- pn paź 25, 2021 9:49 am
W roku 2005, zdecydowałem się na emeryturę Riester na bazie funduszy oferowaną przez union-investment, ze względu na silną promocję państwa. Wtedy doradca banku przeprowadził wiele modelowych obliczeń. W najmniej korzystnym scenariuszu miałem otrzymywać miesięczną emeryturę w wysokości 108,00 € (kapitał na początku emerytury 21 873,00 €). W tym roku kończę 60 lat, a Union Investment poinformowała mnie o gwarantowanych miesięcznych wypłatach w wysokości około 85,00 € bez jednorazowej wypłaty i około 60 € z jednorazową wypłatą (przy oszczędzonym kapitale około 35 000,00 €). Jeśli od tego odjęłbym około 1/3 na jednorazową wypłatę (która będzie opodatkowana), pozostałoby około 22 000,00 € do wypłaty. Ta kwota wystarczyłaby na wypłatę emerytury w wysokości 60,00 € miesięcznie przez kolejne około 30 lat. Oznaczałoby to, że miałbym 90 lat. Średnia oczekiwana długość życia mężczyzny byłaby więc znacznie przekroczona. Nawet jeśli uda mi się osiągnąć ten biblijny wiek, mógłbym spokojnie zrezygnować z miesięcznej kwoty 60 € od 90 roku życia. Jednakże, aby zagwarantować emeryturę dożywotnią (którą większość ludzi w ogóle nie osiąga w wieku 90 lat), Union-Investment pobierze jednorazową kwotę około 6 600,00 €, aby zabezpieczyć moje wypłaty od 86 roku życia. Biorąc pod uwagę, że Union-Investment już zarobiła na opłatach za zawarcie umowy, opłatach funduszy i opłatach za przechowywanie w trakcie trwania umowy, można stwierdzić, że podpisanie umowy na emeryturę Riester opłaciło się tylko jednej stronom, a jest nią Union-Investment. Nigdy więcej nie podpisałbym takiej umowy na emeryturę Riester!!