Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Uzupełniono pulpit bilansowy strat, mimo że kwota wolna od podatku nie została wykorzystana.

Napisany przez champ
Witajcie,

Dziękuję za przyjęcie tutaj!

Proszę o pomoc w następującej sprawie, na pewno łatwej, ale brakuje mi związanych z nią przepisów prawa.

Przykład z podobnymi kwotami, ale w innych okolicznościach, otrzymałem informację.

1. Decyzja ustalająca z 2019 r. - Potwierdzono gospodarczy popyt na straty w wysokości 5.000.
2. 2020: Osoba niezarobkująca otrzymuje bardzo niewielkie świadczenie ALG 2, ponadto ma 2.000.- przychodów z kapitałów (ten sam popyt co 5.000 strat)

Teraz decyzja podatkowa za okres rozliczeniowy 2020 r. pokazuje, że ma np. 6000.- dochodu do opodatkowania (więc nie płaci podatku).
Jednak popyt na straty został zmniejszony z 5.000.- na 3.000.

Nie jestem zupełnym laikiem i wiem, że przychody z kapitałów nie można kompensować z innymi źródłami dochodu itd.
Jednak jestem zaskoczony, że popyt na straty został zmniejszony o 2000, mimo że kwota wolna od podatku nie została przekroczona.
Czy nie ma on pierwszeństwa? Myślałem, że popyt ten nie będzie dotknięty/kompensowany, dopóki nie zostanie przekroczona kwota wolna od podatku...

Jestem początkujący w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (uczę się na asystenta podatkowego, temat bardzo mi się podoba), więc jeśli ktoś zna § lub podobne, chętnie!

Dziękuję z góry za informację.

Pozdrowienia

Champ

Re: Uzupełniono pulpit bilansowy strat, mimo że kwota wolna od podatku nie została wykorzystana.

Napisany przez 2utopus
Czy nie złożono dyspensy w wysokości 801 €?
Jeśli dobrze zrozumiałem, poszczególne przychody są najpierw obliczane oddzielnie -
następnie podczas rozliczenia podatkowego można dokonać sprawdzenia, czy nie byłoby korzystniej - ale tylko wtedy, gdy zapłacono podatek od dochodów kapitałowych.
Nie jestem jednak ekspertem i mogę wyrazić tylko moje prywatne zdanie.

Napisany przez Cici
O ile dobrze rozumiem, zarobki w wysokości 2000 euro oraz straty w wysokości 5000 euro występują na poziomie banku. Zostaną one odpowiednio zrównoważone również w ciągu danego roku podatkowego. Bank nie ma informacji o żadnych innych dochodach lub odliczalnych stratach, które występują poza działalnością bankową i dlatego nie może ich uwzględnić. W szczególności bank nie wie, czy podstawowa kwota wolna od podatku ma być w ogóle uwzględniona.

Jak napisał już utopus, powinieneś złożyć wniosek o przeliczenie na bardziej korzystne warunki, dzięki czemu wszystkie dochody poniżej podstawowej kwoty wolnej od podatku pozostaną dla Ciebie wolne od podatku. Niestety, nie mogę podać konkretnych paragrafów w tym zakresie, ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

Napisany przez champ
Jaśnieję to nieco.

Ze strony banku nie zostało nic zaksięgowane, ponieważ:
Podatnik otworzył konto brokerskie w krajach spoza Europy na początku 2020 roku (tam powstały zyski kapitałowe w wysokości 2000 euro).
Kwota 5000 euro była przeciągana od kilku lat do 2020 roku.
Nie udzielono zlecenia o zwolnienie dla brokera zagranicznego z powodów wskazanych.

Ponieważ działa broker zagraniczny i nie obowiązuje tam podatek belki ani coś w tym rodzaju, w tym roku złożył swoje zeznanie podatkowe za 2020 rok w należyty sposób i podał dochody w wysokości 2000 euro.
Nie wiem, czy została złożona prośba o przeprowadzenie oceny korzyści podczas składania zeznania podatkowego (ale przeprowadza się to często w takich przypadkach, nieprawdaż?).
Nie jestem pewny, czy prawo podatkowe przewiduje taką ocenę korzyści w takim przypadku.

Jest teraz trochę zaskoczony faktem, że rozliczenie z kwoty wolnej od podatku dotyczy zysków (czy przeprowadzenie ewentualnej oceny korzyści ma znaczenie czy nie...)

Pozdrowienia
Champ

Napisany przez 2tneub
Przed wszystkim: Nie jestem już w temacie podatków dochodowych. Rozliczenie strat jest również tematem, który nie istniał podczas mojej aktywnej pracy w biurze podatkowym. Dlatego tylko laickie zdanie:

Kwota wolna od podatku pojawia się dopiero pod koniec obliczeń podatku od dochodu podlegającego opodatkowaniu. Rozliczenie strat zgodnie z §10d zachodzi trochę wyżej między sumą dochodów a dochodem w miejscu, gdzie odliczane są również koszty uzyskania przychodów i wydatki poniesione w związku z uzyskaniem przychodów.
Nie jestem pewien, czy straty z potrącenia strat z kapitałów również podlegają temu odliczeniu, czy też są uwzględniane w innym miejscu.

Sprawdź ten schemat:
https://www.haufe.de/finance/haufe-f...HI2071031.html

To samo zagadnienie pojawiło się wcześniej częściowo w przypadku studentów i uczniów uczących się zawodu, którzy mogli w tym czasie osiągać potencjalne ujemne dochody i tym samym ponosić straty, ale w niesprzyjających okolicznościach wszystko było bezcelowe, jeśli w roku pierwszego prawdziwego osiągnięcia dochodu kwota wolna od podatku nie została przekroczona.

Napisany przez Birgit
Sprawdzenie dostępności musi być złożone, o ile się nie mylę.

Napisany przez Cici
champ pisze:
Konkretizuję trochę.
Teraz trochę się dziwi, że transfer wierzyciel/książka rachunkowa jest powyżej kwoty wolnej od podatku

To moim zdaniem jest poprawne. Przy rozliczaniu zysków z kapitałów dochodowych na poziomie bankowym początkowo rozliczane są ewentualne zgromadzone straty (pula strat z akcji lub inne straty). Tylko wtedy, gdy pozostają jeszcze zyski, uwzględniany jest złożony wniosek o zwolnienie.

Na poziomie urzędu skarbowego powinno się dziać to samo, tylko że w tym przypadku wniosek o zwolnienie odpowiada kwocie wolnej od podatku. Oznacza to więc, że powinny być najpierw rozliczone straty z zyskami, zanim będzie dotknięta kwota wolna od podatku.

Napisany przez champ
Tak właśnie, tneup trafił w sedno, wtedy zapaliło mi się światło, sam mógłbym/musiałem to wydedukować! Obecnie uczę się na pamięć tego schematu, to jest powód, dlaczego rozliczenie następuje najpierw, a kwota wolna od podatku działa dopiero na końcu. Cici również opisuje to. Szczególnie mało znana jest problematyka studentów. Dobrym pomysłem jest, jeśli to możliwe, rozpoczęcie nowej pracy po ukończeniu studiów dopiero w nowym roku kalendarzowym, w przeciwnym razie wszystkie piękne poniesione koszty reklamowe idą na marne. Dziękuję wam wszystkim. Champ

Napisany przez champ
Tutaj na YT (wpisz zdanie poniżej) Fit in Steuern jeszcze raz bardzo łatwo wyjaśnione na przykładzie (minuta 6.53)

PRZENIESIENIE STRAT DLA STUDENTÓW! Jak możesz oszczędzać podatki przez studia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata