Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF-y a podatki

Napisany przez lazza_etf
Cześć,

ze 60 000 inwestycji stało się 78 000 po 12 miesiącach. Wolałbym je zostawić, ale chciałbym w tym roku wykorzystać kwotę wolną od podatku w wysokości 801 euro i dlatego chcę sprzedać/przenieść kilka EFT...

EFT są zazwyczaj kapitalizowane.

Jak mogę obliczyć, ile muszę sprzedać, aby osiągnąć maksymalną wartość kwoty wolnej od podatku?

Dokładny stan kwoty wolnej od podatku jest wyświetlany w kwartalnym wyciągu online.

Kiedy podatek zostanie pobrany, kiedy powinienem się spodziewać opodatkowania dochodów przekraczających kwotę wolną od podatku?
- Przy sprzedaży, czyli gdy pieniądze trafiają na moje konto bieżące?
- Podczas sprzedaży papierów, gdy uzyskana suma pozostaje na koncie online banku, gdzie kupiono EFT?

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Dzięki

lazza

Napisany przez 2utopus
O ile mi wiadomo (oczywiście nie jestem doradcą podatkowym i mogę wyrazić tylko moje osobiste zdanie!), tutaj obowiązuje metoda FIFO - czyli najpierw kupione udziały ETF są również sprzedawane jako pierwsze. Następnie powinieneś sprawdzić, po jakiej cenie kupiłeś pierwsze udziały i ile są one warte dzisiaj - wtedy będziesz mógł obliczyć zysk. (Być może były również rozliczenia zryczałtowanego podatku?) Jeśli chodzi o ETF-y zdominowane przez akcje, może również obowiązywać częściowe zwolnienie do 30% - wtedy trzeba sprzedać jeszcze więcej, aby wykorzystać kwotę 801€. Najlepiej także sprawdzić, jakie są koszty sprzedaży/kupna (przy kwocie 801€ zwolnienia podatkowego oszczędzasz tylko nieco ponad 200€ podatków). Kiedy podatek jest potrącany, zależy także od tego, gdzie bank prowadzący konto ma swoją siedzibę - i czy to on zajmuje się tym za ciebie - czy czy musisz sam zgłosić to w zeznaniu podatkowym. U mnie jest to zawsze potrącane bezpośrednio przy sprzedaży. Przy składaniu zeznania podatkowego może również być sensowne sprawdzenie, czy nie warto skorzystać z procedury powtarzającej - wówczas urząd skarbowy sprawdzi, czy twa osobista stawka podatku jest lepsza niż podatek od zysków kapitałowych.

Napisany przez bruno68
Witaj lazza_etf,

Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy do emerytury! Czy nie byłoby opłacalne używanie osłony ubezpieczeniowej?

Istnieją ubezpieczyciele, którzy oferują ubezpieczenia, które pozwalają na inwestowanie w akcje i aktywa ETF, co pozwala zachować wszystkie zyski odsetkowe i kapitałowe wolne od podatku do momentu wypłaty.

W jakim stopniu będzie obowiązywało opodatkowanie jedynie udziałem w zyskach, powinno wynikać z dokumentów ubezpieczeniowych.

Jeśli przejdziesz na emeryturę w wieku 60 lat, tylko 40% renty ubezpieczeniowej musiałoby być opodatkowane. Jeśli renta wypłacana wynosi 3000 € rocznie, tylko 1200 € musiałoby być opodatkowane w całości. Przy stawce podatku 30%, konieczne byłoby zapłacenie 360 € podatku rocznie! Pozostaje 1800 € wolne od podatku i 840 € łącznie 2640 € netto do dyspozycji.

Pieniądze wystarczą na 20 lat, brakuje jedynie oprocentowania podczas fazy oszczędzania i emerytalnej. Może to być dodatkowy bonus dodany do emerytury, dodatkowe ubezpieczenie ryzyka długowieczności żony.

Jeśli zostaną jakieś środki, zostaną one przekazane spadkobiercom!

Możesz zaoszczędzić znaczną część podatków, ale musisz ponieść koszty! Nikt cię jednak nie powstrzymuje przed nadal odnoszeniem sukcesów.

Bruno68

Napisany przez ZehWeh
Podatek jest pobierany natychmiast po sprzedaży, ale tylko od zysków.

Należy zauważyć również częściową zwolnienie, które obowiązuje, gdy fundusz (do którego zaliczają się ETF-y) posiada udział akcji wynoszący 51% lub więcej. W takim przypadku zyski są opodatkowane tylko w 70%, a 30% jest wolne od podatku.

Załóżmy, że sprzedajesz ETF na akcje z zyskiem w wysokości 1000 €, wtedy obowiązuje częściowe zwolnienie i tylko 700 € z tych 1000 € podlega opodatkowaniu. Te 700 € zostaną potrącone z Twojego limitu zwolnienia podatkowego oraz ewentualnych strat. Jeśli obydwa są wykorzystane lub nie masz limitu zwolnienia podatkowego, bank potrąci podatek i przekaże go bezpośrednio do urzędu skarbowego.

Obliczając zysk z ETF na akcje, należy pomnożyć zysk przez 0,7 = zysk podlegający opodatkowaniu. Aby w pełni wykorzystać kwotę podatku w wysokości 801 €, musisz sprzedać ETF-y z zyskiem w wysokości 1144 €.

Należy również zwrócić uwagę na metodę FIFO, tj. First In First Out. Jeśli np. zakupiłeś ETF-y za pomocą planu oszczędnościowego, zawsze najpierw sprzedawane są udziały, które zostały zakupione jako pierwsze. Ważne jest zatem, aby zwracać uwagę na historię zakupów, aby nie przekroczyć kwoty podatku.

Jeśli nie masz dywidend na koncie depozytowym, to dobry sposób na oszczędność podatkową. Dzięki ETF-om na akcje można zaoszczędzić około 300 € podatków!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata