Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu - zaciągnięcie kredytu pomimo teoretycznie wystarczającego kapitału własnego?

Napisany przez clane
Witajcie,

stoimy przed decyzją zakupu nieruchomości.

Teraz pytanie brzmi, czy wziąć kredyt czy nie.

Kapitał własny byłby (teoretycznie) wystarczający, jednak głównie związany/zaplanowany w różnych średnio- i długoterminowych inwestycjach finansowych.
W obecnym okresie niskich stóp procentowych może być więc lepiej wziąć kredyt, czyż nie?
Niestety nie mam pojęcia na temat finansowania nieruchomości i chciałbym poprosić o Waszą opinię.

Sytuacja:
- Rodzina, dwoje małych dzieci, obydwoje rodzice po 30.
- Zarobki netto ojca: 3.600 €
- Zarobki netto matki: 1.400 € (okresowe, niejasna stabilność zatrudnienia)
- Łączny dochód rodziny (z dodatkowym zasiłkiem rodzinym i zyskami kapitałowymi): ok. 6.000 € Netto
- Oszczędnościowa stawka ok. 3.500 € miesięcznie
- brak innych kredytów/długów, nienaganna historia kredytowa
- różne inwestycje kapitałowe, brak innych aktywów finansowych (nieruchomości itp.)

Kapitał własny:
- łącznie ok. 350.000 € kapitału własnego dostępne
- dostępność:
ok. 10% krótkoterminowo dostępne/zaplanowane (

Re: Kupno domu - zaciągnięcie kredytu pomimo teoretycznie wystarczającego kapitału własnego?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Clane, dziwne, że nikt nie odpowiedział na twoje szczegółowe pytania. Czy twoje zapotrzebowanie na finansowanie jest nadal aktualne?

Napisany przez NaTwoim13
clane pisze:
1.2. Gdzie / jak najlepiej złożyć wniosek o taki kredyt, nie chciałbym iść do związanej z bankiem domowej doradczyni finansowej. Niezależny doradca jednak ponownie zażądałby opłat. Czy istnieją dobre, niezależne portale porównawcze?

Od kiedy musisz płacić niezależnemu i doświadczonemu pośrednikowi finansowemu??

Powinieneś również porównać ofertę z doradcą finansowym w swoim banku!

Napisany przez ToniSii
Kochana wspólnoto,

Mam nadzieję, że jestem tutaj we właściwym miejscu. Mam pytanie dotyczące finansowania. Jak mogę przekształcić spadek w postaci 1/3 domu o wartości 100 000 € w finansowanie bez dokonywania wpisu. Ponieważ za 20 lat cena może być inna niż dzisiaj, nie chcę zobowiązań z określoną sumą. Chciałbym raczej zawrzeć umowę, w której kwota XXX z późniejszej sprzedaży domu zostanie uwzględniona. Czy to jest możliwe?

Z poważaniem

Toni

Napisany przez NaTwoim13
Czy moglibyście to proszę dokładniej sprecyzować, czyli opisać całe przedsięwzięcie (włączając w to finansowanie)?

W jaki sposób wpisane zastaw hipoteczny ma związek z zmiennymi wartościami nieruchomości, a jakie negatywne skutki ma to mieć?

Napisany przez ToniSii
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam na myśli taki przykład, że Dom, który przechodzi na trzy strony po spadku, zostanie sprzedany, tak już ustalono. Podczas rozmów z bankiem, które przeprowadziłem, została ustalona kwota X obciążenia tego domu, tak to zrozumiałem, a jeśli za 20 lat wartość tego domu będzie niższa, to w zasadzie zażądaliśmy zbyt dużej części spadku, na przykład Dom jest teraz wart 300 tysięcy, a my pozwalamy obciążyć go kwotą 100 tysięcy, ale w dniu X sprzedaży jest wart tylko 270 tysięcy. Wtedy zażądalibyśmy za dużo w porównaniu do rodzeństwa. Tego właśnie się obawiam. Chciałbym uwzględnić kwotę X jako część jednorazowej spłaty lub coś w tym rodzaju. Z poważaniem Toni

Napisany przez NaTwoim13
ToniSii pisze:
Dziękuję za szybką odpowiedź. Mam na myśli przykład, że Dom, który po spadku przypada 3 stronom, zostaje sprzedany, to już jest pewne. I podczas rozmów z bankiem, które prowadziłem, bank obciążał kwotą X ten Dom, tak to zrozumiałem, i jeśli za 20 lat wartość tego domu nie będzie już taka sama, to w zasadzie ubieglibyśmy się o zbyt wiele z dziedzictwa, na przykład Dom jest teraz wart 300 tysięcy, a my pozwalamy obciążyć go kwotą 100 tysięcy, ale w dniu X wartość tego domu wynosi już tylko 270 tysięcy. Wtedy zabrałibyśmy za dużo w stosunku do rodzeństwa. Miałem na myśli właśnie to. Chciałbym uwzględnić kwotę X jako część jednorazowej spłaty lub coś w tym rodzaju.

Pozdrawiam serdecznie

Toni

Trochę niezrozumiałe.

Kto komu sprzedaje, kiedy i kto musi wypłacić komu 2/3?

Napisany przez ToniSii
Trzech spadkobierców sprzedaje Dom za kwotę X, nikt nie chce go dla siebie zatrzymać, więc ta kwota zostaje podzielona na trzy.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, na czyje konto?

Ten, kto ją kupuje, ponosi odpowiedzialność hipoteczną zarówno dla siebie, jak i dla banku. Co mają wtedy do zrobienia sprzedawcy? A przede wszystkim, co z ewentualnym wzrostem wartości nieruchomości?

Kiedy sprzedadzą ją trzej spadkobiercy?

Po sprzedaży nieruchomości, spadkobiercy nie mają już nic wspólnego z ustaleniem ceny domu.

Napisany przez ToniSii
Oczywiście, że osoba, która kupuje nieruchomość, wpisuje zastaw hipoteczny. Chodzi mi o to, aby uwzględnić zysk z tej nieruchomości w finansowaniu. Czy można uwzględnić tę kwotę X w finansowaniu.

Napisany przez ToniSii
Sprzedaż dopiero za 20 lat lub coś w tym stylu. Czy mogę uwzględnić tę przyszłą sprzedaż w finansowaniu.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, nie rozumiem tego jednoznacznie.

Czyli, jak ja to rozumiem, czy nieruchomość, która należy do rodziców 3 dzieci, ma być obciążona hipoteką, którą rodzice sprzedają jednemu z dzieci za 3 lata, ewentualnie temu, kto chce teraz ją obciążyć celem uzyskania kredytu?

Napisany przez 2utopus
Ale jeśli 3 spadkobierców teraz sprzeda Dom za 300 000 i każdy otrzyma 100 000, to tych 3 nie będzie już miało nic wspólnego z nieruchomością.
Co robi z tym kupujący, to jego sprawa - czy sprzeda z zyskiem czy stratą za 20 lat, to jego ryzyko.

Czy może plan jest taki, że 3 spadkobierców bierze po 100 000 € hipoteki na dziedzictwo i Dom pozostaje we wspólnocie spadkobierców -
wtedy spółka spadkobierców musi zarządzać domem i zarządzać kosztami / dochodami z nieruchomości.

Napisany przez ToniSii
Prawie tak, że żadne z dzieci tak naprawdę tego nie chce, ale chodzi im tylko o pieniądze pochodzące ze sprzedaży domu. Czy można obciążyć hipoteką Dom bez ustanawiania zastawu, chcielibyśmy uwzględnić naszą część dziedziczenia? Jak wygląda finansowanie z przyszłym spadkiem, czy mogliby Państwo pokazać mi możliwości?

Napisany przez NaTwoim13
Na czyjej przypuszczeniach opiera się to....prawie w takim samym stopniu???

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli chcę obciążyć Dom moich rodziców hipoteką i mam na to zgodę rodziców, to wpisuję kwotę 100 000 euro, a gdy Dom zostanie sprzedany, muszę spłacić tę kwotę z mojego udziału w spadku, aby Dom znów był wolny od obciążeń.

Napisany przez ToniSii
Czy muszę go zastawić, czy mogę go jakoś uwzględnić bez zastawiania?

Napisany przez NaTwoim13
ToniSii pisze:
Czy muszę to zabezpieczać czy mogę to również jakoś uwzględnić bez zabezpieczania?

???? Nie, stanowi ono zabezpieczenie tylko wtedy, gdy bank może wykorzystać jako zabezpieczenie Dom i to jest właśnie wprowadzenie hipoteki!

Napisany przez ToniSii
Super pomogli mi bardzo, dokładnie to chciałem wiedzieć. Bardzo dziękuję i życzę Państwu szczęśliwego nowego roku.

Napisany przez BenniG
Istnieją modele sprzedaży, w ramach których Dom jest sprzedawany już dzisiaj, a nabywca otrzymuje cenę zakupu, przy czym rodzice zachowują prawo do mieszkania - oczywiście z odpowiednimi rabatami.
Z pewnością można także sprzedać 1/3 domu z dodatkowymi rabatami.

Oczywiście, czy twoi rodzice i rodzeństwo zgodzą się na to, to już zupełnie inna sprawa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata