś ma na przykład cukrzycę i musi poddać się dializie!To jest właściwie sprawa do porównania ubezpieczeń. Tutaj jest krótki filmik, jak to działa.

Napisany przez Mike Spezi
HeinerGo pisze: W zależności od wieku zmiana z powrotem do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu ustawowego prawie nie jest możliwa. Powinno się to dobrze przemyśleć, prywatne ubezpieczenie jest w każdym przypadku droższe...
To, że prywatne ubezpieczenie jest w każdym przypadku droższe, można śmiało uznać za nonsens!! Ostatecznie wiek przystąpienia ma decydujące znaczenie dla obliczenia składki. Niestety nie podano tu wieku! Powrót jest wykluczony od 55. roku życia. W przeciwnym razie, jak dotychczas, osoba zatrudniona na podstawie obowiązkowego ubezpieczenia społecznego, zgodnie z Kodeksem Pracy i o dochodach poniżej limitu obciążenia składkami, zostanie automatycznie objęta ubezpieczeniem. Chyba że został zwolniony wcześniej ze względu na niższe dochody! Ale również w tym przypadku pytający nie podaje żadnych informacji. Pozdrawiam Mike

Napisany przez leckerbirnen
Muszę przyznać, że Spezi ma naprawdę rację... Ten kalkulator (na końcu artykułu) jest bardzo pomocny.

Napisany przez Gerd
Cześć Na tej stronie jednak chodzi o ubezpieczenie GKV. Taryfy wyboru kas mogą bardzo szybko przynieść użytkownikowi kłopoty. Po pierwsze, użytkownik jest związany z taryfą na 3 lata. Po drugie, zawsze pojawia się pojęcie samoopłaty. Warto o tym pomyśleć. Bonusy są wypłacane tylko wtedy, gdy nie zachoruję. W najgorszym przypadku nie otrzymam bonusu i będę musiał nawet dopłacić. To pech. Twierdzenie o BKK-Gesundheit to kompletna bzdura. Tutaj nie ma taryfy wyboru, ale jest książeczka bonusowa, którą trzeba wypełnić. Maksymalna refundacja wynosi 150 € rocznie, bez względu na to, czy byłem u lekarza czy chorowałem. Ponadto otrzymuję dodatkowo 320 € dofinansowania na kursy profilaktyczne.

Napisany przez tuppi
Hej, zgadzam się, że warto skorzystać z indywidualnej porady i dobrze się zastanowić. Forum jest zbyt skomplikowane. Oczywiście, prywatne towarzystwa ubezpieczeniowe mają znaczne korzyści, ale jeśli nie uważasz, możesz szybko podpisać dla siebie nieodpowiednią umowę. Słysząc PKV, natychmiast jesteś w hipnozie i być może nie wiesz, że dla różnych warunków ubezpieczenia istnieją indywidualne świadczenia, które trzeba ustalić. Jeśli już online, może warto porównać oferty. Można też poszukać testów porównawczych w renomowanych czasopismach. Ostatecznie, polecałbym szukać ogólnych informacji online i udać się do doradcy.

Napisany przez FinanzFrage
Szukam właściwego porównania w internecie, ale zawsze są tam tylko te formularze, a niedługo potem dzwoni jakiś pośrednik. Chcę się tylko poinformować, a nie od razu podejmować decyzje. Ma ktoś stronę z prawdziwym porównaniem?

Napisany przez EasyD
Nie znam tutaj żadnej platformy porównawczej. Osobiście uważam, że ta tematyka jest zbyt skomplikowana i złożona. Nie byłbym zwolennikiem możliwości obliczania ofert w internecie, ponieważ istnieje duże ryzyko, że nieświadomie możemy sobie zaszkodzić. To zdecydowanie temat, który wymaga osobistej konsultacji. Jakie kryterium spełniają Państwo pod kątem możliwości przejścia do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Teraz mam... Skradzione z innego forum
Porównanie prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych & bezpośrednie zawarcie umowy - Bez konieczności podawania danych.
Teraz chcę jednak podziękowanie!
@EasyD: Spójrz

Napisany przez EasyD
Tam otrzymuje się wpisy i szacuje się około dwudziestej części informacji dotyczących usługi. Widzę raczej ludzi, którzy naivnie składają tutaj jakieś wnioski, a później narzekają na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, że nie zostali poinformowani o pewnych kwestiach.

Tak, ale można je porównać. Według mnie, pod porównaniem wydajności otrzymuję wszystkie informacje na temat taryf, podobnie jak dostałem kiedyś od maklera. Dodatkowo poszczególne punkty są ocenione, co uważam za bardzo pomocne.

Napisany przez Mike Spezi
@ Finansowe pytanie

Dlaczego dziękujesz??

Widzę to dokładnie tak samo jak EasyD.

Powoli zaczynam sądzić, że ludzkość nie jest już zdolna do normalnej komunikacji.

Internet jest z pewnością wspaniałym wynalazkiem i na pewno nadaje się do zawierania pewnych ubezpieczeń online, porównywania ofert.

Jednak prywatne ubezpieczenie zdrowotne zdecydowanie do tego nie należy!!

Dlaczego najpierw nie zakupisz kilku czasopism branżowych
takich jak Stiftung Warentest, Finanztest, Focus - Money, itd. i nie zapoznasz się z tematem.

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne definiuje się przede wszystkim przez jakość świadczeń i stabilność, a nie cenę.

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne to zazwyczaj decyzja na całe życie.
Chodzi tutaj o twój najcenniejszy skarb, twoje zdrowie!

Moim zdaniem jest tu niezbędne skorzystanie z jednej lub więcej porad.
Internet tutaj nie pomoże.
W przypadku popełnienia błędów, może później pojawić się wiele problemów.

Dużą zaletą PKV (prywatnej ubezpieczeniowej) jest możliwość całkowicie indywidualnego dostosowania jej oraz wybór różnych modułów zgodnie z Twoimi życzeniami.

Wiele rzeczy należy wziąć pod uwagę.

Aby się zorientować, przeczytaj również tutaj:

https://de.wikipedia.org/wiki/Private_Krankenversicherung

Tam wiele podstawowych kwestii jest dobrze opisanych.

Być może już masz zaufanego doradcę,
albo znasz niezależnego pośrednika, który może cię zaznajomić z tematem.
Proszę, nie podejmuj pochopnych decyzji.

Z poważaniem
mike

Napisany przez EasyD
Ale pytanie zawsze brzmi, skąd pochodzą te oceny.

Ale nie chcę się tu zagłębiać, bo to temat, który mnie irytuje. Po prostu dlatego, że ta złożona tematyka wydaje mi się niewystarczająca w porównaniu z kalkulatorem ofert, i mam przed oczami ludzi, którzy zawierają tutaj umowy z zupełnie błędnymi oczekiwaniami.

Napisany przez Daira
Niestety muszę przyznać rację mojemu poprzednikowi EasyD. Z mojej praktyki wiem, jak złożony jest ten temat, i mogę tylko zalecić każdemu, aby poinformował się na temat w ROZMOWIE OSOBISTEJ. Poważny pośrednik nie stanie przed tobą z wypełnionym wnioskiem podczas drugiej czy trzeciej wizyty. Poważny pośrednik najpierw poinformuje o różnicach (u mnie to trwa około 60 minut), następnie o możliwościach powrotu do systemu publicznego (trwa około 20 minut) i następnie szczegółowo omówi, dlaczego pewne grupy ludzi powinny naprawdę przejść do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, a inne nie powinny tego nawet rozważać (trwa 20-30 minut). Po takiej rozmowie informacyjnej sugerowanie zainteresowanemu różnych kombinacji taryf byłoby z pewnością przytłaczające.

Więc zachowajcie spokój. Internet to miejsce, w którym można zdobyć ograniczoną wiedzę, brak tu całkowicie międzyludzkich aspektów rozmowy. A potem kupić w Internecie? Ze wszystkim szacunkiem, ale są lepsze produkty do kupienia w sieci niż prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Gdybym była pośredniczką, od razu wrzuciłabym prowizję do rezerwy na zwroty. Bo przecież 99,98% nie wie, co kupuje. Reszta to ludzie z branży ubezpieczeń.

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne i zakup w Internecie??? Zapomnijcie o tym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Serdeczne pozdrowienia

Daira

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata