- pt wrz 18, 2009 6:49 pm
Hej, drodzy użytkownicy!
Jestem raczej młodym kredytobiorcą, który w wieku 21 lat sfinansował swoje pierwsze mieszkanie i pierwsze własne auto korzystając z tego kredytu. W czerwcu otrzymałem przelany na moje konto pożyczkę w wysokości 10 000 EUR, która miała być jakoby wolna od informacji w rejestrze dłużników. Miesięczna spłata w wysokości 89,61 EUR jest dla mnie całkiem akceptowalna, biorąc pod uwagę moją sytuację finansową. Radzę sobie całkiem dobrze z moimi 1 200,00 EUR miesięcznego dochodu i czasem pozwalając sobie na większe zakupy.
Teraz jednak do właściwego problemu. kredyt otrzymałem poprzez pozornie rzetelną firmę pośredniczącą w udzielaniu kredytów, która reklamowała ten kredyt jako wolny od informacji w rejestrach. Nawet w liście od banku, w którym potwierdzono mi przelew na moje konto bankowe, stwierdzono, że żadne informacje dotyczące tego kredytu nie zostaną przekazane do biur informacji finansowej. Dzisiaj otrzymałem wszystkie dane od SCHUFA Holding AG do wglądu w moje dane i oto kredyt wraz z okresem trwania, opłatami, bieżącymi odsetkami i kwotą wypłaconą został wpisany. Dotąd nie miałem negatywnego wpisu w SCHUFA, który mógłby obniżyć moją zdolność kredytową. Teraz jednak obawiam się, że firma pośrednicząca w udzielaniu kredytów zrobiła mi w bambuko i zawarła ze mną krzywe interesy.
Jak to jest możliwe? W banku zapytałem dokładniej, zwłaszcza moją osobę kontaktową, do której mogę się zwrócić w przypadku trudności, nie mogła mi wyjaśnić, dlaczego kredyt został wpisany. Doradzono mi, abym skontaktował się z firmą pośredniczącą, aby sprawdzić, czy podczas przetwarzania mojej aplikacji nie popełniono błędu. Co mogę teraz zrobić? Do kogo w szczególności powinienem napisać? Mogę udowodnić poprzez dokumenty od banku i firmy pośredniczącej, że zdecydowanie żądano kredytu bez informacji o mnie i było to również potwierdzone pisemnie z obu stron. Po prostu martwię się o swoje istnienie, ponieważ jeśli moje główne konto bankowe dowie się o tej umowie kredytowej, najprawdopodobniej będą mogli egztraodinario zerwać moje debet i kartę kredytową. A w razie potrzeby nie chciałbym zrezygnować z takich finansowych pomocników na wyczerpanie.
Proszę pomóżcie mi!
Pozdrawiam
Mario