Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie dotyczące rezygnacji z konta bieżącego.

Napisany przez Datenklau
Cześć!

Chcę przenieść swoje konto bieżące do innego banku i już wszystko zmieniłem. Teraz mam pytanie, jak mogę zlikwidować stare konto.

Chciałbym wysłać wypowiedzenie pocztą, ponieważ oddział w mojej okolicy już nie istnieje od jakiegoś czasu. W szablonach wypowiedzeń na różnych portalach (np. Verbraucherzentrale) zawsze jest napisane, że bank powinien przelać nadwyżkę na IBAN XYZ. Po co to się pisze, skoro można po prostu samemu przelać środki na nowe konto przed złożeniem wypowiedzenia?

Czy warto zostawić jakieś pieniądze na koncie, czy powinno się je wyczyścić przed wypowiedzeniem?

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Bank nie może wiedzieć, co powinna zrobić, jeśli z jakichkolwiek powodów pojawi się tam jeszcze jakieś pieniądze po zwolnieniu. To samo dotyczy odwrotnego przypadku - co jeśli przez pomyłkę zostanie zaksięgowane obciążenie z tego konta, a wtedy saldo będzie ujemne.

Ja jednak wcześniej opróżniłbym to konto.

Napisany przez 2tneub
Czy konto jest darmowe, czy występują miesięczne opłaty?

Jeśli istnieją opłaty za prowadzenie konta, powinna pozostać niewielka kwota, aby opłaty mogły zostać pobrane, a pozostałą kwotę można przenieść na nowe konto.

Napisany przez Datenklau
Dziękuję wam obojgu!

Obecnie konto jest nadal darmowe z powodu decyzji Bundesgerichtshofu. Nie wyraziłem zgody na wprowadzenie opłat. Jednakże nie mam ochoty czekać na to, aż bank prawdopodobnie mnie wypowie. W ten sposób nie mogę sensownie korzystać z konta i wolałbym sam zrezygnować... Poza tym, oddział banku w mojej okolicy został zamknięty wraz z bankomatem.

Czy powinienem podać wprowadzenie opłat jako powód wypowiedzenia umowy, czy zrezygnować bez podawania powodu?

Zastanawiam się, czy nie byłoby rozsądne zostawić trochę pieniędzy na koncie. Jeśli mi je zwrócą, to otrzymam jednocześnie potwierdzenie, że wypowiedzenie zostało zrealizowane. Czytałem, że nie każdy bank wysyła potwierdzenie wypowiedzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata