Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zrozumienie obliczeń odsetek w prywatnym pożyczce.

Napisany przez FitY
Cześć,

zakładając, że A i B zawierają prywatną umowę pożyczki bez ustalonej daty spłaty, przy zwykłym oprocentowaniu rynkowym.
W zasadzie w sensie Pożyczam ci to, a ty spłacisz, kiedy znów będziesz miał pieniądze.
Bez miesięcznej raty i możliwe przez wiele lat.

Teraz mam dwie pytania dotyczące zrozumienia:

1) Czy roszczenie oprocentowania wierzyciela jest naliczane miesięcznie, na koniec każdego roku, czy dopiero przy spłacie pożyczki?

2) Jak naliczać odsetki? Średnie wartości oprocentowania są publikowane przez Bundesbank dla każdego miesiąca i zazwyczaj służą jako punkt odniesienia do zwykłego rynku w takich umowach. Porównałem fikcyjne wartości dla roku 2020 w Excelu. Raz obliczane miesięcznie odsetki, a raz brane jest średnie oprocentowanie dla całego roku. Efekt składany daje różne wyniki.

Które obliczenie jest poprawne dla ustalenia roszczenia oprocentowania wierzyciela?

(jeśli za małe, kliknij)

Czy ktoś wie coś na ten temat?

Dzięki!

Napisany przez BenniG
To zależy od uzgodnień. Obie opcje są możliwe...

Napisany przez FitY
Przeczytałem gdzieś, że jeśli odsetki nie są wyraźnie wyłączone, zakłada się, że odsetki są rynkowe. Tak samo wygląda to w oczach Urzędu Skarbowego, ponieważ bezodsetkowa pożyczka często jest traktowana jako darowizna. Jeśli nie ustalono inaczej, czy istnieje jakiś standardowy przypadek?

Napisany przez 2tneub
Bez odsetek może być problematyczny pod względem podatkowym (np. pomiędzy spółką GmbH a jej wspólnikami). Dotyczy to jednak podatku, a nie stosunków cywilnoprawnych między stronami.

Twoje pytanie Które oprocentowanie jest właściwe dotyczy raczej relacji cywilnoprawnych, a tutaj kluczowa jest umowa między stronami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata