Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zawieszenie emerytury Riester w przypadku trudności finansowych.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Dwa lata temu podpisałem umowę na rentę Riester. Wtedy byłem w stanie sobie pozwolić na comiesięczne opłaty. Teraz mam poważne problemy finansowe i chciałbym zawiesić rentę Riester na jakiś czas. Nie wiem jednak, czy jest to możliwe bez problemów, czy też umowę trzeba będzie wypowiedzieć. Chciałbym być przygotowany na rozmowę z bankiem. Czy ktoś już tego dokonał?

Napisany przez Planvoll
Mathias pisze: Witam. Dwa lata temu podpisałem umowę na rentę z Riesterem. Wówczas mogłem sobie na to pozwolić. Obecnie mam duże problemy finansowe i chciałbym na jakiś czas zawiesić rentę z Riesterem. Nie jestem jednak pewien, czy to jest możliwe bez problemu, czy czy umowa musi wtedy zostać anulowana. Chcę być trochę przygotowany, gdy porozmawiam z bankiem. Czy ktoś kiedyś to zrobił?
Przerwa jest możliwa bez problemu!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mathiasie, o ile mi wiadomo, można zawiesić umowę na jakiś czas i później wznowić płatność. Nie jestem pewna, czy dotyczy to każdej umowy Riestera. Pozdrawiam, Uschi

Napisany przez Karl117
Umowę Riester można spokojnie zawiesić. Nie znam żadnej konstelacji umownej, w której byłoby to niemożliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata