- śr paź 20, 2021 12:31 am
"Cześć wszystkim,
Mój żona i ja chcielibyśmy spełnić sobie marzenie o własnym domu. Krótka historia: wynajmowany[url]Dom[/url] , rozstanie się z właścicielami i w rezultacie sprzedaż domu. Stara kamienica, wymagająca remontu. Najpierw miało być sprzedane, potem jednak nie, następnie znowu tak, potem znowu nie, a na koniec jednak tak. Działka została podzielona (właściciele dołożyli do domu nową część, w której mieszkają), zleciśmy sporządzenie ekspertyz remontowych, pozyskaliśmy kosztorysy i wszystko zaplanowaliśmy. Krótko przed planowanym zakupem (około 3 tygodnie temu) umowa została ponownie odwołana i powiedziano nam, że planują oficjalnie zakończyć ten temat w 2023 roku, aby wyciągnąć więcej pieniędzy z domu, niż to, na co się umówiliśmy. Zaufanie zostało zniszczone, a planowane marzenia rozbite.
Teraz przez przypadek trafiliśmy na inny[url]Dom[/url] . Budowany w 2008 roku, położony w nowym osiedlu. Lokalizacja również na pewno nie jest zła. Mieliśmy już okazję obejrzeć nieruchomość i ustnie otrzymaliśmy zapewnienie, że możemy kupić ten [url]Dom[/url] . Właściciele chcieliby jednak otrzymać decyzję kredytową w ciągu najbliższych 3-4 tygodni. Dość nagłym posunięciem skontaktowałem się z moim doradcą, ponieważ cena zakupu jest znacznie wyższa niż w przypadku poprzednio planowanej nieruchomości. Po krótkim obliczeniu dał zielone światło. Jutro ma przyjść w celu podpisania wniosku. (Mamy całą dokumentację od poprzedniej planowanej finansowania i już kompletnie udokumentowane związane z ""nowym domem""). Poruszyłem ten temat z nim telefonicznie, że potrzebujemy takiej decyzji kredytowej. Ponieważ przeczytałem w internecie, że należy najpierw podpisać umowę kupna-sprzedaży u notariusza, a następnie dopiero ostatecznie sfinalizować finansowanie. Jego odpowiedź brzmiała, że tylko banki domowe udzielają wstępnej decyzji kredytowej, a bank DSL raczej nie. Powinniśmy teraz złożyć wniosek, a następnie po uzyskaniu decyzji umówić termin z notariuszem. Mamy przecież 14-dniowe prawo do odstąpienia od umowy. Sprzedawcy są naprawdę solidni i przyjaciele dwóch współpracowników i chcą, aby sprzedaż przebiegła najlepiej jak to możliwe. Jednak sprzedaż jest planowana dopiero na maj/czerwiec 2022 roku, ponieważ obecnie odnawiają [url]Dom[/url] rodzinny.
Finansujemy 100% + koszty dodatkowe. Tak, wiemy, że nie powinniśmy tego robić, ale jest wiele powodów dlaczego tak postępujemy. Dochód jest przeciętnie wysoki, a my oboje mamy bardzo stabilne zatrudnienia.
Po raz pierwszy finansujemy[url]Dom[/url] i nie mamy w tym pojęcia. Jednak mam kilka pytań:
1. Gdy już otrzymamy decyzję, trwa 14-dniowy termin na odstąpienie od umowy. Czy uda nam się tak szybko załatwić sprawę u notariusza?
2. Jeśli tak, to wtedy już zostanie podpisana umowa kredytowa, co oznacza, że pieniądze będą w banku do np. maja 2022 roku. Innymi słowy, musielibyśmy płacić odsetki za udzielenie[url]kredytu[/url] w pełnej wysokości cen zakupu + koszty [url]kredytu[/url] na nabycie nieruchomości przez około 5-6 miesięcy, oprócz obecnego czynszu za wynajmowany [url]Dom[/url] . Czy istnieje inne rozwiązanie?
3. Jak długi jest zazwyczaj okres bezpłatnego udostępnienia środków w banku DSL?
4. Czy podczas składania wniosku istnieje możliwość wskazania, że[url]kredyt[/url] ma zostać zawarty np. 01.05.2022 roku, a jednak przed tą datą otrzymamy zgody banku DSL na sfinansowanie? W ten sposób czas udostępnienia środków byłby eliminowany, a raty zacząłby obowiązywać dopiero od 05/2022 roku ?!
Po prostu trochę boję się, że teraz ustalamy finansowanie, a po 14 dniach może pojawić się jakiś problem i będziemy musieli wszystko odwrócić. Albo wszystko pójdzie gładko, ale zaraz po podpisaniu umowy będziemy musieli wszystko zapłacić i raty będą natychmiast w pełnej wysokości. Dlatego osobiście uważałbym, że byłoby lepiej, gdybyśmy mieli ustaloną pisemną zgodę. Wtedy moglibyśmy wszystko spokojnie załatwić u notariusza, umówić datę zakupu na maj 2022 roku i 1-2 miesiące przedtem sfinalizować[url]kredyt[/url] , aby w terminie zapłacić cenę zakupu.
Pytania na pytania...
Bardzo cieszylibyśmy się z kilku pomocnych odpowiedzi.
Pozdrawiamy Theo:-) "
Mój żona i ja chcielibyśmy spełnić sobie marzenie o własnym domu. Krótka historia: wynajmowany
Teraz przez przypadek trafiliśmy na inny
Finansujemy 100% + koszty dodatkowe. Tak, wiemy, że nie powinniśmy tego robić, ale jest wiele powodów dlaczego tak postępujemy. Dochód jest przeciętnie wysoki, a my oboje mamy bardzo stabilne zatrudnienia.
Po raz pierwszy finansujemy
1. Gdy już otrzymamy decyzję, trwa 14-dniowy termin na odstąpienie od umowy. Czy uda nam się tak szybko załatwić sprawę u notariusza?
2. Jeśli tak, to wtedy już zostanie podpisana umowa kredytowa, co oznacza, że pieniądze będą w banku do np. maja 2022 roku. Innymi słowy, musielibyśmy płacić odsetki za udzielenie
3. Jak długi jest zazwyczaj okres bezpłatnego udostępnienia środków w banku DSL?
4. Czy podczas składania wniosku istnieje możliwość wskazania, że
Po prostu trochę boję się, że teraz ustalamy finansowanie, a po 14 dniach może pojawić się jakiś problem i będziemy musieli wszystko odwrócić. Albo wszystko pójdzie gładko, ale zaraz po podpisaniu umowy będziemy musieli wszystko zapłacić i raty będą natychmiast w pełnej wysokości. Dlatego osobiście uważałbym, że byłoby lepiej, gdybyśmy mieli ustaloną pisemną zgodę. Wtedy moglibyśmy wszystko spokojnie załatwić u notariusza, umówić datę zakupu na maj 2022 roku i 1-2 miesiące przedtem sfinalizować
Pytania na pytania...
Bardzo cieszylibyśmy się z kilku pomocnych odpowiedzi.
Pozdrawiamy Theo